Saopštenje Skupština Finansije

Kukavički čin SNS, povukli besmislene amandmane koje su tri dana obrazlagali

Poslanici SNS, kako smo predvideli, povukli su 320 besmislenih amandmana jer ih je sramota da o njima glasaju. Reč je o kukavičkom činu vladajuće većine i otvorenom ruganju građanima Srbije jer su njihovi poslanici tri dana držali monolog i obrazlagali na silu ove amandmane u cilju da potroše svih 600 minuta predviđenih za raspravu o amandmanima i tako spreče da se uopšte raspravlja o najvažnijem zakonu o budžetu za 2018.

Naprednjaci su, naime, podneli 320 potpuno besmislenih amandmana koji ništa ne menjaju u zakonu, niti imaju veze sa sadržajem tačke zakona na koju se odnose. Amandmani su se odnosili na prva dva zakona koja su bila na dnevnom redu, dok je budžet za 2018. bio tek šesta tačka dnevnog reda, što su takođe namerno uradili. Pošto se o amandmanima raspravlja dok se vreme od 600 minuta za raspravu ne potroši, amandmani na zakon o budžetu 2018. uopšte nisu došli na red.

Ovo je najvažniji zakon za građane ove zemlje jer definiše smernice politike Vlade Srbije za narednu godinu. Međutim, zbog dosad neviđene opstrukcije parlamenta koju tri dana sprovodi SNS držeći monolog koji je istoristio za neometano blaćenje opozicije, građani nisu ništa čuli o predlozima opozicije. Građani nisu čuli ni jasne odgovore Vlade Srbije zašto i dalje brani model razvoja koji, kako je pokazao DJB, ne doprinosi ni privredi ni standardu građana, već privilegovanim stranačkim garniturama. Dakle, biće ovo prvi budžet u istoriji koji će biti usvojen bez rasprave o amandmanima.

Kao i prethodna tri dana kada su naprednjaci protivzakonito uzurpirali vreme za raspravu, i sada su poslanici SNS povukli amandmane protivno Poslovniku. Naime, prema poslovniku amandmane su mogli da povuku do kraja pretresa, a oni su ih povukli nakon tog vremena.

Prvi amandman povučen je sinoć u 21.43č, od strane poslanice SNS Vesne Rakonjac. Nakon toga svoje amandmane povukli su i ostali SNS poslanici a poslanici SPS-a su svoje amandmane povukli jutros, kada je i dan za glasanje uveliko počeo.

Dosta je bilo je tri dana upozoravao da će vladajuća većina povući svoje amandmane. Naprednjaci su napravili farsu da bi odbranili ministra finansija od obrazlaganja budžeta za 2018. i rešetanja opozicije.

Zakon o budžetu se usvaja na nezakonit način zbog čega ćemo podneti inicijativu Ustavnom sudu da se zakon vrati ponovo u proceduru.

 

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar