Autorski tekst Istočna Srbija Finansije

Zoohigijene idealne za malverzacije i zloupotrebe

Pred  odbornicima Skupštine grada Zaječara naći će se na razmatranje  i usvajanje izveštaj o poslovanju JKP Higijena Zaječar za period od 01.01.2016 do 31.12.2016.

Deo Izveštaja odnosi se na poslovanje radne jedinice Zoohigijena koja se bavi poslovima hvatanja i zbrinjavanja pasa u Prihvatilištu u Gornjoj Prliti.

Na slici  iz materijala za sednicu Skupštine grada Zaječara deo  izveštaja o radu JKP Higijena  ,strana 193  RJ Zoohigijena

 

 

O čemu se radi?

JKP Higijena je u 2016 godini zaključila Ugovor o veterinarskim uslugama za pse u Prihvatilištu sa  PVS  Videnović iz Zaječara,sa kojom inače sarađuje još od 2014 , dakle od samog  početka rada Prihvatilišta. Ugovorena vrednost usluga iznosila je 1.021.750,00 RSD. Kopije  faktura u koje smo imali uvid , a po kojima  je PVS Videnović izvršeno plaćanje  pokazuju  da je u 2016 godini  PVS Videnović  plaćeno 156.766. dinara i da su

Vakcinisana 44 pasa

Revakcinisan 1 pas

Obeležena mikročipom  4 psa

Međutim u izveštaju koji je usvojio Nadzorni odbor i koji će se 28.11.2017. godine  naći pred odbornicima u  Skupštini grada Zaječara kaže se  da je u 2016 godini vakcinisan  61 pas,  mikročipovanih nema . Nepodudaranje podataka  iz faktura i Izveštaja ukazuje na moguće nameštanje izveštaja .

Mikročipovanja dakle po Izveštaju nije bilo , ali je sigurno  bilo nenamenskog trošenja novca.  Kopije faktura  pokazuju da su kupovani  transporteri , korpe za pse raznih veličina i druga roba  koja nije  predmet Ugovora o veterinarskim uslugama  a  koji je tačno definisan u konkursnoj dokumentaciji. Bilo je i srećnijih pasa, pa je od njih 97  za pet (5) kupljen Bravekto preparat za 19.100.dinara ! Upućeni kažu da se radi o  vlasničkim psima radnika Gradske Uprave , koji se neretko leče u pomenutoj stanici o trošku grada Zaječara. O sterilizacijam i kastracijama u fakturama ni reči.

Na osnovu  zvaničnih podataka o ukupnom broju pasa u prihvatilištu na kraju 2015 godine  kada  ih je bilo 52, za šta takođe posedujemo kopiju odgovora odgovornog lica JKP Higijene Zaječar  , broj pasa je uvećan na 97  na kraju 2016  , što znači da je tokom 2016 u prihvatilište stiglo još 45 životinja. Međutim Izveštaj o radu kaže da je u toku 2016 uhvaćeno  njih  73 . Obzirom da je samo jedan pas eutaniziran, gde su nestala još  28  psa uhvaćena od strane Zoohigijene?    Da li su  oni uopšte uhvaćeni  i smešteni u Prihvatilište ili je  samo fakturisano njihovo hvatanje  kako bi se pokrili enormni računi za gorivo koje je  RJ Zoogigijena ,kažu upućeni, trošila nemilice za vozikanje širom Srbije.

Koliko je zaista novca iz budžeta grada u toku 2016 prebačeno JKP Higijeni za rad Zoohigijene ?

Umešani u ovakve radnje svesni su da su napuštene životinje laka meta i zato ih i targetiraju kao mogućnost za razne mahinacije. Takođe , znaju da će to proći „bez problema“ ,aminovaće to i Nadzorni odbor kao što i jeste , a  i odbornici u Skupštini , sigurna sam  , neće se posvećeno baviti  Izveštajem  o radu RJ Zoohigijena.

Ovo je i  primer kako se proturaju sumnjivi Izveštaji na usvajanje , kako javna preduzeća mogu da ih fingiraju  po svojoj volji i potrebi i kako se nenamenski troši budžetski novac. Obzirom da je budžetom za  2018 predviđeno 18,771,342.00  za specijalne usluge zoohigijene pitam se na šta će  se utrošiti tolika sredstva  kao i to za  koje je to specijalne usluge zoohigijene od 01.01.2017 do 30.08.2017 iz budžeta grada plaćeno  više od pet miliona dinara. Za sumu od 5.225.514,80 moglo je biti zbrinuto poprilično napuštenih životinja ali obzirom da su kapaciteti Prihvatilišta puni i da one ne bi imale gde biti smeštene  sa razlogom se pitam gde je otišao novac ?

 

Da li se to odgovorni u Prihvatilištu i JKP Higijeni  bave virtuelnim  spasavanjem  i zbrinjavanjem  pasa ? Naravno o trošku građana Zaječara i preko leđa nesretnih životinja.

 

Raščanin Mirjana

Koordinatorka  DJB Zaječar

 

Oznake

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar