Политика Правосуђе Саопштењe Скупштина

Агенција да истражи Поповићеве офшор фирме подједнако брзо као прековремени рад генералне секретарке Скупштине Србије

Доста је било позива Агенцију за борбу против корупције да  офшор фирме министра Ненада Поповића чија је тржишна вредност најмање 100 милиона долара  истражи подједнако брзо и детаљно као што је то урадила у случају дневница и накнада за прековремени рад од ”невероватних” 360 евра  генералне секретарке Скупштине Србије.

Агенција за борбу против корупције је препоручила  смену генералне секретарке Светиславе Булајић, зато што је саму себе у овој години  слала на путовања за која је себи одобрила исплату дневница од 225 евра. Како је навела Агенција, Булајић је од новембра 2016. године до јула 2017. године себи исплаћивала накнаду за прековремени рад, за шта јој је исплаћено више од 160.000 динара или 17.700 динара месечно.

Подсећамо шира јавност је чула за секретарку Булајић након што се председница Скупштине Маја Гојковић јавно, у скупштинској сали, извикала на њу тражећи од Булајић да јој донесе ”праве” податке о преосталом времену за скупштинску расправу о законима о образовању. Односно податке који ће потврдити Гојковићкину намеру да безочно скрати расправу о амандманима иако је скупштински електронски систем показивао да посланици имају још 4 сата за расправу о врло важним законима.

Имајући у виду када се догодио сукоб интереса секретарке Булајић и угрожавање јавног интереса кроз исплату додатних 17.700 динара на месечну плату, Агенција је очито брзо реаговала и показала велико интересовање за случај секретарке Булајић. Међутим, у случају фирми министра Ненада Поповића регистованих  у пореским рајевима, Агенција је још 6. новембра саопштила  да је  министар Поповић пријавио имовину у складу са законом. Агенција је исти дан навела је и да ће обавестити јавност да ли ће објављене информације о Поповићевим фирмама из “Рајских папира” бити релевантне за покретање поступка, на пример, ванредне провере података о имовини и приходима Поповића или неког другог поступка у оквиру овлашћења Агенције.

Пошто су отад прошла 24 дана, Доста је било тражи од агенције да започне ванредну контролу имовине Поповића и о томе обавести грађане Србије пошто, судећи по брзини истраге прековременог рада секретарке Булајић, има апацитета да истражи сумњиве послове министра Поповића у пореским рајевима.

Одмах по објављивању новинарског истраживања ”Расјки папири” у којима се нашао и Поповић, Доста је било затражио је од тужилаштва да предложи притвор за министра без портфеља Ненада Поповића како не би утицао на прикупљање доказа, и хитно спроведе истрагу у вези са Поповићевим сакривањем имовине вредне најмање 100 милиона долара.

Притвор за министра Ненада Поповића

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар