Војводина Саопштењe

Захтевамо хитан инспекцијски надзор над ПУ “Радосно детињство”

Прекобројност у групама, која је довела до епидемије стрептококних инфекција у ПУ “Радосно детињство”, последица је дугогодишњег нерешавања проблема боравка деце у предшколским установама у Новом Саду.

“Доста је било” захтева хитан инспекцијски надзор над ПУ “Радосно детињство”, смањење “густине” смештаја деце и изједначавање подршке коју Град издваја по детету у предшколској установи, без обзира на то ко је оснивач предшколске установе.

Наиме, иако постоји довољно смештајних капацитета у предшколским установама у Новом Саду, тако да сва деца која желе да упишу вртић буду збринута на адекватан начин, градске власти не одустају од штетног односа према овом питању.

Покушавају да реше проблем недостатка смештаја у ПУ “Радосно детињство” распоређујући децу у постојеће вртиће ПУ “Радосно детињство” на неадекватан начин, а онима који остану “испод црте” додељују значајно мању субвенцију од оне обезбеђене за децу из “Радосног детињства”, одбијајући тако да сву децу ставе у једнак положај и јасно их делећи на ону која иду у државни и ону која похађају приватне вртиће.

Густ смештај деце у ПУ “Радосно детињство” идентификован је од стране “Института за јавно здравље Војводине” као један од фактора који је допринео ширењу епидемије стрептококних инфекција. Овакво стање директна је последица одобравања уписа непримерено великог броја деце у градске вртиће, те самим тим смањења квалитета пружене услуге.

Иако постоји довољно смештајних капацитета, економска рачуница, али и Уставом гарантовано право да сви грађани буду третирани на једнак начин, градске власти заправо не желе да испусте важан ресурс за партијску контролу и намиривање својих потреба, које је ПУ “Радосно детињство” постало. Јавна је тајна да се упис деце и запослење у ПУ “Радосно детињство” сређује преко партијских канала владајуће коалиције и да правила нису иста за све.

“Доста је било” по ко зна који пут апелује на градске власти да прекину овакву праксу, јер је у овом случају реч о добробити наших најважнијих суграђана – деце.

“Доста је било”
Градски одбор, Нови Сад

Погледајте трибину ГО “Доста је било” Нови Сад на ту тему:

Ознаке

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар