VIDEO Грађевина Саопштењe Скупштина

(ВИДЕО) Саша Радуловић: За Савски амфитеатар сте поклонили инвеститорима милијарду евра! Вратите тe паре у буџет!

Најважнији ресурс који метрополе у свету имају је грађевинско земљиште. Стављањем тог грађевинског земљишта метрополе граде метрое, дакле метрое који се не граде из кредита пошто то није исплативо, већ грађевинским земљиштем. У Београду у коме је грађевинско земљиште изузетно вредно, цела пљачкашка приватизација је и спроведена зарад грађевинског земљишта. Београд на води, односно Савски амфитеатар је негде 100 хектара ослобођеног земљишта на коме је наврат нанос предвиђена градња нека 2 милиона квадратних метара пословног и стамбеног простора.

Комад земљишта је вредан онолико колико је на њему могуће градити, а ако узмемо ове параметре, испада да је земљиште на коме треба да никне тај Београд на води вредно око милијарду евра.

То земљиште је практично поклоњено арапском инвеститору, а сумња се да се ни не ради о арапском инвеститору, већ о неким нашим парама које круће преко неких арапских фондова. То је огроман ресурс за који је прво требало направити урбанистички план како би тај Савски амфитеатар био уређен онако како је то потребно Београђанима, дакле не по жељама инвеститора, него како Београђани желе да се развија тај део града, а затим да се то земљиште испарцелише и на тендерима понуди инвеститорима како и би град и цела држава ова огромна средства могли да добију у буџет.

Уместо свега тога, уместо да у Савском амфитеатру добијемо пројекат који је достојан Београђана и који ће заиста урадити оно што је у интересу свих грађана, уместо да буџет приходује огромна средства, дакле око милијарду евра, приступило се једном коруптивном закону који је омогућио да се кроз назови стратешку сарадњу тај ресурс поклони инвеститорима који без практично икакве инвестиције граде станове које продају унапред, а онда од новца купаца финансирају градњу. Огроман профит је тиме пребачен на инвеститора који ништа не инвестира.

Све те уговоре са арапским инвеститорима је склапао Млађан Динкић и док сам био министар привреде, ја сам те уговоре спречио, међутим наком моје оставке, ти уговори су се вратили назад, те су нажалост усвојени у овој скупштини од стране владајуће коалиције.

Ми из посланичке групе ДЈБ тражимо да се овај коруптивни закон повуче, да се након тога уреди Савски амфитеатар и тиме омогући приходовање буџета како Београда, тако и Републике Србије од милијарду евра.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Biću van teme, ali moram da prokomentarišem. Danas je Faktor plus objavio istraživanje o procentima za beogradske izbore u kom se pominju sve moguće i nemoguće stranke i pokreti osim DJB. To je ordinaran bezobrazluk i ja sam ih danas zvala da im to kažem. Predlažem da ih i drugi zovu, samo da im kažu da je svima jasno da lažiraju rezultate. Mislim da bi vredelo. Neke pritiske moramo da vršimo. Takođe mislim da bi DJB morao da izađe sa nekim svojim istraživanjima. Moramo biti svesni da ima mnogo onih koji veruju tim istržavanjima i koji će stvarno misliti da DJB neće dobiti dovoljno glasova da uđe u Gradsku skupštinu pa tako neće ni glasati za DJB smatrajući da je to bačen glas.

    • Evo ti Ana, objavili su večeras.Bolje da ih nisi zvala.Šta si očekivala da će da objavi čovek koji radi za Vučića, kreira,ali bukvalno kreira javno mnjenje i time direktno učestvuje u zločinu?Ja ne znam da li može da snosi neke sankcije zbog ovoga nakon smene vlasti.Neka zabrana obavljanja takve vrste delatnosti i slično.Ili će sve ostati samo na onoj moralnoj osudi:”Beži bre budalo,ti si radio za Vučića!”
      Pa se zaboravi.Mislim da ovo što radi Vuk Vučic Stanković i slični-ne sme da se zaboravi

    • U stvari, ne znam sta je gore.Da li da objave njihovo”istrazivanje” u kome DJB ima 6.5 puta manje glasova od Sapica, ili da ih ne spominju uopste.Mozda je bolje da ih spominju.Sad ne mogu da objavljuju da Vucic ima vecinu u Beogradu jer to ne bi proslo, ali mogu da dupliraju procente onima koji ce sa njima u koaliciju,i smanjuju onima koji u tu koaliciju sigurno nece uci.Kako god,pare njima, pare Blicu da objavi na naslovnoj strani i efekat je postignut.Posebno po pitanju demoralisanja opoziciono nastrojenih biraca

    • Možda nisam bila jasna, ja sam ih zvala da im kažem da znamo da lažiraju rezultate. Kada bi imali 500 poziva u tom smislu, mislim da bi makar stavili prst na čelo. Ali, nema veze, navikla sam ja da jedino ja nešto govorim i činim a da svi ostali ćute kao bubice. S tim se suočavam stalno u životu, sa tuđim kukavičlukom ili defetizmom, ali, moja je satisfakcija što sam zbog tog svog manira da svugde ukažem na ono što nije u redu sto puta pomerila ili promenila stvari. Pa sad vi vidite. Možemo mnogo više da učinimo nego što nam se čini.

    • Možemo,u pravu ste.Svako od nas simpatizera treba da ubedi bar dvadeset ljudi u Beogradu da glasaju za DJB,na nivou Srbije trideset. Ja to već imam, još desetoro izanimirati bi bilo odlično .I treba donirati, ko ima mogućnosti

  • S druge strane,ako je Šapić stvarno tako jak,kao sto kaže i Vukadinović,onda vam ne preostaje ništa drugo nego da se cela prava opozicija ujedini.I oni moraju s vama i vi morate sa njima.Borite se za svoje crvene linije ili oročite saradnju na godinu dana pa raspišite nove gradske izbore pod malo povoljnijim uslovima od ovih.Ove izbore opozicija ne sme da izgubi