Autorski tekst Beograd Ekologija Ljudska prava Policija Urbanizam

Fantomi iz Savamale i u Rakovici

Sredinom novembra održana je još jedna sednica skupštine GO Rakovica. Dnevni red, kao i na prethodnoj, sadržao je samo dve tačke:

1. Rebalans bužeta (iliti: rebalans rebalansa) i

2. Razno.

Odbornici SNS-a su izgleda mislili da će časkom završiti sednicu. Po prvoj tački dnevnog reda nije bilo mnogo diskusije, ali, onda je došla na red tačka „razno”. Najpre je na mig šefa odborničke grupe SNS Milosava Miličkovića, inače državnog sekretara MUP-a, izglasano da se ne dozvoli predstavnicima devetočlane romske porodice da ispričaju kako je u noći 15. novembra, u stilu „Savamale“, pokušano njihovo nasilno iseljavanje iz napuštene radničke barake na Vidikovcu.

Priču o tome šta se desilo građani i većnici su saznali od predstavnika opozicije.

Sva scenografija je bila slična: ljudi sa maskama na licu, bager kojim je teško oštećen krov barake, pretnje, uvrede i slično. Međutim, reagovali su prisutni građani pa fizički sprečili poznati scenario. Pojavila se i policija koja je napisala zapisnik, navodno, podnela prijave protiv izgrednika i tako „rešila slučaj“. Pošto vladajuća većina u Rakovici nije dozvolila ljudima da odbornike upoznaju sa svojom mukom, to je uradio odbornik opozicije Dejan Jovanović.

Ni ta demonstracija sile u skupštini nije uplašila opozicione odbornike već su nastavili da prozivaju razne opštinske službe, pa i samog predsednika Skupštine i predsednika Opštine, za nerad.

Odbornici pokreta DJB su ukazali na činjenicu da se na mnoga naša odbornička pitanja i zahteve za pristup informacijama od javnog interesa uopšte ne odgovara, kao i da nismo dobili pismene odgovore na neke naše zahteve već više od godinu dana.

Kao da se ne radi o veoma važnom pitanju za stanovnike Rakovice, tek usput smo saznali da se opštinska vlast bavi “tajnim metodama” kada je u pitanju kontrola velikih zagađivača u Rakovici.

Ovo “usput” je nastalo nakon što sam im za govornicom rekao da nas uzalud ubeđuju da rade na zabrani rada velikih i opasnih zagađivača u Rakovici, firmi “Junirisk” i “Miteko”. Jer, činjenica je da ni zvaničnici opštine Rakovica već dve godine ne mogu da dobiju zvanične rezultate merenja prisustva kancerogenih čestica, iako je predsednik opštine gospodin Vladan Kocić građanima i odbornicima u skupštini više puta tvrdio da se merenja vrše na dnevnom nivou.

Istina je, u stvari, da je “Junirisk” kupio prostor na kome radi, kao i da je Vladan Kocić prisustvovao proširenju pogona “Miteka”  (“proširili delatnost” i na uništavanje opasnog otpada). DJB za svaku od ovih aktivnosti ima dokumenta i zahteve upućene svim nadležnim instancama.

Na sednici sam pitao čelne ljude opštine šta oni imaju da pokažu od dokumenata. “Odgovor” koji mi je ponudio Milosav Miličković, i to dok sam silazio sa govornice, je bio da oni vrše tajna merenja, kao i da dođem kod predsednika opštine da vidim šta rade. Odgovorio sam da nemam nameru da to uradim, uz konstataciju da državni organi moraju da rade transparentno, a ne tajno.

Takođe, DJB je na sednici ukazao na nedopustivo loše stanje lokalnog groblja u Kneževcu gde su, neadekvatnom popravkom vodovodnih cevi, oštećene pojedine porodične grobnice, a JP “Poslovni centar Rakovica” već mesec dana ne čini ništa da štetu sanira, što mu je obaveza. Umesto da odgovaraju za svoj nerad, JP “Poslovni centar Rakovice” je rebalansom budžeta nagrađen dodelom novih 322.000 dinara.

Takođe, postavili smo pitanje nedozvoljenog širenja preduzeća „Transprodukt“ na Petlovom brdu, koje to nastavlja uprkos prijavama građana i, navodno, podnetom prijavom opštinske inspekcije protiv vlasnika firme.

Posle svih pitanja koje je postavio DJB, šef odborničke grupe SNS-a je ostao zbunjen. Osim uobičajenih praznih obećanja i pokušaja da omalovaži prisutnu opoziciju, nije umeo da pruži bilo kakav odgovor. Ostali članovi SNS-a radili su isto što i do sada – ćutali.

Nebojša Anastasijević

koordinator OO DJB Rakovica i šef odborničke grupe DJB u Skupštini Opštine Rakovica

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar