Безбедност Политика Преносимо

Интервју Саше Радуловића за Недељник

Ко је за вас данас Саша Јанковић? И зашто сте одлучили баш сада да изнесете сав “прљав веш” о њему?

Све што сам изнео у јавност је садржај мојих разговора са Сашом Јанковићем од 2014. године када сам још био министар привреде до данас, након што је на твитеру изнео неколико увреда и казао да лажем. Преко тога нити сам могао, нити хоћу да пређем. То је био директан повод.

О њему мислим исто оно што сам мислио јуче и пре годину дана и пре четири године. Познајемо се од 2011. Разумем да се у таблоидном свету људи често више питају зашто је нешто речено него шта је речено и да ли је речено истина. Једина одбрана од чињеница је да покушате да нападнете онога ко их је изрекао. Та скретања са теме су уједно и најбољи начин да се избегну одговори и не прича о ономе шта је речено.

Иначе, веома слична ствар се десила пре пар месеци са Иваном Живковим који је у тексту за новине описао све своје сусрете са Јанковићем након што га је Јанковић на твитеру прозвао да не говори истину. Ни тај текст није добио никакав одговор.

Од сијасет политичких прозивки јавности је, чини се, најупечатљивија била да вам је Саша Јанковић још 2014. године открио да Демократска странка има паралелну службу безбедности за праћење и прислушкивање? Да ли верујете Јанковићу да ДС има ту службу? И зашто сте до сада ћутали?

За мене лично је најважнији био захтев да не подносим оставку на место министра привреде и каснија љутња када сам поднео оставку и уводна прича о некој “служби”, са све “ми мислимо да не би требао да поднесеш оставку”. То је из корена променило мој однос и однос мог најужег тима према њему. Па онда прича о томе да је Вук Јеремић руски човек и да је добио новац од Лаврова. Том разговору је присуствовала и Славица Јанковић. Па онда размишљања о доласку на чело ДС и Ђиласовој улози у томе. Па о томе да су моји најближи сарадници Мирослава Миленовић и Душан Павловић бахати и да он са њима не може да сарађује.

Најмање интересантна ми се чини прича о службама. О тој приватној партијској “служби”, у ствари апарату за праћење и прислушкивање, за коју се спекулише да је водио покојни Мики Ракић се прича годинама, тако да тешко да је тај део био новост за било кога ко прати политичка дешавања. Она се везује и за долазак СНС-а на власт и блиске везе које је Александар Вучић често потенцирао у јавности. О конкретним детаљима бисте ипак морали питати Сашу Јанковића. Јер прича је његова, не моја.

У Србији се у последњих готово тридесет година ротирају једни те исти људи на власти. Сви су злоупотребљавали јавне ресурсе, учествовали у партијском запошљавању, корупцији, намештеним тендерима и приватизацијама, са све благословом разних “служби”. Те “службе” су нам изгледа креирале вишестраначки систем и целу политичку сцену.

ДЈБ им се омакао. Ја никада нисам имао никакаве везе са било каквим службама, домаћим или страним, никада се нисам дружио са људима из тих кругова и мало ми је мука од свега тога. Много ме људи питало зашто сам ушао у владу, а нико зашто ме је Вучић звао у владу јер се нас двојица, пре његовог позива нисмо познавали. Позвао ме је да би ме склонио из полиције и тужилаштва где сам са Мирославом Миленовић и нашим тимом радио на предметима 24 спорне приватизације у којима смо пронашли све што је тврдила Верица Бараћ. Иначе, и Мирослава и ја смо имали и част и привилегију да помажемо Верици која је била хероина српске политичке сцене јер је говорила о спрези власти и политичких партија са криминалом када нико није смео.

Учествовао сам и у предмету Мишковић, са којим Вучић никаве везе није имао. Он је само политички искористио последице и медијски приказао себе као борца против корупције. СНС је тада планирао да смени тужиоце и они су одрадили предмет Мишковић да би сачували своје позиције. Успело им је у томе. Вучић је касније тај предмет истрговао, рекетирао Мишковића и Мишковић ће бити у потпуности ослобођен. Део тог процеса је био да Мирославу, мене и наш тим повуку из полиције и тужилаштва где смо правили велику “штету” помажући у истрагама.

Да сам остао у истрагама, седео бих са тужиоцем, представљао оптужницу и испитивао сведоке у предмету Мишковић. То нису смели да дозволе. Када смо разматрали понуду да водимо министарство привреде, закључили смо да ако су одлучили да нас склоне из полиције и тужилаштва, склониће нас овако или онако. Хајде да видимо шта можемо да урадимо водећи министарство привреде.

ДЈБ није требало да преживи након избора 2014. године. Оно о чему тада нико није водио рачуна су биле друштвене мреже као важан канал за ширење јаких, зрелих, чистих политичких идеја. ДЈБ је то искористио. Сада не знају шта ће са нама. Кваримо све планове. Разбијамо рачунице и калкулације. Доследни смо. Тренутна епизода Трумановог шоуа кроз коју пролазимо је потпуно игнорисање медија. Преживећемо и њу.

Сами сте констатовали да вас је Јанковић три пута одбио када сте ПСГ позивали на сарадњу. Зашто је утисак дела јавности да готово нико не жели да сарађује са Доста је било? И да ли је за то кључни кривац ваш грех из прошлости када сте прихватили Вучићеву понуду да будете министар?

ДЈБ је тежак за сарадњу само ако неко жели да заобиђете принципе и црвене линије. ДЈБ од њих неће одустати. То у старту значи да за нас дилови и комбинације нису могуће. Сви су желели сарадњу, практично сви су нудили сарадњу и онда, суочени са принципима, пуштали спин да са нама нико не може.

Као што ДЈБ нисам ја, тако се надамо и да ПСГ није Саша Јанковић, тако да су наши лични односи једно, а односи организација друго. ДЈБ је понудио сарадњу ПСГ. Мислимо да то жели велики број бирача и ДЈБ и ПСГ. Одбијени смо и видимо да се спремају на коалицију са Ђиласом и Јеремићем. То је наравно њихово право. Ми смо свој став изнели.

ДЈБ истински жели демонтажу партијског паразитског система који убија Србију. То се не може постићи тако што ћемо радити исто оно што су радили сви пре нас. До промене неће довести људи који су оно против чега се боримо радили док су били на власти. Морају нови људи који нису злоупотребљавали јавне ресурсе и јавна овлашћења.

Саша Јанковић вам је после оптужби које сте изрекли на његов рачун поручио да се “консултујете с лекаром и фармацеутом”. Како сте ви схватили тај његов твит?

Ја никакве оптужбе нисам изнео. У твитер разговору одговорио сам на питање једног твитераша и рекао да је Јанковић тражио од мене да не поднесем оставку на место министра привреде и љутио се када сам је поднео. У тај твитер разговор се умешао Саша Јанковић и написао шта је написао. Одмах сутра ујутро, пре мог текста, је у интервјуу за Дојче веле признао да је до разговора пре и после оставке дошло и изнео неистину да није знао да сам се спремао да поднесем оставку. Онда је признао да је причао о некаквој тајној служби. У лажи су кратке ноге. У судару са интегритетом опстаје само оно што је целовито и конзистентно.

Колику је штету претрпела опозиција након ваших међусобних оптужби и последњих дешавања у ПСГ? И да ли је опозиција тако омогућила Вучићу комотнији излазак на изборе у Београду? Или сте ви још оптимиста?

Оптимиста сам и мислим да имам одличан разлог за то. Опозициони гласачи у Београду су већина јер је СНС ослабио. Једина штета која може да наступи је ако неки опозициони гласачи одлуче да не гласају. Зато, највећа би штета била да се Ђилас кандидује за градоначелника и да нови људи стану иза њега. Ту се штета шири и на апстиненте који неће гласати да сјаше Курта и узјаше Мурта. Ђилас је био лош градоначелник. То што је био бољи од Синише Малог, ништа не мења на чињеници да је партијски запошљавао, да је контролисао медије, да има пословне везе са Вучићем, да је потписивао штетне тајне уговоре.

А и када кажете опозиција, као да постоји нека политичка групација која се зове опозиција, која има заједнички програм, принципе, вредности и циљ и која онда као таква трпи штету. У парламентарној демократији странке се надмећу за поверење бирача својим програмом, људима и политичким ставовима.

Политички противник ДЈБ су све странке које су учествовале у злоупотреби јавних ресурса. Ту нису само СНС, СПС и цела владајућа коалиција. Ту спадају и Шапић и Ђилас и многи други политичари. Њих двојица су највећа нада СНС-а да ће упркос паду рејтинга, задржати власт у Београду. Баш као што им је то ЛДП омогућио на Врачару.

Ко је сада лидер опозиције? И шта ви данас предлажете да би опозиција требало да уради у политичкој борби против СНС-а? Ко, како и с ким?

Као што не постоји политичка групација која се зове опозиција, тако и не постоји њен лидер. Ко, како и са ким је централно питање само за разне мале странке које гледају како да преживе и где да се прикаче. Наш циљ морају бити апстиненти. Њих је скоро 40% од пунолетних грађана са правом гласа. Не од бирачког списка који је надуван и у коме су и они који су се одселили из Србији и умрли, већ од пунолетних грађана који су ту. Апстиненте нећемо мотивисати са поруком само да оде Вучић и да дође мање зло. Апстиненти траже конкретне ствари које ћемо урадити за њих. Апстиненти мисле да су сви исти, да се ништа не може променити. Наш задатак је да их убедимо да то није тако, да нисмо исти и да се све може променити. ДЈБ управо то и ради. Избори се добијају и губе на терену. ДЈБ управо улази у теренску борбу.

У вези са страначком скупштином коју сте најавили – да ли се очекују неке промене у врху странке?

Страначка скупштина је најављена за 10. фебруар 2018. године. За децембар смо расписали опште изборе у свим територијалним одборима. Странка Доста је било је основана 11. фебруара. Претходник странке је групе грађана “Доста је било – Саша Радуловић” која је учествовала на парламентарним и локалним изборима 2016. године на којима је освојила 6% подршке у Србији и 11% у Београду и постала најјача опозициона политичка организација у Скупштини Србије. Одбор оснивача ДЈБ је за иницијалне одборе ДЈБ именовао одборе групе грађана. На скупштини странке у јуну ове године смо донели општа акта која предвиђају опште изборе сваког децембра како би стално освежавали странку и проверавали демократски. Овим изборима чланови и одбори ДЈБ добијају своју пуну демократску потврду и странка показује свој демократски капацитет.

Који је идеалан кандидат ДЈБ за градоначелника Београда? Да ли Ви размишљате о кандидатури?

Београдски избори су избори за одборнике у Скупштини града Београда, који ће онда, међу собом бирати градоначелника. То на жалост нису избори за градоначелника. ДС је укинуо директне изборе за председнике општина и градоначелнике и тиме готово цементирао партократију. Остали су још само директни избори за председника Србије ван домашаја партократије и СНС планира и то да укине и да се председник бира у скупштини, чиме би сва политичка власт била концентрисана у рукама странака без директног утицаја грађана. Настанак грађанских покрета и јесте одговор незадовољних бирача на партијску лудачку кошуљу која им је скројена. Програм ДЈБ предвиђа враћање директних избора за градоначелнике и председнике општина.
ДЈБ је направио тим за Београд, тим нових људи који до сада нису били у политици. Ни ја, ни републички посланици, нису у том тиму. Ми смо фокусирани на републичку политику. Београдски тим води адвокат Војин Биљић који је председник београдског одбора.

ДЈБ је једини објавио детаљан и конкретан програм за Београд у 20 тачака: бесплатни уџбеници и вртићи за сву децу, враћање преплаћеног за вртиће, нижи порез на имовину за сва физичка лица, увешћемо канализацију у сва приградска места, раскинућемо штетан тајни уговор за Бус Плус, преполовићемо месечну цену градског превоза… ДЈБ ће од Београда направити центар ИТ индустрије на Балкану. Са друге стране, правилно ћемо опорезовати неизграђено грађевинско земљиште које је најважнији ресурс сваке метрополе. Циљ ДЈБ у Београду је да барем понови резултат са парламентарних избора у Београду када је освојио 11%. Уколико постигнемо бољи резултат од овога, верујемо да ћемо бити у позицији да се без нас неће моћи формирати владајућа већина. Са СНС-он никада нећемо сарађивати.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Ko je saradjivao sa Vericom Barać zaslužuje moje poštovanje. Ženu sam lično poznavao i znam da joj je bolesti mnogo doprinela i ta borba za antipartijsku državu. Znam da je radila zajedno sa mojim prijateljem Nebojšom Popovim

 • Mislim da precenjujete prosečnog srpskog birača,nema tu previše analiziranja ni udubljivanja.Pa kada pogledate ni mnogi novinari se ne udubljuju,zapanji me često njihova površnost ,šta onda očekivati od birača.Sve ste u pravu ali će ipak većina birača poslednja dešavanja u opoziciji protumačiti kao ,,svi su isti,, i mnogima će to biti alibi za dalju apstinenciju.Vaš sam član i meni je potpuno jasno o čemu govorite i šta želite ali nisam sigurna kako to izgleda sa strane a upravo to je najbitnije u privlačenju apstinenata.Molim vas da sad malo ,,stanete na loptu,, nemojte dalje zaoštravati sa ostatkom opozicije (ma šta o njima mislili) niti sa novinarima.Takodje ,mislim da u pismu tj odgovoru Saši Jankoviću niste trebali da pominjete Vuka Jeremića ,nepotrebno navučen odijum njegove stranke.Neka je to SJ sto puta rekao ,niste trebali i to da navodite ,dovoljno bi bilo da ste se ograničili na SJ .Naš narod to dozivljava kao ,,cinkarenje,,,ne izgleda lepo sa strane a verujte ,većina se ne udubljuje.Na žalost ,morate da vodite računa o tome ako hoćete da bude više glasača DJB.

  • Dragana,neudubljivanje novinara nije slučajno, nego namerno.Nije rekao ništa loše za Vuka Jeremica,čak naprotiv,očigledno da ste i Vi jedna od onih koji se ne udubljuju, iako ste član.VJ će se sam diskreditovati, nije se pošteno ni formirala stranka,tako što će se odlučiti za koaliciju sa Jankovićem i Đilasom, a ne sa DJB-om.
   Podrška gospodine Raduloviću.Lepo je ponovo videti vaše lice i u medijima i na ovom sajtu

  • Dragana nije ni rekla da je nešto negativno rečeno za Jeremića u pismu. Već da njegovi glasači posmatraju to kao cinkarenje i da će nepravedno da optuže Radulovića za mešetarenje, a ne Jankovića. Dakle, nemojte da optužujete drugu stranu za neudubljivanje ukoliko ni sami niste shvatili poentu.

   Paranoja oko novinarskog ignorisanja mora da se zaustavi. Novinari su presek stanja ovog društva, neobrazovanog, uplašenog i neanalitičnog. DJB mora da prestane da vodi borbu na više frontova jer takvu borbu ne možemo dobiti. Za sada je glavni neprijatelj SNS, a posle njihovog pada ćemo videti sa kim se treba uhvatiti u koštac.

  • Moram da podržim ova zapažanja.
   Za novinare ne znam ali za birače znam da je tako. Jednostavno ljudi (pogotovo) u zadnje vreme donose zaključke na bazi površnih informacija. To nije vezano samo za politiku, niti samo za Srbiju. Takva su došla vremena valjda – brzo se živi, što bi stariji rekli.
   I da skrenem pažnju: kada ste u poslu duže i posvećeni njemu neke odluke i postupci će vama delovati savršeno jasno, logično, očigledno dok onima koji nisu ili posvećuju mu 1% vremena mogu izgledati skroz suludo.
   Mora se sada ljudima “crtati”. Nema druge. Pa ako se neko zainteresuje uzeće pa će čitati, analizirati itd.

   Pozdrav

  • Upravo htedoh…Bledunjavi likom Vaš vodja bi morao jadnom, ne jedared izmanipulisanom biraču prostijim formama ukazati više suvih činjenica.Dosta nam je bilo i fraziranja, parola…Svega nam je dosta…

  • Luciferu, meni je interesantno da i SJ izgleda ima botove i to su krenuli da rade udarnički.To se jasno videlo na onom komentarisanju intervjua sa Srđanom Škorom.To je ta, izgleda, Đilasova “infrastruktura”.Moj komentar podrške od 3 reči, nisu ni objavili,mada mi objavljuju komentare tu i tamo, tako da kapiram da je bilo više komentara podrške

  • Rekao bih da imaju nekoliko administratora koji su izrazito pro DS nastrojeni, i komentar koji se njima ne sviđa kada su u smeni sigurno neće proći. Takođe, ne mislim da SJ ima “botove”. To su naprosto ljudi koji i dlaje veruju u tj hajp oko njega i takvih će uvek biti. Pa pobogu, bilo je ljudi koji su zaokružili ČBČ na prošlim izborima. Meni to dan danas ne ide u glavu, kakv je to mentalni sklop, al eto nekom je i dalje privlačna Borisova potkošulja, Čankov štap i Čedin džemper.

  • Ne znam.Meni je to zvucalo botovski.Jedna recenica,mnogo je licilo na klasicno botovanje.SJ glasaci po pravilu su inteligentniji kao i Djb glasaci od glasaca Sns-a a komentari su bili mnogo glupavi

  • Ovde bih se samo nadovezala da ja nemam ništa protiv PSG-a.Više puta sam ih branila kada su ih napadali,čak mi je i bilo drago da jača opoziciona scena kada su se formirali.Meni je PSG-a žao.Mislim da se tom pokretu priključilo dosta ljudi iz zdravih i ispravnih pobuda.Ali, sa Jankovićem nemaju nikakvu budućnost.Janković je brod koji tone.Povućiće i Jeremića sa sobom.O isticanju Đilasa kao gradonačelnika da i ne govorim,toliko je to samoubilački potez.
   Ali to je njihov problem.Opozicioni glasači će se okrenuti DJB-u i vec se okreću.Tako da ovih 11% na beogradskim izborima po meni nije uopšte nerealno.Stoga ne razumem defetizam u komentarima na ovoj stranici

 • Prvo pitanje: o Sasi Jankovicu.
  Drugo pitanje: o Sasi Jankovicu i DS-u.
  Trece pitanje: o odbijanju Sase Jankovica da saradjuje sa DJB.
  Cetvrto pitanje: o twitu Sase Jankovica da Sasa Radulovic konsultuje farmaceute i lekare.
  Peto pitanje: o steti koju trpi opozicija medjusobnim optuzbama.
  Sesto pitanje: ko je lider opozicije.
  Sedmo pitanje: o unutarstranackom uredjenju DJB.
  Osmo pitanje: ko je kandidat DJB za gradonacelnika.

  Mislim da Aleksandar Vucic trlja ruke kad vidi ovakav intervju.

 • Slažem se sa Vama u potpunosti ali na ovaj način nećete privući biračko telo .
  Ovakvim pristupom i analizom zadrzacete samo svoje glasace , plus minus dva posto.
  Meni je iskreno zao sto je tako, ali to je istina. Moze neko biti i drugi Kostunica a ima takvih, medjutim pitanje je sta posle . Da bi taj neki pobedio moraju ga podrzati i ovi koji su vec vidjeni a oni to ne zasluzuju.
  I opet kazem zao mi je sto je tako , ovaj narod je naucio da slusa laz. Pa ko kupuje tabloide i gleda rijaliti programe?, – mladi ne, to je sigurno. Ko izlazi na izbore, starija populacija.
  Mladi ne znaju da se bune jer ih ovi stariji tome nisu ucili . Stariji znaju samo da slusaju i veruju u ono sto im se nudi. Pa kako ih onda pobediti , ja ne znam ali Bog ce nam reci kada za to dodje vreme.
  A Vi , mislim da znate kako ih treba pobediti. Ako nista drugo barem im onemogucite da formiraju vlast a to mozete.

 • “Морају нови људи који нису злоупотребљавали јавне ресурсе и јавна овлашћења.”
  Secate se onih milion dolara za Miladina Kovacevica? Sta to govori o Vuku Jeremicu?

  • Šta govori? Jel ceo taj slučaj njegovo maslo? Samo je bio ministar u tom trenutku. Ne možeš pripisivati sve negativne pojave nekome samo zato što je bio deo sistema tada kad se to desilo. Da se razumemo, nema svetaca. Svako ko je učestvovao u lošem sistemu ima neku dozu odgovornosti. Ako bi stvari gledali tako, onda nikako ne možemo da dovedemo “nove i čiste” ljude jer ih nema. Treba odrediti neku razumljivu granicu uprljanosti i gledati da se tako smenjuje vlast. Pa čak i ako su novi ljudi samo za pola čistiji od prethodnih opet je urađen veliki posao jer se kroz par promene dođe do čistih. Što se tiče Jeremića, on bio u inostranstvu 10 godina, imao uspešnu karijeru, sve ukazuje da se dovoljno “resetovao” od loših stvari i da može nešto drugačije da ponudi građanima. Da li će stvarno, niko ne može da zna. Ali upravo zato i služe izbori, menjaš sve dok ne nađeš nekoga ko valja. A mi Srbi konstantno rotiramo iste one za koje znamo da ne valjaju.

 • Stvarno mi nije jasno zasto mediji, medju kojima se nalaze i navodno nezavisni, imaju jedinstven specifican odnos prema DJB.
  Radulovic je skoro dao intervju za Balkan info. Novinar nije imao strpljenja da saslusa odgovor na pitanje koje je sam postavio. Slican odnos prema DJB imaju i drugi mediji. Ne znam, stvarno ne razumem takav odnos prema stranci koja nije na vlasti. Zasto postoji potreba da se DJB stalno provocira pitanjima koje uglavnom nisu vezana za DJB? Otkud takav povisen i agresivan ton novinara kada postavljaju pitanja DJB? Gde je to do sada DJB bio na vlasti pa imaju stvarnih argumenata da postavljaju pitanja npr odgovornosti? Tako se novinari ne odnose ni prema strankama koje su u vlasti.

 • Ja se ne secam da ste ikada pomenuli da vas je Aca makao odatle gde ste bili na mesto ministra privrede zato da bi vas sklonio. Npr, ne pominjete to u tekstu ostavke, a iz ovog intervjua se cini kao da ste razlog jos tada nazirali. Inace, zvuci totalno nelogicno. Zasto bi sklanjao protivnika sa mesta gde pravi manju stetu na mesto gde ima moc da cini vecu? Pa, time vas je uveo u medijsku stvarnost drzave. Voleo bih da to, onako, do kraja razjasnite. Apstinenti su jedna vrlo sumnjicava sorta 🙂 .
  Sa druge strane, uglavnom mi se dopadaju vasi nastupi u javnosti. Mislim da ste najsmireniji od kreatora politickog zivota, najsvedeniji, a opet nerobotski govor tela, tako da mislim i da najmanje lazete 🙂 . [Kad se samo setim prvih Insajdera i Bebe Popovica …]