Vojvodina Ekologija Privreda Saopštenje

Voz sa opasnim materijama izleteo iz šina

Voz sa opasnim materijama izleteo iz šina

Danas smo bili svedoci velikog saobraćajnog incidenta u Banatu. Teretni voz cisterni je krenuo iz Kikinde put Novog Bečeja. Na samom ulazu u Novi Bečej* prastari drveni pragovi šina su popustili. Pruga se u potpunosti raspala ispod voza, a vagon cisterne su se prevrnule i sadržaj je počeo da ističe na svega šezdesetak metara od prvih kuća. Miris prolivene tečnosti, verovatno koncentrovane sirćetne kiseline, je dopirao i do 500m udaljenih kuća.

Pristup mestu incidenta nije bio dozvoljen, ali smo fotografije napravili sa udaljenosti foto aparatom visoke rezolucije, sa velikom moći zumiranja. Hitnu pomoć smo zapazili, ali ona je izgleda bila samo preventivno angažovana. Nismo primetili da je bilo stvarno povređenih.

Isticanje ovakve opasne materije u zemlju je trajno narušavanje životnog okruženja. Materije bi mogle da se nađu u podzemnim vodama, koje se u ovom kraju Banata koriste kao izvori vode za piće, zalivanje poljoprivrednog zemljišta i sl.

Kako saznajemo, ovo nije prvi incident, iako je verovatno najveći. U drugoj polovini ove godine, radi se o trećem incidentu. Jedan se desio u Kikindi, jedan u Zrenjaninu i sada ovaj treći u Novom Bečeju.

Upravo za ovu deonicu pruge ka Novom Bečeju obezbeđen je materijal za kapitalni remont i donet je na gradilište. Isti taj materijal je sa gradilišta odnet na nepoznatu lokaciju, jer se od remonta naprečac odustalo 1991. godine. Od tada do sada ništa kapitalno nije rađeno. Kao što na slikama vidite, pragovi su prastari drveni i danas su prosto eksplodirali, razletevši se u parčićima. Od davne 1991. do dana današnjeg, čudne su nas sile čuvale od ovoga. Danas je došlo do onoga do čega je moralo doći.

Pitanje od najvećeg značaja je, da li će incident uticati na prodaju kikindskog MSK, jer je ovaj pružni pravac njegov važan put do tržišta proizvoda koje stvara. Osim železničkog, materijama poput ovih, druga vrsta transporta nije dozvoljena. Presečena je arterija transporta robe kikindskog Metanola.

Decenijama partijska mašinerija grabi i razvlači funkcije u javnim preduzećima, kao što grabi i razvlači materijal i novac za rekonstrukciju Srbiji neophodnih pruga. Struka je odavno izgubila bitke sa strankom i svaki dan nas podseća na meru u kojoj su sa brigom za sopstvene interese postavljene iznad opštih interesa duboko preterali.

Dosta je bilo
Severni Banat

*Izvinjavamo se zbog greške u prvoj verziji teksta, u kojoj je pisalo da se voz prevrnuo na ulazu u Novo Miloševo.

DJB Vojvodina

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar