VIDEO Skupština Finansije

(VIDEO) Rasturanje ministra Vujovića 3

Ministar Vujović je pre sedam dana pretio Saši da će ga rasturiti u javnosti jer je Saša na odboru za finansije argumentovano kritikovao budžet za 2018. koji je zasnovan na zavlačenju ruke u džep građana umesto uvođenju reda u gubitaška javna preduzeća. Umesto rasturanja Saše Radulovića, nekoliko dana u nastavcima gledamo nervoznog ministra koji napušta sednicu odbora i žali se da ga Saša šikanira. Pogledajte Rasturanje ministra Vujovića 3. deo.

Dosta je bilo

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Jovane, podržavam, pisao sam već o tome ovde. Samo nisam uključio Bakića ali to smatram odličnom idejom jer on je em dobar em levičar pa daje balans ovoj koaliciji. Ona bi bila dobra za Beograd ali ne bih je isključio ni za vanredne parlamentarne (ako ih bude) jer bi imala šansu da bude deo vlade koja bi smenila SNS i za 1,5-2 godine sprovela departizaciju i istinske reforme, uvela transparentnost i red u JP, oslobodila medije i stvorila uslove za nove vanredne parlamentarne gde bi se nadmetali programi stranaka i gde DJB sigurno ne bi imao potrebe za predizbornom koalicijom

 • Kad god dr. Vujović nastupi i krene da objašnjava da je on uradio “maksimum” u okviru mogućeg ja to razumem da je dobio zadatak da na bazi jednog autoriteta doktora ekonomije upakuje sva nepočinstva garniture na vlasti. Očekujući da mu se niko ne suprostavi Ali gle vraga, on se ljuti, demonstrativno napušta salu i vraća da bi vrlo nekulturno i protivno poslovniku celo vreme uskako u reč govorniku, u ovom slučaju g. Raduloviću da bi na kraju “(d)efektno” poentirao da vi(Raduloviću) nastupate veoma amaterski, jer zaboga, pa to svi znamo da je 2+2=4, ali to je veoma amterska vaša matematika, mi ovde obrazlažemo kako je građanima mnogo bolje odkako im mi uzimamo plate i penzije, podižemo akcize, poreze, subvencioniramo javna preduzeća a direktor Srbijagasa prima tek negde oko 25.000€ mesečno, za onoga u Boru, Spasovskog se i nezna iako mu je, RTB Boru, odpisana 1 milijarda duga a mi vraćamo njihove krediite. Strašno ga nervira, Vujovića ovaj amaterizam.
  Još jadnije da ova presedavajuća, Mis Pigi, celo vreme asistira ministru na ovaj direct speech poslanika Radulovića, prekidajući ga u raspravi govoreći mu da je “nevaspitan” jer ne poštuje “autoritet, knjigovođu kartela SNS”, dovedenog čak iz Svetske banke za razvoj! E moj doktore Vujoviću, da mi je da znam čime si se zadužio da trpiš ovaj blam?!?

 • Gospodine Raduloviću, molim vas poštedite tog id*ota od ministra i ne šikanirajte ga, plitka mu je mat*rica, kao prvo. Kao drugo, dobro je što je video kako se osećaju penzioneri kada ih on bez milosti šikanira i otima ono što nema prava i još je uputio penzionere da znaju za navek, imaju “pravo na penziju, a iznos može biti nula”. Zbog toga penzioneri mu spremaju go*njivu motku.

 • Nisam primetio da je Radulovic “rasturio” ministra Vujovica, vec da je Vujovic kao i na Skupstini pokazao Radulovicevo neznanje.

  Ovo sam slikao jer cenzurisete sve kritike na racun Radulovica!

  • Poštovani Zorane, botovanje i hejtovanje nije dozvoljeno kod nas na sajtu. Velika je razlika kad imate neku konstruktivnu kritiku, recimo u konkretnom slučaju da objasnite koji su to Vujovićevi argumenti “bolji” od Radulovićevih. Ovako, ovo što vi pišete je klasično botovanje i hejtovanje i to se ne odobrava. Sad smo napravili izuzetak kako bi razjasnili pošto vidimo da su vam i ostale poruke iste. Ništa lično, samo želimo da održimo kvalitet konverzacije a ovakve poruke tome ne doprinose. Čak su i vrlo besmislene. Pozdrav.

  • Evo i odgovora zasto su Vujovicevi argumenti jaci, a Radulovicevi amaterski, pa da vidim hocete li objaviti.
   1.) Porez (PDV) je podignut oktobra 2012. godine i nije doslo do smanjenje deficita, tako da je prica kako je povecanje poreza smanjilo deficit besmislena.
   2.) Radulovic je u 2013. godini bio ministar i tada nije kritikovao povecanje.
   3.) Radulovic kritikuje davanje subvencija, a septembra 2013. godine je ovo izjavio za Blic
   http://www.blic.rs/vesti/ekonomija/ministar-radulovic-za-blic-ne-ukidamo-subvencije-za-investitore/51w1y8r

   Svakako da je i ovo slikano!

  • Svako podizanje poreza i generalno nameta čini da se smanji deficit. To je prosto i logično jer se prikuplja više novca. Međutim, takvo zavlačenje ruku u džepove privrede dugoročno nije isplativo jer se tako smanjuje privredna aktivnost. To uostalom možemo da vidimo. Deficit jeste ispeglan a BDP najgori u regionu. Tako da, jasno je da je ekonomska politika sadašnje vlade potpuno promašena i ne vodi ka povećanju standarda već na smanjenju. To možemo i svi da vidimo po sopstvenim novčanicima i teško nas možete ubediti u suprotno. Poreska politika nije promenjena, šta je najavljeno u ekspozeu vlade (kad je Saša ulazio u ministarstvo) važi i sada, drugo je to što nije bilo vremena niti volje za promenama. Što se tiče subvencija, mi se od uvek zalažemo za njihovo ukidanje (jer je to takođe promašena ekonomska mera), citiran tekst se odnosi samo na subvencije koje su u tom trenutku bile aktivne i nije baš najsrećnije preneto. Svakako, hvala vam što nas pratite, nadamo se da smo razjasnili nedoumice, imate na sajtu kompletan program pa možete i tamo pogledati.

  • U makroekonomiji postoji Leferov efekat, poreske stope se mogu podizati ali do povecanja poreskih prihoda ne dolazi jer je naplata prihoda slaba, a to se i pokazalo u periodu 2013-2014. godine. Do povecanja naplate javnih prihoda dolazi tek za vreme mandata Dusana Vujovica jer je uveo red u naplati javnih prihoda. Kada se uporede visine poreskih stopa Srbije sa drzavama u okruzenju i u EU, poreske stope u Srbiji su na donjoj lestvici (Hrvatska 25%, Madjarska 27%, Rumunija 24%, Bugarska 20%, Austrija 20%, Italija 22%, Grcka 23%, Svedska 25%, Poljska 23%, Ceska 21%, Slovenije 22%, Holandija 21%), tako da je teze da PDV od 20% smanjuje privrednu aktivnost besmislena.
   Krajnje je detinjasto izjaviti jedno u 2013. godini, a onda se posle pravdati kako su mediji loze interpretirali.

  • Svako podizanje poreza deluje destimulišuće na privredu. Sasvim je jasno da to može da se odrazi ili na porast sive ekonomije ili na manju aktivnost i da uzimanje “veće batine” može da popravi naplatu ali to nije poenta. Zalažemo se za manje poreze jer to omogućava privredi da prodiše, pogotovo u kombinaciji sa drugim merama. Deficit može i treba da se “pegla” na rashodnoj strani, smanjenjem besmislene državne potrošnje a ne sedenjem na kičmi privrednicima. Već smo napomenuli da nam je BDP najgori u regionu. Sadašnja vlast ne zna kako da dobije veću privrednu aktivnnost ali na sreću, tu smo mi, mi znamo 😉 Pozdrav

  • Poreske stope su povecane pre 5 godina, a ne “juce” pa da deluju destimulativno jer se privreda vec prilagodila tim stopama poreza. Sivu ekonomiju izaziva slaba kontrola i naplata javnih prihoda, jer iako se poreska stopa smanjuje uvek ce se naci neko ko nece hteti da plati porez.
   Da su neki rashodi besmisleni je cist amaterizam, ja bi vise voleo da cujem koji su to nepotrebni rashodi na kojima bi se napravile ustede u budzetu.

  • Koliko se privreda prilagodila visokim porezima može da se vidi i po privrednom rastu po kome smo “lideri u regionu”.

   Naše viđenje budžeta možete videti ovde.

  • Zasto u Hrvatskoj gde je PDV 25% ili Madjarskoj gde je PDV 27% nije doslo do privredne stagnacije ako je razlog poreska stopa, hajde da cujem odgovor od vas koji “znate”.
   Drugo, da bi se uporedilo, odnosno da se vidi sta je u budzetu izmenjeno potrebno je staviti uporedni prikaz, predlog budzeta Vlade Srbije u odnosu na DJB.
   Trece, aktivirane garanije se ne mogu jednostrano otkazati, jer je to suprotno Ugovoru izmedju kreditora, kredito primca i jemca. Banke bi imale sav zakonski osnov da tuze Srbiju, a spor bi dobili lako.
   Cetvrto, da li je onaj koji je sastavljao vas predlog budzeta svestan da se na poziciji 483 – Kazne i penali po resenu sudova nalaze tuzbe protiv Srbije iz perioda 2001-2006. godine kada je drzavu vodila DS i da Srbija mora da isplati 18 milijardi na racun odstetnih zahteva. Znaci, nisu to kazne koje ce Srbija napraviti u buducnosti vec kazne iz proslosti.

  • Privredna aktivnost zavisi od mnogo faktora i porez je samo jedan od njih. Naša ekonomska politika se zasniva na nižim porezima i jeftinijoj i efikasnijoj državi. Privredi treba stimulans, boljeg stimulansa od niskih poreza nema a to sve može da se nadoknadi suzbijanjem partijskog zapošljavanja, besmislenih subvencija, uvođenjem reda u gubitaška državna preduzeća i većoj transparentnosti u trošenju budžetskog novca. Kad se uvede red, onda neće biti ni tolikih izdvajanja za penale i kazne. Valjda ne moramo da vam objašnjavamo da penali i kazne znače da nešto ne radite kako treba? Potpuno je nebitno da su ih pravili DS ili SNS ili neko treći.

  • Vasa ekonomska politika je populisticka. Kada bi niski porezi bili “najbolji stimulans”, onda bi i drzave koje je Vidan pobrojao a koje imaju veci privredni rast od Srbije, krenule u smanivanje poreza kako bi ostvarile jos veci privredni rast. S obzirom da to ne cine, ocigledno je da smanjenje poreze ne garantuje povecanje privrednog rasta, vec da mere za privrednim rastom treba traziti na drugom mestu.

  • Opet ponavljamo, poreska politika nije jedina mera za povećanje privrednost rasta. Nudimo paket a ne samo izolovane mere. Tu nema populizma, sve su konkretne stvari. Predlažem da pogledate naš program na sajtu i da se uverite. Ako vam se sve to ne sviđa, mislite da treba drugačije ili bolje, to je sasvim ok. Zato i postoje stranke, da svako izabere ono što mu se najviše sviđa. Pozdrav.

  • Mera smanjenje poreza u okviru paketa, nece dati zeljeni efekat o tome je rec. Ako je jedna mera zakaze, zakazace i citav paket.
   Nece se, recimo Srbijagas oporaviti ako mu se promeni rukovodstvo, niti ce poverioci dugove otpisati, to isto vazi i za ostale gubitase. Takodje, Srbijagas ne moze promenom rukovodstva naplatiti potrazivanja od firmi koje su u stecaju ili likvidaciji, a isporuceni gas se mora rusima platiti.

  • porezne olaksice su najbolja i najefikasnija subvencija koja kroz konkurenciju i slobode na trzistu gadja tacno one koji vrede ,,Cisti prostor i stvara prave privrdnike ..Drzavno odrzavanje nesposobnih nije resenje jer vec sutra ce se ti ne sposobni susresti sa sposobnim nastalim u drugim drzavama sa kojim treba da se takmice,,,,