Људска права Саопштењe Шумадија

ОО Доста је било Крагујевац на 5. Конференцији женске парламентарне мреже

Општински одбор Доста је било Крагујевац учествовао је у раду 5. Конференције женске парламентарне мреже у Србији.

Женска парламентарна мрежа је нестраначка, неформална парламентарна група која делује на начелу добровољности, на демократски и транспарентан начин. Основни циљеви Женске парламентарне мреже су доношење нових закона и политика и надзор спровеђења актуелних законских решења, посебно у области здравља жена и породице, сузбијања насиља над женама и децом у породици, економског оснаживања жена и образовање жена и промоција женског знања. Приоритети Женске парламентарне мреже су :

  1. Подстицај женама у Србији за веће учешће у политичком и јавном животу
  2. Ширење свести о женској солидарности
  3. Афирмација родне равноправности на свим нивоима одлучивања

У духу ових циљева и приоритета , на Конференцији су се разматрали ефекти примене Закона о спречавању насиља у породици и формиране су четри радне групе које су учествовале у расправама на следеће четри теме:

  1. Од нацрта до предлога закона о родној равноправности
  2. Жене и животна средина
  3. Економско оснаживање жена, жене на селу
  4. Здравље жена

Овим саопштењем општински одбор Доста је било жели да упозна своје суграђанке и суграђане са својим будућим активним учествовањем и борбом за остваривање свих наведених права и начела.

Неопходно је што пре увести Нацрт закона о родној равноправности у скупштинску процедуру и његовом применом побољшати изједеначити положај жена са положајем мушкараца у свим сферама друштвеног живота. На жалост, нов Закон о родној равноправности још увек није донет иако је координационо тело израдило текст закона. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања има одређене замерке, али које то је још увек нејасно.
Покрет Доста је било ће наставити да инсистира на што бржем доношењу закона као и да се бори против свих врста опструкција доношењу новог закона.
Неопходно је створити систем који ће још ефикасније примењивати Закон о спречавању насиља у породици.
Неопходно је економско изједначавање и оснаживање жена. Приоритет и акценат се ставља на положај жена на селу.
Неопходно је међу женама подићи свест о битности здравља. Од здравља жена зависи комплетан развој породице као и развој самог друштва.

Општински одбор Доста је било Крагујевац биће орјентисан ка решавању проблема жена и у складу са тим отворен је за сарадњу и иницијативе жена из свих структура друштва. Превасходно, бавићемо се проблемима жена и њихових породица, било да су социјални, економски или политички.

Прикључите нам се.
Доста је било!

Ирена Јандрић
Секретар ОО Доста је било Крагујевац

ДЈБ Крагујевац

ДЈБ Крагујевац

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар