Образовање Саопштењe Шумадија

Саопштење ОО Доста је било Крагујевац поводом пожара у Првој крагујевачкој гимназији

Поводом немилог догађаја, пожара у Првој крагујевачкој гимназији, који је нас је све дубоко потресао, ОО Доста је било саосећа са својим суграђанима у огромном губитку који је овај пожар начинио. На срећу без људских губитака.

Наиме, зграда Прве крагујевачке гимназије за нас и наш град не представља само објекат од историјског и културног значаја, што је наравно веома битно, већ срце једног модерног цивилизацијског поретка наше државе са којим су се многе генерације поистовећивале. Сва знања и културне тековине проистичу из ове зграде, у којој су ђаци, своје најлепше дане живота проводили још од 1887.године када су усељене просторије које су страдале у пожару.

Прва крагујевачка гимназија је најстарија гимназија у Србији на српском језику. Основана је 1833. године. Од 1887. године школа је смештена у зграду у којој се и сада налази. Пројекат је урађен у Бечу, а изградња је трајала од 1884. до 1888. год. Столарија је још увек из тог периода, а изграђена је у једној бечкој столарској радионици. У пожару су страдала и ретка уметничка дела, а процењује се да је материјална штета велика.

Такође, апелујемо да се узроци пожара или починиоци овог дела што хитније представе широј јавности и надлежним органима, или санкционишу и предузму све мере санирања последица, јер овај догађај представља атак на целокупан културни, интелектуални, историјски, државни и понајвише емотивни сегмент живота свих Крагујевчана.

Уједно, овај догађај је опомена о неопходности организоване и одговорне заштите нашег историјског и културног наслеђа које не сме бити препуштено стихији.

Напомена: Фотографију смо преузели, од Милетић Мирослава (познатијег као Мића Турчин) који је аутор култне крагујевачке радијске емесије “Из главе”

ОО Доста је било Крагујевац
Карађорђева 34
Тел.034 6170056

Ознаке

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар