Skupština Finansije

(VIDEO) Debata o budžetu od koje se ministar Vujović uplašio (nastavak)

Ovde se govori od novim obavezama koje Republika Srbija preuzima, pa imamo nekih 2,4 milijarde američkih dolara koji se uzimaju od kineske Eksport-import banke za različite projekte. Gde je problem sa ovime? Nije problem naravno Kina, nemamo mi ništa protiv ni Kine, ni bilo koje druge zemlje na ovom svetu, međutim te izvozno-uvozne banke služe za podršku domaćoj privredi. U ovom slučaju, kineske privrede.

Recimo, kada Kinezi grade most, pa dođu ovde da ga grade, sa sobom ponesu i paštete iz Kine. Jel znate zašto? Zato što time pomažu svoj bruto društveni proizvod. To da Srbija uzima kredite za izgradnju sopstvene infrastrukture koji onda pomažu BDP drugih zemalja je duboko pogrešna politika.

Imamo slično ponašanje u slučaju autoputa od Ljiga do Preljine. Tu smo mi smo uzeli kredit da bismo finansirali azerbejdžansku firmu da ga gradi. Pa onda kupujemo naftu bez plaćanja carina i akciza, pa je prodajemo domaćoj privredi sa carinama i akcizama. Pa recimo dobiju da zakupe separaciju Takovo, da vade usitnjeni kameni agregat i da cena bude tri puta veća nego što je tržišna cena.

Dakle ovakvi koruptivni dilovi koji se prave po ovim osnovama su duboko pogrešni, jako loše utiču i na BDP. Zadužiti se, odnosno uzeti veliki novac za infrastrukturu, a onda hraniti tuđi BDP je veoma pogrešno. Sigurno će se stariji građani setiti kako je bivša Jugoslavija finansirala kapitalne projekte u Africi, u Aziji i tako dalje i time podsticala domaću privredu. Vi radite upravo suprotno, a mi kroz ovakve aranžmane postajemo ništa drugo do banana država.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Svaka cast…Ocekujem uskoro RESTART tv, samo neka bude sa nacionalnom frenkvencijom, jer u suprotnom ce biti osporavana preko kablovskih operatera.

  • Od motaca kablova do nadnicara u Rumuniji a uskoro i Albaniji. Ovi nisu sposobni da podnignu ekonomiju zemlje vec da pljackaju narod Srbije i time pune budzet, i hvale se ,,velikim uspehom,, Da bi sligli nivo razvijenosti jedne hrvatske trebace nam 30 g. sa rastom BDP-a od 3% /sto je vrlo optimisticno sa ovim ,,strucnjacima/ a za to vreme ce hrvati biti na danasnjem standardu Austrije. Ove sto pre sa vlasti, po cenu da se moramo dogovoriti i sa Dverima, DS-om i ostalom opozicijom, nemojmo vise kalkulisati. Kada se osvoji vlast, osloboditi medije i institucije i ponovo raspisati izbore onda voditi racuna o interesima stranke.

    • Miško slažem se sa ekonomskim delom Vaše priče. Ali sa političkim samo delimično jer smatram da DJB mora da ide u predizbornu koaliciju čak i u BG, a pogotovo u Srbiji ako bude vanrednih republičkih , ali samo sa neukaljanima. Dakle ne DS, ne Đilas, itd.. Krug takvih je sve manji.. PSG, Protiv diktature, itd.. uz Đilasa. Strašno! Dakle izbor se svodi na Ne davimo Beograd, Belog (ili Luku,, ako kao takav izađe) i Dveri. Ove prve 2 opcije su mi nerealne nekako,, deluje mi da bi oni isključivo samostalno što mi je politički nezrelo u ovakvoj represija i medijskoj blokadi. Zato mislim da treba ići sa Dverima, možda i Stamatovićem ako nije nešto muljao po Čajetini. Dveri jesu desno za moj ukus ali se bore protiv AV zestoko i jesu neukaljani. Tako da bi takva koalicija ne samo osigurala cenzus već nadam se bila značajan faktor neke vlade u koju bi mogli oni koji prihvate principe DJB i koja bi te vrednosti pokazala na lokalu a u Republici sprovela prave reforme i stvorila uslove da nakon 1,5-2 godine njene vlasti imamo fer republičke izbore gde bi se biralo po programima i gde bi DJB mogao i samostalno. I za kraj, bravo za Sašu za ove iznete argumente i za borbu u Skupštini i njenim odborima, a metode kojima se koristi SNS su diktatorske- cenzura i u Parlamentu.

  • Moram komentar ne vezan za ovu temu. Da li je moguce da DJB ne komentarise onaj haos na derbiju. Desila se čista borba za prevlast politicara preko huligana. Cak se i Vucic oglasio kritikujuci hrvatske huligane braneci momke sa fantomkama iz sava male. Ruzic? Andrej? Stefanovic? Ajmo malo DJB.

    • Sto bi DJB komentarisao primitivizam i nasilje? Evo npr mene ne zanima. Poljudljudi,polusvest, agresija. Ono se sve da resiti vrlo brzo,sa uspostavljanjem zdravog i dobronamernog sistema.

  • Ovo je prava stvar. Pustite Pinokija i gitare, ovde ste na svom terenu i u svakoj ozbiljnoj diskusiji razotkrivate njihovu glupost i zlobu. Samo ozbiljno i direktno, nemojte se spuštati na njihov nivo komičnim performansima. Kao Vaš glasač želim da me ovako predstavljate.