Vojvodina Sport

Zrenjanin: Da se objave izveštaji o utrošku sredstava iz budžeta dodeljenih sportskim klubovima

Svake godine gradonačelnik dodeljuje sredstva iz budžeta zrenjaninskim sportskim klubovima i udruženjima. Ove godine je januara tako dodeljeno oko 40 miliona dinara. Tada smo pokušali da promenimo ustaljenu praksu da se osim spiska klubova koji su novac dobili objave i kriterijumi i rang lista na osnovu kojih je novac raspodeljen.

Bilo nam je krajnje čudno što to niko pre nas nije tražio, jer nikako nismo mogli da da shvatimo kako je moguće da na primer konjički klub „Qarter“ od nekoliko članova dobije skoro duplo više novca od plivačkog kluba „Proleter“ koji broji preko 300 članova svih uzrasta od kojih su mnogi državni prvaci koji osvajaju medalje na domaćim i međunaraodnim takmičenjima. Kompletne iznose dobijenih sredstava za sve klubove možete videti na našoj veb i fb stranici.

Rang listu nismo dobili verovatno iz razloga što bi se tada videlo da kriterijumi iz „Pravilnika o raspodeli sredstava iz oblasti sporta za programske aktivnosti i projekte iz oblasti sporta u gradu Zrenjaninu“ nisu poštovani. Kriterijumi uzimaju u obzir postignute rezultate, brojnost, društveni značaj rada sportske organizacije i usklađenost programske aktivnosti sa zahtevima iz konkursa.

Zahtevaćemo da se objavi utrošak sredtava svih klubova koji su dobili sredstva. Zašto je ovo važno? Svi klubovi koji su dobili sredstva imaju obavezu po zakonu i po tom istom pravilniku da podnesu izveštaj o utrošenom novcu na propisanom obrascu uz prateću dokumentaciju. Klubovi i sportska društva koja to ne učine, novac moraju da vrate i nemaju prava da ponovo konkurišu.

Vršenje javne vlasti treba da bude potpuno javno. Ako je sve transparentno onda ne može da se mulja. Ako ipak posle svih pokušaja ne uspemo da dobijemo utrošak sredstava svih klubova koji su novac dobili, imamo osnova da sumnjamo da se dobijen novac ne troši u svrhu za koju je dobijen. Odnosno da se uošte ne troši u svrhu sporta.

Aleksandar Korovljev

Dosta je bilo Zrenjanin

DJB Zrenjanin

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar