Војводина Спорт

Зрењанин: Да се објаве извештаји о утрошку средстава из буџета додељених спортским клубовима

Сваке године градоначелник додељује средства из буџета зрењанинским спортским клубовима и удружењима. Ове године је јануара тако додељено око 40 милиона динара. Тада смо покушали да променимо устаљену праксу да се осим списка клубова који су новац добили објаве и критеријуми и ранг листа на основу којих је новац расподељен.

Било нам је крајње чудно што то нико пре нас није тражио, јер никако нисмо могли да да схватимо како је могуће да на пример коњички клуб „Qarter“ од неколико чланова добије скоро дупло више новца од пливачког клуба „Пролетер“ који броји преко 300 чланова свих узраста од којих су многи државни прваци који освајају медаље на домаћим и међунараодним такмичењима. Комплетне износе добијених средстава за све клубове можете видети на нашој веб и фб страници.

Ранг листу нисмо добили вероватно из разлога што би се тада видело да критеријуми из „Правилника о расподели средстава из области спорта за програмске активности и пројекте из области спорта у граду Зрењанину“ нису поштовани. Критеријуми узимају у обзир постигнуте резултате, бројност, друштвени значај рада спортске организације и усклађеност програмске активности са захтевима из конкурса.

Захтеваћемо да се објави утрошак средтава свих клубова који су добили средства. Зашто је ово важно? Сви клубови који су добили средства имају обавезу по закону и по том истом правилнику да поднесу извештај о утрошеном новцу на прописаном обрасцу уз пратећу документацију. Клубови и спортска друштва која то не учине, новац морају да врате и немају права да поново конкуришу.

Вршење јавне власти треба да буде потпуно јавно. Ако је све транспарентно онда не може да се муља. Ако ипак после свих покушаја не успемо да добијемо утрошак средстава свих клубова који су новац добили, имамо основа да сумњамо да се добијен новац не троши у сврху за коју је добијен. Односно да се уоште не троши у сврху спорта.

Александар Коровљев

Доста је било Зрењанин

ДЈБ Зрењанин

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар