Vojvodina Saopštenje

Zahtevamo hitan inspekcijski nadzor nad PU “Radosno detinjstvo”

Prekobrojnost u grupama, koja je dovela do epidemije streptokoknih infekcija u PU “Radosno detinjstvo”, posledica je dugogodišnjeg nerešavanja problema boravka dece u predškolskim ustanovama u Novom Sadu.

“Dosta je bilo” zahteva hitan inspekcijski nadzor nad PU “Radosno detinjstvo”, smanjenje “gustine” smeštaja dece i izjednačavanje podrške koju Grad izdvaja po detetu u predškolskoj ustanovi, bez obzira na to ko je osnivač predškolske ustanove.

Naime, iako postoji dovoljno smeštajnih kapaciteta u predškolskim ustanovama u Novom Sadu, tako da sva deca koja žele da upišu vrtić budu zbrinuta na adekvatan način, gradske vlasti ne odustaju od štetnog odnosa prema ovom pitanju.

Pokušavaju da reše problem nedostatka smeštaja u PU “Radosno detinjstvo” raspoređujući decu u postojeće vrtiće PU “Radosno detinjstvo” na neadekvatan način, a onima koji ostanu “ispod crte” dodeljuju značajno manju subvenciju od one obezbeđene za decu iz “Radosnog detinjstva”, odbijajući tako da svu decu stave u jednak položaj i jasno ih deleći na onu koja idu u državni i onu koja pohađaju privatne vrtiće.

Gust smeštaj dece u PU “Radosno detinjstvo” identifikovan je od strane “Instituta za javno zdravlje Vojvodine” kao jedan od faktora koji je doprineo širenju epidemije streptokoknih infekcija. Ovakvo stanje direktna je posledica odobravanja upisa neprimereno velikog broja dece u gradske vrtiće, te samim tim smanjenja kvaliteta pružene usluge.

Iako postoji dovoljno smeštajnih kapaciteta, ekonomska računica, ali i Ustavom garantovano pravo da svi građani budu tretirani na jednak način, gradske vlasti zapravo ne žele da ispuste važan resurs za partijsku kontrolu i namirivanje svojih potreba, koje je PU “Radosno detinjstvo” postalo. Javna je tajna da se upis dece i zaposlenje u PU “Radosno detinjstvo” sređuje preko partijskih kanala vladajuće koalicije i da pravila nisu ista za sve.

“Dosta je bilo” po ko zna koji put apeluje na gradske vlasti da prekinu ovakvu praksu, jer je u ovom slučaju reč o dobrobiti naših najvažnijih sugrađana – dece.

“Dosta je bilo”
Gradski odbor, Novi Sad

Pogledajte tribinu GO “Dosta je bilo” Novi Sad na tu temu:

Oznake

DJB

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar