Ауторски текст Војводина Урбанизам

Како град претворити у паланку

Много одлука је донето у последњих неколико година којима је Вршац изгубио атрибуте које чине један нормалан и пристојан град какав сигурно он треба и да буде.

Погрешне одлуке, које нас све више удаљавају од уредјеног друштва и Града као целине, наставиће се и на следећој седници Скупштине града.

Као шеста тачка дневног реда донеће се одлука по којој ће Јавно предузеће “Урбанизам” из Панчева радити послове просторног и урбанистичног планирања, послове заштите животне средине, као и јавне набавке које се тичу ових области.

Vršac odluka Skupštine grada isečak 1

Град Вршац, као суоснивач и власник 0.2% овог Јавног предузећа неће имати никакав утицај у изради годишњег програма рада ЈП Урбанизам, неће учествовати у одлукама о расподели добити и неће разматрати извештаје о раду ЈП чији је суоснивач.

Да ли бисте ви уложили СВОЈ новац било где, где се нећете питати за било шта, нити ћете видети колико сте на крају од овог улагања и зарадили.

“Град” Вршац ће овом Јавном предузећу из Панчева определити значајна средства из НАШЕГ буџета, одлукама које ће донети Скупштина града крајем сваке године.

Ово се правда тиме да Вршац (и суседне општине) немају Јавно предузеће које може обављати ове послове??!!

Подсећам оне који су заборавили, да је на прошлоодржаној седници Скупштине града Вршца, ликвидирано ЈП Варош тј наш градско Јавно предузеће које се бавило управо овим пословима.
У надзорном одбору ЈП Варош је седео човек који је запослен у ЈП Урбанизам из Панчева, и који се дивио како вршачко ЈП ради.

Толико о томе, како немамо људе који знају свој посао.

Знају они свој посао, али су унутарстраначки интереси важнији од интереса свих градјана Вршца.
Зато се они који раде добро свој посао склањају на небитна радна места, како не би сметали у разним комбинацијама напредних људи на власти.

И то није све.

Вршац ће, као суоснивач овог панчевачког јавног предузећа, добити то да ће послови које треба завршити за наш град доћи на ред тек кад руководство ЈП Урбанизам и челници Панчева одлуче да је то прихватљиво односно када се намире потребе већинског оснивача ( читај Панчево)

Исто тако, у Надзорном одбору који ће надгледати послове за који се одваја новац Вршчана, ће седети један представник из редова запослених у ЈП Урбанизам и чланови које именује Град Панчево.
Свакако је право Панчевачке власти, као већинског улагача (1000 динара улог) да одредјује људе који ће контролисати како се троше паре панчеваца, али зашто то право немају и други суоснивачи, који троше новац својих градјана из општина Јужног Баната?

Ако сте мислили да је ово крај, није.

Надзорни одбор, у ком неће бити представника Вршца ће сам одлучити о расподели добити или одлуку о начину покрића губитка предузећа??!!

Да ли бисте радили овако да имате своју приватну фирму или да улажете сопствени новац??

Пластично, даћемо паре Вршчана Панчеву, за услуге које смо могли и сами да радимо. Плус, никакву контролу над тим новцем нећемо имати, а послове ће нам завршити ако буду стигли. На крају, не учествујемо у расподели новца, а ако буде минуса други ће одлучити ко колико мора још да дода у панчевачко јавно предузеће.

Потпуни крах и потпуно уништавање свих атрибута и надлежности које један град треба да има.
Вршац све више престаје да буде центар округа који чине општине Алибунар, Бела Црква, Пландиште и сам Вршац.
Све више се надлежности централизују у Панчеву, из чијег загрљаја ни после 27 година не можемо да се отргнемо. Све то због одлука садашњих, али и бивших властодржаца који су увек гледали само ускостраначке и личне интересе.

Мислио сам да се ове ствари неће дешавати, јер као саветник градоначелнице се сада појављује човек који је као председник општине 1992. године кренуо путем развоја и стварања модерног града, и кога доста људи цени и памти по добрим стварима које је радио. Добијање регистарских ознака за Вршац је једна од тих његових иницијатива.
Очигледно је да он више нема ту снагу, али ни вољу да заврши ствари које је сам започео пре 25 година.

Никада од добијања статуса Града нисмо били веће паланка него данас.
Мислим да ће се то у на(п)редним годинама наставити, до потпуног уништења свега што у овом граду вреди!

То и јесте циљ и задатак ових дилетаната који данас седе у Градском већу или саветују Градоначелницу Митровић, која апсолутно нема никакву визију развоја Града у коме и сама живи.

И зато, ДОСТА ЈЕ БИЛО!!!

Душко Перин
Члан ГО странке Доста је било

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар