VIDEO Obrazovanje Skupština

Predlažemo izmene zakona o visokom obrazovanju koje vraćaju autonomiju univerzitetu

Dosta je bilo je podneo Skupštini Srbije zakon o visokom obrazovanju, kojim se učvršćuje autonomija univerziteta narušena novim zakonom o visokom obrazovanju usvojenom u septembru 2017. godine.

Našim predlogom derogiraju se odredbe kojima ministar prosvete i vlada imaju presudan uticaj na sastav Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, kao i njegova ovlašćenja u procesu akreditacije visokoškolskih ustanova.

Novim Zakonom o visokom obrazovanju, usvojenom u nelegalnom skupštinskom postupku u septembru 2017. god. smanjena je autonomija univerziteta, jer je smanjen broj članova Nacionanog saveta koje autonomno bira univerzitet. Osim toga, Savet je pod većim uticajem ministra prosvete, koji faktički sada ima dominantnu ulogu kako u postavljanju članova Saveta, tako i u sistemu akreditacije visokoškolskih ustanova. Ovo će omogućiti politički karakter  akreditacije visokoškolskih ustanova, što će sniziti kvalitet visokog školstva u Srbiji.

U našoj verziji zakona predlažemo povraćaj stanja koje je postojalo pre septembra 2017. godine, odn. ponovo uspostavljanje obrazovnih institucija iz zakona iz 2005. godine.

Našim predlogom, menjaju se ili brišu članovi 11-23, koji se odnose na Nacionalni savet za visoko obrazovanje, Nacionalno akreditaciono telo, njegov upravni odbor i direktora. Umesto toga, predlažemo da većinu članova Nacionalnog saveta bira univerzitet, te da on, kao i pre, imenuje komisiju za akreditaciju visokoškolskih ustanova.

Dokumenti:

3699-17

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Mislim da bi o ovako vaznoj temi morala da se otvori ozbiljna diskusija, javna rasprava.
    Zakon o visokom obrazovanju je kljucan.
    I novi i stari zakon nisu bas najbolji. Potrebna je temeljna promena.
    Ono sto Zakon treba da obezbedi je:
    -obrazovanje kadrova koji su potrebni privredi RS
    – smanjenj odliva mozgova
    – transparentno vrednovanje uspeha studenata
    – dostupan istrazivacki rad (ili specijalizacije)

    To je nesto o cemu se mora detaljno razgovarati i pozivam DJB da povremeno otvara diskusije (makar i online) koje bi imale za cilj formiranje odgovarajuceg predloga zakona.

    Dugo nisam bio na sajtu i moram da pohvalim onoga ko brine da deo sajta za ostavljanje komentara radi bolje nego ranije…

  • Ne znam trebalo bi jacu javnu raspravu o tome. Ni zakon iz 2005 nije bio dobar bilo je dosta plagijata, izbacivanja zbog nedopadanja dekanu, nerazumno visokih skolarina, univerziteta na poljani, nerazumno snizenih standarda, nepostojanje integrisanog univerziteta, politickih pritisaka, nemestenih konkursa…
    Ovi svi zakoni 2017 su politizacija univerziteta. Nista ne valjaju i nista ne reformisu.

    Umesto toga treba nam integrisan univerzitet, javni konkrs za rektora, veca kontrola drustva, ukidanje zvanja asistent, finansijska kontrola inspekcijom, ukidanje namestenih konkursa za izbor u zvanje,ono sve sto predlazu Srbijanka turajlic i Dusan Teodorovic vecinom.

    Treba biti i protiv zakona o dualnom obrazovanju koji je eksplatacija dece klasicna.