Индустрија Источна Србија Правосуђе Саопштењe

Прекршајни суд саучесник у скривању информација о лошем пословању Железаре Смедерево

Прекршајни суд у Београду обуставио је поступак против Снежане Црнојевић, запослене у Министарству привреде, против које је ДЈБ поднео прекршајну пријаву због скривања документације и уговора о избору и ангажовању страног менаџмента у „Железари Смедерево“. Суд је дозволио да и овај поступак застари.

Путем захтева за информације од јавног значаја ДЈБ је од Министарства привреде 30. марта 2015. године тражио:

  1. Копије свих списа Министарства привреде који се односе на спровођење поступка избора менаџерског тима;
  2. Копије свих приспелих пријава и предлога за управљање Железаром;
  3. Копије комплетне преписке консултаната, стручних комисија, менаџмента Железаре, Министарства привреде и Владе Србије везане за избор новог менаџмента;
  4. Копију интегралне верзије уговора, споразума и-или протокола са свим постојећим анексима и прилозима, који су потписани са ХПК Инжењерингом из Холандије;
  5. Информацију о субвенцијама, гаранцијама, позајмицама и другим директним и индиректним давањима Републике Србије и њених органа Железари Смедерево.

Министарство привреде прогласило је тајним све уговоре и документе о избору и ангажовању страних менаџера у Железари, а Снежана Црнојевић као овлашћено и одговорно лице није испунила законску обавезу да одговори на захтев или да донесе образложено решење о одбијању захтева. Иако је прекршила закон, суд ни у овом случају није смео да доведе поступак до краја и изрекне новчану казну од 5.000 динара.

Подсећамо, новчана казна за одговорно лице које крши Закон о слободном приступу информацијама од јавног значаја креће се од 5.000 до 50.000 динара.

ДЈБ је до сада поднео преко 30 захтева за покретање прекршајних поступака против највиших државних функционера и службеника због скривања важних докумената и кршења Закона о слободном приступу информацијама од јавног значаја.

Железара Смедерево је 2014. године направила губитак од 134 милиона евра, а добила субвенције од 36 милиона евра. У 2015. години је направила губитак од 142 милиона евра. Укупно, преко 270 милиона евра губитка.

Док је био министар привреде у Влади Србије Саша Радуловић је предлагао увођење реда у Железару и остала јавна предузећа, говорио да треба пописати и проценити сву имовину и обавезе, извршити анализу тржишта и написати инвестициони пословни план.

Resenje Crnojevic (1)

Повезани текстови:

Прекршајни суд омогућио да застари поступак против директора Ер Србије

Суд омогућио да застари прекршај министра Антића