Војводина Државна управа Енергетика

СНС у Зрењанину поклонио целу градску гасну мрежу Србијагасу

На хитно заказаној седници Скупштине града Зрењанина, а одржаној 16. новембра 2017. године, гласовима коалиције око СНС-а, град Зрењанин предао је своју гасну мрежу са свим мерно-регулационим станицама у својину ЈП „Србијагасу“.

Гасна мрежа, којом је до сада управљало Јавно предузеће “Градска топлана” и у чијој су изградњи деценијама учествовали сви грађани-потрошачи на териоторији Општине Зрењанин, једном одлуком је поклоњена.

На седници на којој су одборници Доста је било одбили да учествују и тако дају легитимитет овој скандалозној одлуци, гласовима већине је одлучено да Србијагас може да, након завршеног правног дела посла, укњижи право својине у катастру непокретности над целом гасном мрежом града Зрењанина. У образложењу ове одлуке је наведено неколико бесмислица: да се тако обезбеђује боље  и трајно снабдевање, да се избегава посредник ЈКП „Градска топлана“ Зрењанин, да ће се тако мрежа довести у функционално и безбедно стање. Ово су бесмислени “разлози” јер је мрежа и сада безбедна и функционална, а снабдевање редовно. То може да потврди сваки од 22.000 потрошача на територији општине Зрењанин.

Такође, да би се прикрила суштина ове одлуке, намерно се није направила разлика између власништва над инфраструктуром (гасном мрежом) и дистрибуцијом гаса. То су две потпуно одвојене ствари, те је кроз своју гасну мрежу Град Зрењанин могао и до сада да закључи уговор о дистрибуцију гаса са било ким, као и са Србијагасом без било каквих ограничења. Такође, наведено је да је гасна мрежа предата Србијагасу због дуга који се гомилао више од једне деценије и који је нарастао до 700 милиона динара. Иако су градска власт и руководство ЈКП „Градске топлане“ Зрењанин представили да је дуг наслеђен, он је производ лоше пословне политике у континуитету. Садашњи директор Илија Свилар је био директор и за време најинтензивнијег настајања дуга 2001-2010. Он је дуг могао да наследи само од себе. Интересантно је да је ЈКП „Градска топлана“ Зрењанин у међувремену узимало кредите од немачке банке КWФ у неколико наврата, а укупан износ кредита је већи од дуга Србијагасу. Ова средства су се трошила за инвестиције. Стиче се утисак да нико о дугу према Србијагасу претерано није водио рачуна.

Гасна инфаструктура града се предаје по цени коју је проценила фирма „ЕXПЕР-ТЕАМ“ фебруара месеца ове године. Ову процену никако нисмо могли да видимо, а нису је видели ни одборници који су одлучивали да се гасна мрежа преда Србијагасу. Град ће уместо једног дистрибутера гаса, ЈКП „Градску топлану“ Зрењанин, имати другог – ЈП “Србијагас“. Оба су јавна предузећа, па то што власништво над гасном мрежом више није наше (градско) можда не изгледа тако страшно. Међутим, у чему лежи велика опасност од овакве одлуке. ЈП Србијагас је такође дужан руском партнеру. Дакле, може да се догоди у скоријој будућности да тај руски партнер преузмне Србијагас, а тада ће зрењанинска дистрибутивна гасна мрежа бити у власништву стране приватне фирме која ће са том мрежом моћи да ради шта год хоће. Моћи ће, на пример, да одлучи да је неисплативо гас дистрибуирати ка селима јер су мали потрошачи.

Александар Коровљев

председник ОО Доста је било Зрењанин

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар