Istočna Srbija Kultura Saopštenje Finansije

Život i priključenija u Zaječaru : FT1P , Soko (j) zove organizatora i druge paranormalne pojave

“Narod se uvek može potčiniti volji vođa. To je lako. Samo im treba reći da je država napadnuta i optužiti pacifiste za manjak patriotizma i izlaganje države opasnosti. Funkcioniše isto u svakoj državi”.

Recept za upravljanje narodom koji su u amanet ostavile sile mraka već neko vreme aktuelan je na svim nivoima napredne nam vlasti, a blagodareći činjenici da je i Zaječar odnedavno napredan grad – uveliko se primenjuje i kod nas.

 

Tako je Gradski odbor “Dosta je bilo”, iako ne direktno, onda sasvim jasno i nedvosmisleno, izvikan za silu mraka koja ne ume da se raduje, kojoj radost Zaječaraca smeta, kojoj napredak grada smeta, jer smatra da Nova Godina ne treba pompezno da se slavi, sve i da sponzori šakom i kapom daju novac za to, već taj novac ( iz kog god izvora došao ) treba da ode na ono što će gradu ostati na korišćenje.

Tako je naš uvaženi gradski otac u “stend up” stilu upitao omalovažio iskrene i dobre namere koje su pokrenule peticiju protiv novogodišnjeg koncerta rečima:

 

“Ja ne znam kako bi pirotehniku odveli u porodilište, da verovatno tamo ispaljuju rekete! Oni nisu dali pare, već su rekli da će oni u cilju promocije svoje firme izvršiti ispaljenje tih raketa i vatrometa, a isto tako i OK Bend nisam video da je zainteresovan da svira u dvorištu porodilišta i ne znam koliko bi to bilo normalno”.

Jeste, poklonu se u zube ne gleda, znamo. Ne, gospodine gradonačelniče, ne treba OK Bend da svira porodiljama, niti da vatromet grmi u krugu bolnice – kada već postoji dobra volja ok benda i sponzora, samo je trebalo da se iskoristi na jedan društveno koristan i human način…

 

Primera radi, ako je OK Bend već rešio da nas počasti, mogao je da se organizuje humanitarni koncert u Sportskoj hali pod Kraljevicom. “Megatrend” bi svakako platio obezbeđenje. Bina je gradska, kao i ozvučenje, zar ne?

 

Grad bi mogao da pozove male i velike privrednike da na namenski račun uplate novac za porodilište, a prodajom karte po simboličnoj ceni od 100 – 200 dinara prikupila bi se pomoć za porodilište. I narod bi dobio lepo prednovogodišnje veselje i porodilište lep dar.

 

Što se tiče vatrometa, kad je preduzeću već bila volja da ga Zaječarci upoznaju u lepom svetlu, mogli su da doniraju novac u vrednosti samog vatrometa ( koji moraju da transportuju, nameste i  ispale u novogodišnjoj noći ), ili da još bolje obznane kako će 25% od ostvarenog prihoda od prodaje tokom jednog dana rada, ili možda nekoliko dana pokloniti baš zaječarskom porodilištu.
Zaista bi ih onda i upoznali u lepom svetlu, bez potrebe da ispaljuju vatromet u krugu bolnice ili centra.

 

Veoma je zanimljiv i fenomen pečenog vola. Osim što je krajnje ponižavajuće  isčikavati narod da se gladan lakta oko pečenog vola, pri čemu su nemile scene neizbežne, nekako nije baš ni u duhu predstojećih praznika. Da li je to dejstvovala čarolija “gudi gudi, riba budi”, nije nam jasno, ali je eto bilo sasvim moguće i da se osmisli nešto u duhu naše pravoslavne tradicije. Ili da se taj pečeni vo ostavi npr. za Srpsku Novu godinu, kada se post prekida.

 

No, vratimo se na koncert OK Benda.

Možda niste primetili, ali na ugovoru vam fali pečat. I potpis. Dobro, i delovodni pečat. Zapravo, nismo sasvim sigurni da ugovor koji nisu potpisale obe ugovorne strane proizvodi ma kakva pravna dejstva, a to bi valjalo znati kada ugovorom mašete kao dokazom ma čega.

 

U ugovoru takođe stoji, u članu 4., i da “naručilac donacije” reguliše obaveze prema kolektivnim organizacijama koje se bave zaštitom autorskih prava ( u ovom slučaju SOKOJ ). Pitali smo za Vas: Tarifa je 9 dinara po gledaocu plus PDV. Imate i obavezu da prijavite koncert SOKOJ-u i da dostavite listu izvedenih numera, kao i trajanje ukupno celog koncerta. Iz ugovora se, dakle, može zaključiti da se vlasnici autorskih prava nisu odrekli svojih prihoda po osnovu autorskih prava, te nas zanima i ko će finansijksi regulisati obaveze koje proističu iz ovog člana i da li grad ima Ugovor o donaciji sa tim donatorom?

 

Kad smo već kod SOKOJ-a, molimo Vas da nas obavestite ko je bio organizator koncerta Goce Tržan.

 

Dobili smo zvaničnu informaciju da Grad nije imao nikakve ugovore sa pomenutom estradnom umetnicom ( možete se uveriti ovde: http://dostajebilo.rs/budzet-grada-zajecara-siguran-donator/ ), kao i od SOKOJ-a da im pomenuti koncert nije bio prijavljen, a da bi prema vrsti koncerta i broju publike trebalo da se plati po istom tarifniku –  9 dinara po posetiocu, jer iako se umetnica odrekla honorara, ona nije jedini nosilac autorskih prava na numerama koje su izvedene, te shodno tome obaveza plaćanja i dalje postoji.

 

Uostalom, evo e-maila da se uverite u to, a evo i  linka na kome je dostupan obrazac , pa ga prosledite organizatoru – pravila su možda “smor”, ali su tu da bi se poštovala.

Odgovor SOKOJ

Link ka obrascu prijave održane javne manifestacije

http://www.sokoj.rs/repository/CMS/11_download/obrazac-za-izvestaj-o-odrzanoj-javnoj-manifestaciji.pdf

 

Dakle, gospodine gradonačelniče, niste dobro razumeli, ni vi, ni vaši saradnici, ni oni koji su vaši simpatizari: ne smeta nama svetlost, ni radost, ni veselje – smeta nam rasipanje za nepotrebne stvari, a škrtarenje na onim koje bi nas zaista učinile boljim i humanijim društvom.

Smeta nam što u budžetu ima sredstava za skoro 3 miliona vrednu novogodišnju rasvetu, ali u budžetu za 2018. ima nula dinara za pomoć osobama sa invaliditetom.

 

Smeta nam što je sve više ljudi koji se hrane na kontejnerima. Smeta nam što ne postoji prihvatilište u gradu Zaječaru za osobe bez doma, pa iste žive trenutno u jednoj napuštenoj zgradi, bez uslova za život, zatvarajući vrata kartonima svake večeri, i otvarajući ih ranom zorom kako niko ne bi primetio, kako bi preživele zimu.

 

Treba se veseliti – ali u pravo vreme, a ne u vreme kada jedva sastavljamo kraj sa krajem. Veseliti se sada bilo bi jednako neprikladno kao kada bi usred žalosti pravili venčanje – lepo je što život pobeđuje, ali treba imati meru i osećaj.

 

Zaječarski odbor ” Dosta je bilo”

 

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar