Obrazovanje Saopštenje Šumadija

Da li je zgrada Prve kragujevačke gimnazije osigurana od požara? Javnost ima pravo da zna!

Narodni poslanik Stranke Dosta je bilo iz Kragujevca, Nenad Božić uputio je nadležnom Ministarstvu zahtev za informacije o osiguranju zgrade Prve kragujevačke gimnazije.

Pitanja koja smo uputili su sledeća:

  1. Da li je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nadležno za osiguranje od požara Prve kragujevačke gimnazije (Daničićeva 1, Kragujevac) i ako nije koji organ upravljanja je nadležan?
  2.  Da li je Prva kragujevačka gimnazija (Daničićeva 1, Kragujevac) bila osigurana od požara na dan 4. januar 2018. godine i da li moguće nadoknaditi štetu od požara koji se dogodio pomenutog dana i u kom novčanom iznosu?

Slična pitanja postavili smo i Gradskoj upravi u Kragujevcu.

Šteta u zgradi Prve kragujevačke gimnazije procenjena je na 20 miliona dinara. Kragujevčani već najavljuju brojne humanitarne akcije kojima će se i članovi Stranke Dosta je bilo u Kragujevcu sa zadovoljstvom priključiti kao pojedinci.

Ipak, u javnosti nije pokrenuto pitanje osiguranja zgrade koja ima tako veliki nacionalni, kulturni i istorijski značaj.

Prilikom posete ministra Šarčevića Kragujevcu, u sredstvima javnog informisanja nije pomenuta ova tema, a postoje i osnovane indicije da zgrada nije osigurana.

Podaci do kojih smo u međuvremenu mogli da dođemo jesu da na javno objavljenom tenderu koji je raspisala Gradska uprava, a koji se odnosi na osiguranje gradskih objekata, Prve kragujevačke gimnazije nema.

Spisak  osiguranih objekata gradske imovine možete pogledati na ovom linku.

Kragujevački opštinski odbor “Dosta je bilo”  će insistirati na dobijanju odgovarajućih informacija i utvrđivanja odgovornosti zbog eventualnih namernih ili nenamernih propusta u ovoj oblasti zbog kojih će  ukoliko ih ima sav teret troškova rekonstrukcije zgrade od nacionalnog značaja ponovo pasti na leđa građana Srbije.

OO Dosta je bilo Kragujevac
Karađorđeva 34
Tel.034 6170056

Oznake

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Poslaniče gde je ovde struka za utvrđivanje uzroka požara kao i električna instalacija koja je naj verovatnije uzročnik požara ne podmetanje. Prihvatam podmetanje požara ako se dokaže da je Nemanja LUD psihičk dečko poludeo. Nena Božić Nenad Božić