VIDEO Енергетика Преносимо Скупштина

(ВИДЕО) Саша Радуловић: Потребно је оформити анкетни одбор који би утврдио зашто ЕПС прави толике губитке

Већ годинама јавна предузећа у Србији праве велике губитке. Међу њима је и Електропривреда Србије. Када погледамо њихове билансе, видимо да из пословања праве добит, али да након тога, при наплати потраживања, дакле наплате струје коју су испоручили, бележе огромне губитке који се мере у стотинама милиона евра.

Пошто о томе нико не говори, односно нема никакве анализе о томе шта се дешава са тим дуговањима ЕПС-а. Видимо да имамо проблеме из године у годину, имали смо проблеме и у првом кварталу ове године када је због пословања ЕПС-а забележен пад бруто друштвеног производа у односу на планирано и очекивано.

По нашем мишљењу, потребно је оформити анкетни одбор како би се проверило пословање ЕПС-а, а менаџмент нам не даје никакве одговоре на дешавања у том предузећу. Рађена су реструктурирања, рађене су многе ствари, али на крају нисмо добили никакве промене у самом пословању што се јасно види из финансијских извештаја.

Ови губици значајно оптерећују привреду Србије, прво, нема добити која би се уплаћивала у буџет и тиме створио простор за пројекте за смањење пореза, за базично увођење реда и омогућавање дисања домаће привреде.

Са друге стране потребно је да видимо ко су те неплатише струје, да уђемо у анализу тих углавном правних лица, јер видимо да су они који не плаћају струју углавном неки велики губиташи, па чак и приватна предузећа којима нико не наплаћује струју.

Значи, да би се смањили ови велики губици, да би се растеретио буџет републике Србије, једини начин да утврдимо шта се стварно дешава у ЕПС-у је да се оформи анкетни одбор. Видимо у буџету из године у годину како расту трошкови активирања гаранција које је држава дала за кредите које узимају јавна предузећа која углавном води неспособни менаџмент који је партијски постављен.

Овај анкетни одбор би управо требао да провери све ове ствари и да види зашто се активирају гаранције које онда морају да сносе сви грађани Србије и онда нема новца за пројекте које сматрамо важним за све грађане Србије почев од унапређења у здравству, преко бесплатних уџбеника и осталих пројеката.

Дакле анкетног одбора је да се утврди зашто постоје овако велики губици у ЕПС-у.