Ауторски текст Државна управа Преносимо Привреда

Казне и пенали за неодговорну државу

И за наредну годину планира се да Влада Србије издвоји значајну суму за различите врсте казни и пенала по решењу судова (ек. класификација 483). Највише казни платиће министарство финансија (9,3 млрд), министарство правде (1,5), унутрашњих послова (1,4) итд. 

Ово не само да је значајан издатак и непотребан трошак за буџет, него је у порасту. За 2017. годину планирано је 8,52, а сада чак 14,9 млрд. дин. (Испод можете погледати графички приказ раста за поједична министарства и укупно.)

Овај трошак показује неозбиљност и неодговорност Владе, јер казне и пенали су последица неодговорног понашања државних службеника и политичара који управљају министарствима. Никада нико није одговарао због овог овако великиог губитка и расипања пара пореских обвезника. Никада нико није смењен или поднео оставку.

Издатак од 14,9 млрд. представља значајан трошак без кога би неки други елементи економске политике могли да буду потпуно другачији. Рецимо, укупна уштеда за смањење зарада у јавном сектору износи 20,9 милијарди динара, док уштеда на смањењу пензија износи око 25 млрд. Другим речима, да се држава односи одговорно према нову пореских обвезника, 71% смањења зарада, одн. око 60% смањења пензија, не би било потребно.

Ово је велика срамота за државу која показује непоштовање према новцу пореских обвезника и благостању грађана.

image_1
Душан Павловић

Душан Павловић

На Фaкултету политичких нaукa у Беогрaду предаје сaвремену политичку економију сa теоријом јaвног изборa, у звању ванредног професора, а нa Универзитету у Грaцу као професор по позиву предaје курсеве из економског рaзвојa и економске и политичке трaнзиције у југоисточној Европи.

Облaсти интересовaњa: Теоријa рaционaлног изборa и политичкa економијa демокрaтских устaновa.

Објaвио више рaдовa из облaсти: "Консолидaцијa демокрaтских устaновa у Србији после 2000. године"(2007), "Списи из политичке економије" (2010), "Теоријa игaрa. Основне игре и применa" (2015).

Књигу „Мaшинa зa рaсипaње пaрa“ написао на основу искуства стеченог током пет месеци у Министaрству привреде. То је инсaјдерскa причa из кaбинетa министрa привреде Сaше Рaдуловићa 2013-2014. где је био сaветник министрa.

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • To nimalo ne treba zacuditi. Jer u drzavnoj upravi radi masa ljudi sa fakultetima iz podruma, kupljenim diplomama i koji su studirali 16 godina. Takjodje zaposljavaju se vecina na izmisljenim radnim mestima a nema ih dovoljno i dovoljno strucnih na potrebnim radnim mestima.