Војводина

Зрењанин: Поклањање зрењанинске гасне мреже

Зрењанинска дистрибутивна мрежа природног гаса је поклоњена Србијагасу.

Гасну мрежу са свим мeрно регулационим станицама у чијој су изградњи учествовали свих 22000 потерошача, на квази хитној седници Скупштине града Зренајнина, која је одржана 16.11.2017. а заказана само дан раније, гласовима коалиције око СНС, град Зрењанин предао је у својину ЈП „Србијагасу“. На седници на којој одборници Доста је било нису учествовали одлучено је да ће Србијагас након спровођења правног посла укњижити право својине у катастру непокретности над нашом гасном мрежом.

У образложењу је наведено неколико бесмислица: да се тако обезбеђује боље и трајно снабдевање, да се избегава посредник ЈКП „Градска топлана“ Зрењанин, да ће се тако мрежа довести у функционално и безбедно стање.

Мрежа је и сада безбедна и функционална, а снабдевање редовно. То може да потврди сваки од 22000 потрошача. Намерно се не прави разлика између власништва над инфраструктуром (гасном мрежом) и дистрибуцијом гаса. То су две потпуно одвојене ствари. Кроз своју гасну мрежу Град Зрењанин је могао и до сада да закључи уговор о дистрибуцију гаса са било ким и са Србијагасом без било каквих ограничења.

Гасна мрежа је Сбијагасу предата због дуга који се гомила више од једне деценије. Тај дуг је нарастао до 700 милиона динара. Иако градска власт и руководство ЈКП „Градске топлане“ Зрењанин представљају да је дуг наслеђен, он је производ једне лоше пословне политике у континуитету. Исти је директор Илија Свилар и за време најинтензивнијег настајања дуга 2001-2010 и данас. Он је дуг могао да наследи само од себе.

Интересантно је да је ЈКП „Градска топлана“ Зрењанин у међувремену узимала кредите од KWF немачке банке у неколико наврата а укупан износ је већи од дуга Србијагасу. Ова средства су се тришила у инвестиције. Стиче се утисак да нико о дугу према Србијагасу претерано није водио рачуна.
Гасна инфаструктура града се предаје по цени коју је проценила фирма „EXOER-ТЕАМ“ фебруара месеца ове године. Ову процену никако нисмо могли да видимо. Нису је видели ни одборници који су одлучивали да се гасна мрежа преда Србијагасу.

Град ће уместо једног дистрибутера гаса ЈКП „Градску топлну“ Зрењанин, имати другог ЈП“Србијагас“. Оба су ЈП па то што власништво над гасном мрежом више није наше (градско) не изгледа тако страшно. Међутим ако се настави овај тренд, ЈП Србијагас је такође дужно руском партнеру, може да се догоди у скоријој будућности да тај руски партнер преузме Србијагас. Тада ће зрењанинска дистрибутивна гасна мрежа бити у власништву стране приватне фирме која ће са том мрежом моћи да ради шта год хоће. Моћи ће да одлучи рецимо да је неисполативо гас дистрибуирати кроз део мреже као што су села јер су мали потрошачи.

Александар Коровљев
Доста је било Зрењанин

ДЈБ Зрењанин

ДЈБ Зрењанин

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар