Скупштина Финансије

(ВИДЕО) Дебата о буџету од које се министар Вујовић уплашио (наставак)

Овде се говори од новим обавезама које Република Србија преузима, па имамо неких 2,4 милијарде америчких долара који се узимају од кинеске Експорт-импорт банке за различите пројекте. Где је проблем са овиме? Није проблем наравно Кина, немамо ми ништа против ни Кине, ни било које друге земље на овом свету, међутим те извозно-увозне банке служе за подршку домаћој привреди. У овом случају, кинеске привреде.

Рецимо, када Кинези граде мост, па дођу овде да га граде, са собом понесу и паштете из Кине. Јел знате зашто? Зато што тиме помажу свој бруто друштвени производ. То да Србија узима кредите за изградњу сопствене инфраструктуре који онда помажу БДП других земаља је дубоко погрешна политика.

Имамо слично понашање у случају аутопута од Љига до Прељине. Ту смо ми смо узели кредит да бисмо финансирали азербејџанску фирму да га гради. Па онда купујемо нафту без плаћања царина и акциза, па је продајемо домаћој привреди са царинама и акцизама. Па рецимо добију да закупе сепарацију Таково, да ваде уситњени камени агрегат и да цена буде три пута већа него што је тржишна цена.

Дакле овакви коруптивни дилови који се праве по овим основама су дубоко погрешни, јако лоше утичу и на БДП. Задужити се, односно узети велики новац за инфраструктуру, а онда хранити туђи БДП је веома погрешно. Сигурно ће се старији грађани сетити како је бивша Југославија финансирала капиталне пројекте у Африци, у Азији и тако даље и тиме подстицала домаћу привреду. Ви радите управо супротно, а ми кроз овакве аранжмане постајемо ништа друго до банана држава.

Доста је било

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Od motaca kablova do nadnicara u Rumuniji a uskoro i Albaniji. Ovi nisu sposobni da podnignu ekonomiju zemlje vec da pljackaju narod Srbije i time pune budzet, i hvale se ,,velikim uspehom,, Da bi sligli nivo razvijenosti jedne hrvatske trebace nam 30 g. sa rastom BDP-a od 3% /sto je vrlo optimisticno sa ovim ,,strucnjacima/ a za to vreme ce hrvati biti na danasnjem standardu Austrije. Ove sto pre sa vlasti, po cenu da se moramo dogovoriti i sa Dverima, DS-om i ostalom opozicijom, nemojmo vise kalkulisati. Kada se osvoji vlast, osloboditi medije i institucije i ponovo raspisati izbore onda voditi racuna o interesima stranke.

    • Miško slažem se sa ekonomskim delom Vaše priče. Ali sa političkim samo delimično jer smatram da DJB mora da ide u predizbornu koaliciju čak i u BG, a pogotovo u Srbiji ako bude vanrednih republičkih , ali samo sa neukaljanima. Dakle ne DS, ne Đilas, itd.. Krug takvih je sve manji.. PSG, Protiv diktature, itd.. uz Đilasa. Strašno! Dakle izbor se svodi na Ne davimo Beograd, Belog (ili Luku,, ako kao takav izađe) i Dveri. Ove prve 2 opcije su mi nerealne nekako,, deluje mi da bi oni isključivo samostalno što mi je politički nezrelo u ovakvoj represija i medijskoj blokadi. Zato mislim da treba ići sa Dverima, možda i Stamatovićem ako nije nešto muljao po Čajetini. Dveri jesu desno za moj ukus ali se bore protiv AV zestoko i jesu neukaljani. Tako da bi takva koalicija ne samo osigurala cenzus već nadam se bila značajan faktor neke vlade u koju bi mogli oni koji prihvate principe DJB i koja bi te vrednosti pokazala na lokalu a u Republici sprovela prave reforme i stvorila uslove da nakon 1,5-2 godine njene vlasti imamo fer republičke izbore gde bi se biralo po programima i gde bi DJB mogao i samostalno. I za kraj, bravo za Sašu za ove iznete argumente i za borbu u Skupštini i njenim odborima, a metode kojima se koristi SNS su diktatorske- cenzura i u Parlamentu.

  • Moram komentar ne vezan za ovu temu. Da li je moguce da DJB ne komentarise onaj haos na derbiju. Desila se čista borba za prevlast politicara preko huligana. Cak se i Vucic oglasio kritikujuci hrvatske huligane braneci momke sa fantomkama iz sava male. Ruzic? Andrej? Stefanovic? Ajmo malo DJB.

    • Sto bi DJB komentarisao primitivizam i nasilje? Evo npr mene ne zanima. Poljudljudi,polusvest, agresija. Ono se sve da resiti vrlo brzo,sa uspostavljanjem zdravog i dobronamernog sistema.

  • Ovo je prava stvar. Pustite Pinokija i gitare, ovde ste na svom terenu i u svakoj ozbiljnoj diskusiji razotkrivate njihovu glupost i zlobu. Samo ozbiljno i direktno, nemojte se spuštati na njihov nivo komičnim performansima. Kao Vaš glasač želim da me ovako predstavljate.