Ауторски текст Источна Србија Привреда

Чија тетка стоји иза приче о “ДЕС”-у ?

Прича о дешавањима у Предузећу за професионалну рехабилитацију и запошљавање лица са инвалидитетом ових дана је више него актуелна.

Радници “ДЕС” доо у понедељак 20. новембра 2017. године окупили су се у намери да спрече продају покретне имовине фирме у којој су провели свој радни век.

Медији су се постарали да прича о мукама радника доспе у јавност, барем један део приче, јер мукама радника краја нема.
Сви напори, наде и жеље изјаловили су се: Браварска линија за производњу постала је власништво  извршног повериоца, предузећа “Дес Конфекција” доо из Зајечара, као што је и најављено у тексту: “Апсолутна деструкција ДЕС-а” ( текст можете прочитати на линку: http://dostajebilo.rs/apsolutna-destrukcija-des-a )

Неко ће сигурно рећи: продато, дуг повериоца је намирен, у складу са законом, и шта је сад ту и даље спорно?

Кренимо редом.

Фирма “Дес Конфекција” доо основана је 19.01.2017. године, као једночлано друштво са ограниченом одговорношћу, a оснивачки акт је оверен у Основном суду 18.01.2017.године.

                                                          Кликни за увећање слике
Решењем о извршењу Основног суда број: ИИ 1320/2016 од 22.12.2016. године тада још увек неоснована фирма “Дес Конфекција” доо именована је за извршног повериоца који има потраживања према предузећу “ДЕС” доо.
Управо на основу овог решења о извршењу које је донео Основни суд у Зајечару “Дес Конфекција” доо постала је власник браварске линије за производњу.
                                                                                Кликни за увећање слике
Шта је још спорно у погледу предметног решења о извршењу?

За решавање спорова између привредних субјеката, у овом случају “ДЕС” доо и “Дес Конфекција” доо, надлежан је по закону Привредни, а не Основни суд, што наводи на питање: Зашто је Основни суд поступао и по ком основу у датом случају, именујући при томе неосновану фирму за повериоца решењем о извршењу?

“Дес Конфекција” доо нема ниједног запосленог, односно ниједно лице није осигураник по основу радног односа у овој фирми.

Директорка и оснивач предузећа “Дес Конфекција” доо, Кристина Гајић, још увек је запослени фирме “ДЕС” доо у Зајечару, чији је осигураник.

Дакле, запослени у фирми “ДЕС” доо, директор је фирме која нема ниједног запосленог, а која је и поред блокаде рачуна у износу од 55.745,02 динара која траје од 16.11.2017. године постала власник браварске линије вредне 5.643.335,00 динара.

Уколико предузеће “Дес Конфекција” доо нема своје запослене, то значи да је, ако уопште заиста и обавља ма какву привредну активност, запослене највероватније ангажовало по основу уговора са неком агенцијом за запошљавање или је извршен лизинг радника.

Ко су ти радници, са ким је закључен уговор?

Оно што је такође важно имати на уму је и следеће: Да би предузеће могло да користи у свом називу термин ДЕС морало би да има најмање 51% запослених са инвалидитетом.
Фирма “ДЕС” доо Зајечар тренутно на свом списку запослених има 20 запослених лица, 27 осигураника,  од којих 17 има оверене здравствене књижице, али не по основу уредно плаћених доприноса, већ по основу чињенице да су лица са инвалидитетом.
Доприноси нису плаћани годинама, а дуговања су милионска. Запослени који нису лица са инвалидитетом немају здравствене оверене здравствене књижице јако дуго, а ни право да уживају ма какву врсту социјалне помоћи, јер се воде као запослена лица.

Ако је веровати радницима, онако, на реч: радници “ДЕС” доо већ месецима обављају послове за “Дес Конфекција” доо, које се без сагласности скупштине предузећа користи од свог оснивања погонима и имовином предузећа “ДЕС” доо Зајечар и то без икакве надокнаде!

Министарство за рад, социјална и борачка питања уплатило је 259.000 динара за потребе покретања стечајног поступка у предузећу “ДЕС”. Поступајући судија Привредног судија у Зајечару и поред изношења доказа о постојању услова за отварање стечајног поступка, у смислу дописа Министарства за рад,социјална и борачка питања у коме се наводи да је предузеће “ДЕС” доо престало са радом 31.12.2016., није отворио стечајни поступак. Пресудна је била изјава директора Милоша Радовића да предузеће послује, те нема услова за проглашење стечаја.

По чијем благослову се све ово дешава?
Чија то “тетка” стоји иза приче о “ДЕС”-у, или је у питању можда неки рођак, који има “тетку” са дубоким џепом и јаким утицајем?

Да ли ће надлежни органи и службе коначно предузети нешто, или можда не смеју, јер је све ван њихове моћи, зато што је благослов дат од стране некога са врха?

Најтежи је злочин онај који се спроводи против немоћних, а раднике “ДЕС”доо неко је очигледно маркирао као лаки плен.

Апелујем још једном на све надлежне органе, удружења и синдикате, на медије: предузмите све што је у вашој надлежности и моћи да овај случај добије свој епилог, у складу са законом, правдом и правичношћу.

Анђела Рисантијевић
Потпредседница  одбора “Доста је било” Зајечар
Ознаке
ДЈБ Зајечар

ДЈБ Зајечар

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар