Saopštenje Skupština

SNS planira da spreči raspravu o amandmanima opozicije na budžet za 2018. godinu

SNS na sve načine pokušava da spreči da se u Skupštini diskutuje o amandmanima opozicije na budžet za 2018.godinu. Nakon što su uz budžet za 2018.godinu na dnevni red stavili i 30 drugih zakona i odluka, zatim objedinili raspravu i skratili vreme kao da postoji samo jedna tačka dnevnog reda, SNS i njihovi koalicioni partneri su podneli preko 300 amandmana na rebalans budžeta za 2017.godinu i izmene Zakona o budžetskom sistemu, amandmana za koje ni sami neće glasati, kako bi time pojeli sve vreme i sprečili da se govori o amandmanima opozicije na budžet za 2018.godinu.

Na član 1. Amandman su zajedno podneli narodni poslanici Đorđe Komlenski i Bojan Torbica.

U članu 1. dodaje se stav 3, koji glasi:

„Izvršenje budžeta Republike Srbije za 2017. godinu realizuje se tako da u najvećoj mogućoj meri bude u funkciji smanjenja siromaštva na području Republike Srbije.“

Na član 2. Amandman je podneo narodni poslanik dr Darko Laketić.

U članu 2. dodaje se stav 3, koji glasi:

„Posle tačke 4a) dodaje se se tačka 46) koja glasi:

„46) Planiranje, prilrema, donošenje i izvršenje budžeta Republike Srbije realizuje se tako da u najvećoj mogućoj meri unapredi efikasnost lokalne samouprave u Republici Srbiji.“.“.

Na član 2. Amandman je podnela narodni poslanik dr Dragana Barišić.

U članu 2. dodaje se stav 3, koji glasi:

„Posle tačke 4a) dodaje se se tačka 46) koja glasi:

„46) Planiranje, priprema, donošenje i izvršenje buceta Republike Srbije realizuje se tako da u najvećoj mogućoj meri bude u funkciji osnaženja zdravstvenog sistema Republike Srbije.“.“.

Skupštinska rasprava o nekom zakonu ima dva dela. Prvi deo je rasprava u načelu. U toku te rasprave, svaki predsednik poslaničke grupa ima 20 minuta na raspolaganju da govori o zakonu koji je tačka dnevnog reda, plus 300 minuta za sve poslanike (5 sati), što iznosi jedan minut i 12 sekundi po poslaniku. U ovom delu rasprave, praktično nema stvarne rasprave jer se samo iznose stavovi i nije moguće javiti se za reč.

Drugi deo je rasprava u pojedinostima, kada se raspravlja o amandmanima. Za svaki amandman predlagač ima 2 minuta da ga obrazloži. Ukupno vreme za obrazloženje amandmana iznosi 600 minuta (10 sati). Pored ovog vremena, svaki predsednik poslaničke grupa ima još po 15 minuta i cela poslanika grupa ima po minut i 12 sekundi po poslaniku da se javi kada god želi, sa ograničenjem da mogu da govore SAMO o amandmanu o kome se trenutno raspravlja. DJB uvek poštuje ovo pravilo.

Ovoliko vremena bi moralo biti potrošeno za svaki zakon koji se usvaja u Narodnoj Skupštini. Razumljivo je i zašto. Svaki zakon ima ogroman uticaj na živote svih građana i privrede. Svaki bi trebalo pažljivo vagati i razmatrati. A posebno Zakon o budžetu koji je najvažniji zakon koji postavlja okvir za sve što se radi u državi u narednih godinu dana u svakoj društvenoj oblasti: od zdravstva i obrazovanja, do kulture, privrede i bezbednosti.

SNS se izgleda plaši rasprave o amandmanima opozicije. Kako drugačije objasniti ovaj po demokratiju u Srbiji neozbiljan i tužan potez vladajuće većine koja je prvo spojila raspravu o svih 31 tačaka dnevnog reda u jednu, a onda podneo 300 amandmana na dva zakona koje je stavila na dnevni red pre budžeta, ne bi li pojeli 600 minuta vremena koliko ima za diskusiju o amandmanima i sprečili da se o tome diskutuje u skupštini.

Da podsetimo šta pokušavaju da spreče da se čuje u Narodnoj Skupštini.

Budžet za 2018.godinu je najvažniji zakon koji se donosi u toku jedne godine. Ovaj budžet, kao i svi prethodni budžeti SNS-a, nastavlja da “štedi” tako što država zavlači ruku u džepove građana i privrede, a svoj partijski parazitski sistem ostavlja netaknutim. Na subvencije se odvaja 42 milijarde dinara, na javna preduzeća i njihove dospele kredite još 30. Na kazne i penale po rešenjima sudova država plaća 18 milijardi.

DJB je predložio potpuno novu ekonomsku politiku, zasnovanu na uvođenju reda, i podršci domaćoj privredi. Ovo su osnovne tačke DJB budžeta:

  • Ukidanje subvencija i presipanja
  • Smanjenje nameta na rad za 15% za domaću privredu umesto subvencija
  • Overa zdravstvenih knjižica za sve građane Srbije bez obzira na zaposlenje
  • Povezivanje radnog staža i isplatu zaostalih zarada za sve zaposlene u društvenim preduzećima u restrukturiranju i stečaju
  • Ispata ratnih dnevnica za sve rezerviste koji tuže državu
  • Besplatni udžbenici za sve đake u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji
  • Stvaranje Venture Capital industrije u Srbiji i oslonac da domaće inovatore i softversku industriju

Ovaj potez SNS i SNS-ove Vlade još jednom pokazuje da SNS ne veruje u demokratsko uređenje društva, ne razume da je opozicija neophodna i poželjna u demokratiji, da je dijalog njena suština karakteristika. Nadamo se da će se do sutra SNS upristojiti, shvatiti da su pogrešili i povući svoje amandmane za koje ni sami neće glasati.

 

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Jasno je da opozicija u parlamentu služi kao ikebana. Pitanje je zašto uopšte učestvujete u radu takvog parlamenta? Zašto ne oformite opozicioni ju tjub kanal i na taj način prezentujete svoje stavove, kao i u holu skupštine pred novinarima, a vlast nek se onda raspravlja sama sa sobom.

    • Podrzavam ideju za opozicioni you tube kanal. Posle mogu i novine neke tanke dnevne zajednicke da naprave.Moraju zajednicke akcije cele opozicije da postoje.Bez obzira na njihove medjusobne animozitete,to nas ne zanima

    • + radio.Vesti u 5 i pola 8. Jer potrebno je informisati i gradjane koji ne koriste internet

  • Ja bih se javio za diskusiju po amandmanu i rekao sledeće:
    Drago mi je da je član vladajuće stranke / koalicije (ime i prezime) dobro primetio da budžet u svojoj suštini nije napravljen da bi bio u funkciji smanjenja siromaštva na teritoriji republike Srbije, već je nužno da se u Zakon unese ovakva deklarativna kategorija čime bi on barem deklarativno, kada već nije suštinski, u duhu smanjenja siromaštva, efikasnosti lokalne samouprave, osnaženja zdravstvenog sistema itd… itd…
    Te ću iz tog razloga glasati za amandman da bi se skrenula pažnja da bi budžet takav trebao da bude u stvarnosti, jer onda ne bi trebalo da se u Zakon unose takve deklarativne odrednice koje u suštini ništa ne znače.