Industrija Istočna Srbija Pravosuđe Saopštenje

Prekršajni sud saučesnik u skrivanju informacija o lošem poslovanju Železare Smederevo

Prekršajni sud u Beogradu obustavio je postupak protiv Snežane Crnojević, zaposlene u Ministarstvu privrede, protiv koje je DJB podneo prekršajnu prijavu zbog skrivanja dokumentacije i ugovora o izboru i angažovanju stranog menadžmenta u „Železari Smederevo“. Sud je dozvolio da i ovaj postupak zastari.

Putem zahteva za informacije od javnog značaja DJB je od Ministarstva privrede 30. marta 2015. godine tražio:

  1. Kopije svih spisa Ministarstva privrede koji se odnose na sprovođenje postupka izbora menadžerskog tima;
  2. Kopije svih prispelih prijava i predloga za upravljanje Železarom;
  3. Kopije kompletne prepiske konsultanata, stručnih komisija, menadžmenta Železare, Ministarstva privrede i Vlade Srbije vezane za izbor novog menadžmenta;
  4. Kopiju integralne verzije ugovora, sporazuma i-ili protokola sa svim postojećim aneksima i prilozima, koji su potpisani sa HPK Inženjeringom iz Holandije;
  5. Informaciju o subvencijama, garancijama, pozajmicama i drugim direktnim i indirektnim davanjima Republike Srbije i njenih organa Železari Smederevo.

Ministarstvo privrede proglasilo je tajnim sve ugovore i dokumente o izboru i angažovanju stranih menadžera u Železari, a Snežana Crnojević kao ovlašćeno i odgovorno lice nije ispunila zakonsku obavezu da odgovori na zahtev ili da donese obrazloženo rešenje o odbijanju zahteva. Iako je prekršila zakon, sud ni u ovom slučaju nije smeo da dovede postupak do kraja i izrekne novčanu kaznu od 5.000 dinara.

Podsećamo, novčana kazna za odgovorno lice koje krši Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja kreće se od 5.000 do 50.000 dinara.

DJB je do sada podneo preko 30 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv najviših državnih funkcionera i službenika zbog skrivanja važnih dokumenata i kršenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Železara Smederevo je 2014. godine napravila gubitak od 134 miliona evra, a dobila subvencije od 36 miliona evra. U 2015. godini je napravila gubitak od 142 miliona evra. Ukupno, preko 270 miliona evra gubitka.

Dok je bio ministar privrede u Vladi Srbije Saša Radulović je predlagao uvođenje reda u Železaru i ostala javna preduzeća, govorio da treba popisati i proceniti svu imovinu i obaveze, izvršiti analizu tržišta i napisati investicioni poslovni plan.

Resenje Crnojevic (1)

Povezani tekstovi:

Prekršajni sud omogućio da zastari postupak protiv direktora Er Srbije

Sud omogućio da zastari prekršaj ministra Antića

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar