Obrazovanje Saopštenje Šumadija

Saopštenje OO Dosta je bilo Kragujevac povodom požara u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji

Povodom nemilog događaja, požara u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, koji je nas je sve duboko potresao, OO Dosta je bilo saoseća sa svojim sugrađanima u ogromnom gubitku koji je ovaj požar načinio. Na sreću bez ljudskih gubitaka.

Naime, zgrada Prve kragujevačke gimnazije za nas i naš grad ne predstavlja samo objekat od istorijskog i kulturnog značaja, što je naravno veoma bitno, već srce jednog modernog civilizacijskog poretka naše države sa kojim su se mnoge generacije poistovećivale. Sva znanja i kulturne tekovine proističu iz ove zgrade, u kojoj su đaci, svoje najlepše dane života provodili još od 1887.godine kada su useljene prostorije koje su stradale u požaru.

Prva kragujevačka gimnazija je najstarija gimnazija u Srbiji na srpskom jeziku. Osnovana je 1833. godine. Od 1887. godine škola je smeštena u zgradu u kojoj se i sada nalazi. Projekat je urađen u Beču, a izgradnja je trajala od 1884. do 1888. god. Stolarija je još uvek iz tog perioda, a izgrađena je u jednoj bečkoj stolarskoj radionici. U požaru su stradala i retka umetnička dela, a procenjuje se da je materijalna šteta velika.

Takođe, apelujemo da se uzroci požara ili počinioci ovog dela što hitnije predstave široj javnosti i nadležnim organima, ili sankcionišu i preduzmu sve mere saniranja posledica, jer ovaj događaj predstavlja atak na celokupan kulturni, intelektualni, istorijski, državni i ponajviše emotivni segment života svih Kragujevčana.

Ujedno, ovaj događaj je opomena o neophodnosti organizovane i odgovorne zaštite našeg istorijskog i kulturnog nasleđa koje ne sme biti prepušteno stihiji.

Napomena: Fotografiju smo preuzeli, od Miletić Miroslava (poznatijeg kao Mića Turčin) koji je autor kultne kragujevačke radijske emesije “Iz glave”

OO Dosta je bilo Kragujevac
Karađorđeva 34
Tel.034 6170056

Oznake

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar