Образовање Саопштењe Шумадија

Саопштење ОО Доста је било Крагујевац поводом пожара у Првој крагујевачкој гимназији

Поводом немилог догађаја, пожара у Првој крагујевачкој гимназији, који је нас је све дубоко потресао, ОО Доста је било саосећа са својим суграђанима у огромном губитку који је овај пожар начинио. На срећу без људских губитака.

Наиме, зграда Прве крагујевачке гимназије за нас и наш град не представља само објекат од историјског и културног значаја, што је наравно веома битно, већ срце једног модерног цивилизацијског поретка наше државе са којим су се многе генерације поистовећивале. Сва знања и културне тековине проистичу из ове зграде, у којој су ђаци, своје најлепше дане живота проводили још од 1887.године када су усељене просторије које су страдале у пожару.

Прва крагујевачка гимназија је најстарија гимназија у Србији на српском језику. Основана је 1833. године. Од 1887. године школа је смештена у зграду у којој се и сада налази. Пројекат је урађен у Бечу, а изградња је трајала од 1884. до 1888. год. Столарија је још увек из тог периода, а изграђена је у једној бечкој столарској радионици. У пожару су страдала и ретка уметничка дела, а процењује се да је материјална штета велика.

Такође, апелујемо да се узроци пожара или починиоци овог дела што хитније представе широј јавности и надлежним органима, или санкционишу и предузму све мере санирања последица, јер овај догађај представља атак на целокупан културни, интелектуални, историјски, државни и понајвише емотивни сегмент живота свих Крагујевчана.

Уједно, овај догађај је опомена о неопходности организоване и одговорне заштите нашег историјског и културног наслеђа које не сме бити препуштено стихији.

Напомена: Фотографију смо преузели, од Милетић Мирослава (познатијег као Мића Турчин) који је аутор култне крагујевачке радијске емесије “Из главе”

ОО Доста је било Крагујевац
Карађорђева 34
Тел.034 6170056

Ознаке