Источна Србија Култура Саопштењe Финансије

Живот и прикљученија у Зајечару : ФТ1П , Соко (ј) зове организатора и друге паранормалне појаве

“Народ се увек може потчинити вољи вођа. То је лако. Само им треба рећи да је држава нападнута и оптужити пацифисте за мањак патриотизма и излагање државе опасности. Функционише исто у свакој држави”.

Рецепт за управљање народом који су у аманет оставиле силе мрака већ неко време актуелан је на свим нивоима напредне нам власти, а благодарећи чињеници да је и Зајечар однедавно напредан град – увелико се примењује и код нас.

 

Тако је Градски одбор “Доста је било”, иако не директно, онда сасвим јасно и недвосмислено, извикан за силу мрака која не уме да се радује, којој радост Зајечараца смета, којој напредак града смета, јер сматра да Нова Година не треба помпезно да се слави, све и да спонзори шаком и капом дају новац за то, већ тај новац ( из ког год извора дошао ) треба да оде на оно што ће граду остати на коришћење.

Тако је наш уважени градски отац у “стенд уп” стилу упитао омаловажио искрене и добре намере које су покренуле петицију против новогодишњег концерта речима:

 

“Ја не знам како би пиротехнику одвели у породилиште, да вероватно тамо испаљују рекете! Они нису дали паре, већ су рекли да ће они у циљу промоције своје фирме извршити испаљење тих ракета и ватромета, а исто тако и ОК Бенд нисам видео да је заинтересован да свира у дворишту породилишта и не знам колико би то било нормално”.

Јесте, поклону се у зубе не гледа, знамо. Не, господине градоначелниче, не треба ОК Бенд да свира породиљама, нити да ватромет грми у кругу болнице – када већ постоји добра воља ок бенда и спонзора, само је требало да се искористи на један друштвено користан и хуман начин…

 

Примера ради, ако је ОК Бенд већ решио да нас почасти, могао је да се организује хуманитарни концерт у Спортској хали под Краљевицом. “Мегатренд” би свакако платио обезбеђење. Бина је градска, као и озвучење, зар не?

 

Град би могао да позове мале и велике привреднике да на наменски рачун уплате новац за породилиште, а продајом карте по симболичној цени од 100 – 200 динара прикупила би се помоћ за породилиште. И народ би добио лепо предновогодишње весеље и породилиште леп дар.

 

Што се тиче ватромета, кад је предузећу већ била воља да га Зајечарци упознају у лепом светлу, могли су да донирају новац у вредности самог ватромета ( који морају да транспортују, наместе и  испале у новогодишњој ноћи ), или да још боље обзнане како ће 25% од оствареног прихода од продаје током једног дана рада, или можда неколико дана поклонити баш зајечарском породилишту.
Заиста би их онда и упознали у лепом светлу, без потребе да испаљују ватромет у кругу болнице или центра.

 

Веома је занимљив и феномен печеног вола. Осим што је крајње понижавајуће  исчикавати народ да се гладан лакта око печеног вола, при чему су немиле сцене неизбежне, некако није баш ни у духу предстојећих празника. Да ли је то дејствовала чаролија “гуди гуди, риба буди”, није нам јасно, али је ето било сасвим могуће и да се осмисли нешто у духу наше православне традиције. Или да се тај печени во остави нпр. за Српску Нову годину, када се пост прекида.

 

Но, вратимо се на концерт ОК Бенда.

Можда нисте приметили, али на уговору вам фали печат. И потпис. Добро, и деловодни печат. Заправо, нисмо сасвим сигурни да уговор који нису потписале обе уговорне стране производи ма каква правна дејства, а то би ваљало знати када уговором машете као доказом ма чега.

 

У уговору такође стоји, у члану 4., и да “наручилац донације” регулише обавезе према колективним организацијама које се баве заштитом ауторских права ( у овом случају СОКОЈ ). Питали смо за Вас: Тарифа је 9 динара по гледаоцу плус ПДВ. Имате и обавезу да пријавите концерт СОКОЈ-у и да доставите листу изведених нумера, као и трајање укупно целог концерта. Из уговора се, дакле, може закључити да се власници ауторских права нису одрекли својих прихода по основу ауторских права, те нас занима и ко ће финансијкси регулисати обавезе које проистичу из овог члана и да ли град има Уговор о донацији са тим донатором?

 

Кад смо већ код СОКОЈ-а, молимо Вас да нас обавестите ко је био организатор концерта Гоце Тржан.

 

Добили смо званичну информацију да Град није имао никакве уговоре са поменутом естрадном уметницом ( можете се уверити овде: http://dostajebilo.rs/budzet-grada-zajecara-siguran-donator/ ), као и од СОКОЈ-а да им поменути концерт није био пријављен, а да би према врсти концерта и броју публике требало да се плати по истом тарифнику –  9 динара по посетиоцу, јер иако се уметница одрекла хонорара, она није једини носилац ауторских права на нумерама које су изведене, те сходно томе обавеза плаћања и даље постоји.

 

Уосталом, ево е-маила да се уверите у то, а ево и  линка на коме је доступан образац , па га проследите организатору – правила су можда “смор”, али су ту да би се поштовала.

Одговор СОКОЈ

Линк ка обрасцу пријаве одржане јавне манифестације

http://www.sokoj.rs/repository/CMS/11_download/obrazac-za-izvestaj-o-odrzanoj-javnoj-manifestaciji.pdf

 

Дакле, господине градоначелниче, нисте добро разумели, ни ви, ни ваши сарадници, ни они који су ваши симпатизари: не смета нама светлост, ни радост, ни весеље – смета нам расипање за непотребне ствари, а шкртарење на оним које би нас заиста учиниле бољим и хуманијим друштвом.

Смета нам што у буџету има средстава за скоро 3 милиона вредну новогодишњу расвету, али у буџету за 2018. има нула динара за помоћ особама са инвалидитетом.

 

Смета нам што је све више људи који се хране на контејнерима. Смета нам што не постоји прихватилиште у граду Зајечару за особе без дома, па исте живе тренутно у једној напуштеној згради, без услова за живот, затварајући врата картонима сваке вечери, и отварајући их раном зором како нико не би приметио, како би преживеле зиму.

 

Треба се веселити – али у право време, а не у време када једва састављамо крај са крајем. Веселити се сада било би једнако неприкладно као када би усред жалости правили венчање – лепо је што живот побеђује, али треба имати меру и осећај.

 

Зајечарски одбор ” Доста је било”

 

ДЈБ Зајечар

ДЈБ Зајечар

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар