Ауторски текст Београд Екологија Људска права Полиција Урбанизам

Фантоми из Савамале и у Раковици

Средином новембра одржана је још једна седница скупштине ГО Раковица. Дневни ред, као и на претходној, садржао је само две тачке:

1. Ребаланс бужета (илити: ребаланс ребаланса) и

2. Разно.

Одборници СНС-а су изгледа мислили да ће часком завршити седницу. По првој тачки дневног реда није било много дискусије, али, онда је дошла на ред тачка „разно”. Најпре је на миг шефа одборничке групе СНС Милосава Миличковића, иначе државног секретара МУП-а, изгласано да се не дозволи представницима деветочлане ромске породице да испричају како је у ноћи 15. новембра, у стилу „Савамале“, покушано њихово насилно исељавање из напуштене радничке бараке на Видиковцу.

Причу о томе шта се десило грађани и већници су сазнали од представника опозиције.

Сва сценографија је била слична: људи са маскама на лицу, багер којим је тешко оштећен кров бараке, претње, увреде и слично. Међутим, реаговали су присутни грађани па физички спречили познати сценарио. Појавила се и полиција која је написала записник, наводно, поднела пријаве против изгредника и тако „решила случај“. Пошто владајућа већина у Раковици није дозволила људима да одборнике упознају са својом муком, то је урадио одборник опозиције Дејан Јовановић.

Ни та демонстрација силе у скупштини није уплашила опозиционе одборнике већ су наставили да прозивају разне општинске службе, па и самог председника Скупштине и председника Општине, за нерад.

Одборници покрета ДЈБ су указали на чињеницу да се на многа наша одборничка питања и захтеве за приступ информацијама од јавног интереса уопште не одговара, као и да нисмо добили писмене одговоре на неке наше захтеве већ више од годину дана.

Као да се не ради о веома важном питању за становнике Раковице, тек успут смо сазнали да се општинска власт бави “тајним методама” када је у питању контрола великих загађивача у Раковици.

Ово “успут” је настало након што сам им за говорницом рекао да нас узалуд убеђују да раде на забрани рада великих и опасних загађивача у Раковици, фирми “Јунириск” и “Митеко”. Јер, чињеница је да ни званичници општине Раковица већ две године не могу да добију званичне резултате мерења присуства канцерогених честица, иако је председник општине господин Владан Коцић грађанима и одборницима у скупштини више пута тврдио да се мерења врше на дневном нивоу.

Истина је, у ствари, да је “Јунириск” купио простор на коме ради, као и да је Владан Коцић присуствовао проширењу погона “Митека”  (“проширили делатност” и на уништавање опасног отпада). ДЈБ за сваку од ових активности има документа и захтеве упућене свим надлежним инстанцама.

На седници сам питао челне људе општине шта они имају да покажу од докумената. “Одговор” који ми је понудио Милосав Миличковић, и то док сам силазио са говорнице, је био да они врше тајна мерења, као и да дођем код председника општине да видим шта раде. Одговорио сам да немам намеру да то урадим, уз констатацију да државни органи морају да раде транспарентно, а не тајно.

Такође, ДЈБ је на седници указао на недопустиво лоше стање локалног гробља у Кнежевцу где су, неадекватном поправком водоводних цеви, оштећене поједине породичне гробнице, а ЈП “Пословни центар Раковица” већ месец дана не чини ништа да штету санира, што му је обавеза. Уместо да одговарају за свој нерад, ЈП “Пословни центар Раковице” је ребалансом буџета награђен доделом нових 322.000 динара.

Такође, поставили смо питање недозвољеног ширења предузећа „Транспродукт“ на Петловом брду, које то наставља упркос пријавама грађана и, наводно, поднетом пријавом општинске инспекције против власника фирме.

После свих питања које је поставио ДЈБ, шеф одборничке групе СНС-а је остао збуњен. Осим уобичајених празних обећања и покушаја да омаловажи присутну опозицију, није умео да пружи било какав одговор. Остали чланови СНС-а радили су исто што и до сада – ћутали.

Небојша Анастасијевић

координатор ОО ДЈБ Раковица и шеф одборничке групе ДЈБ у Скупштини Општине Раковица

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар