Косово и Метохија Политика Полиција Саопштењe Спољна политика

Шта свет мисли о политичкој позадини убиства Оливера Ивановића

Убиство Оливера Ивановића, у уторак у Косовској Митровици, један је од оних догађаја који сваки мир могу да претворе у рат и сваки рат у мир, зависно од тога ко из свега стоји и какви су му циљеви. Управо то је оцена која се провлачи кроз практично све извештаје светских медија посвећене овој трагедији.

Мада највећи број аутора цитира званичан став Београда да је у овом случају реч о терористичком акту, већина познавалаца више указује на политичку компоненту убиства, истичући да је Ивановић био опозиционар и политички противник актуелног председника Србије Александра Вучића. Подсећа се и да су поједини чланови његове „Српске напредне странке“, без сумње уз сагласност својих лидера, Ивановића проглашавали „највећим непријатељем косовских Срба“, „издајником целог српског народа“, па чак и „монструмом“.

Многи зато избегавају да јучерашњи злочин директно припишу Албанцима већ у причу уводе и косовске Србе па и оне из Београда. А многи су склони чак и ставу да ни, такозвана, међународна заједница из трагедије у Митровици не може да изађе чистих руку.

Павел Кандељ, руководилац Центра за етнополитичке и међудржавне конфликте Института Европе Руске академије наука, у изјави телевизијском каналу „Русија24“ подвлачи да се политика Оливера Ивановића у многоме разликовала од званичне политике Београда, тачније политике актуелног председника Вучића.

Кандељ наводи и да се убиство човека који је тражио одлучнију улогу Београда у решавању проблема са којима се суочавају косовски Срби може гледати и у контексту почетка рада Специјалног суда за злочине ОВК у којем би требало да се суди и неким садашњим албанским лидерима. У сваком случају јасан је покушај да се међу косовске Србе унесу додатни немир и страх.

Јелена Гускова, историчар и експерт за дешавања на просторима бивше Југославије, још је директнија: „Људи блиски Оливеру Иванoвићу знају ко га је убио. Ипак, нико не сме да изусти име онога ко иза свега стоји“, изјавила је она телевизији „Русија 24“. „Албанци су до сада извршили неколико оваквих ликвидација, све како би избегли излазак пред суд за ратне злочине. Такође, све се дешава у тренутку када је у Бриселу требало да отпочне дијалог Београда и Приштине“. подсетила је Гускова.

Британски „Телеграф“ у свом извештају из Митровице подсећа да је 2015. Ивановић од стране косовског суда под покровитељством Европске уније осуђен на девет година робије због злочина над Албанцима, али је та пресуда касније одбачена.

„Би-Би-Си“ у својим текстовима наглашава да је Ивановић био умерени политичар, имплицирајући да званични Београд не води сличну политику. Напротив.

По „Гардијану“, убиство у Митровици отвара питање о улози међународних мировних снага као и владавини права на Косову, пошто је евидентно да сви званичници у покрајини просто затварају очи пред набујалим организованим криминалом.

Сличан став заузима и „Вашингтон пост“ насловљавајући свој текст посвећен догађају у Митровици питањем: „Зашто су осумњичени за Ивановићево убиство тако недоступни?“ Лист истиче и да су доласком Доналда Трампа на власт у САД нарасли страхови да би Срби уз помоћ Русије могли да анектирају северни део Косова. „Ивановић је био одлучан да спречи такав сценарио“, цитира лист речи Вилијама Неша, бившег цивилног администратора УН у Косовској Митровици и личног Ивановићевог пријатеља.

Додајмо и је да већина западних амбасадора на Косову, као и страних политичара умешаних у збивања у јужној српској покрајини апеловала да се истрага јучерашњег убиства води убрзано и професионално.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Ljudi, jasno je ko je bio Oliver a ko je SNS, tu nema dileme, ne moraju da budu nalogodavci, ali okruženje koje stvaraju političari svakako je osnov za delanje aktivista, to imamo u slučaju Ćuruvija, Dada Vujasinović, Đinđić, i sada Oliver Ivanović… sve je jasno da ne može biti jasnije, a svi oni koji su zatravljeni pinkom i hepijem treba da se stide jer ne vide u čemu učestvuju, pa nek im je sa srećom!

  • Ne vidim samo problem u tome da anektiramo severni deo Kosova? Bez podrske NATO-a (citaj SAD-a), niko ne bi intervenisao na tako nesta i proterali bi i dalje postojece clanove “rasformiranog” OVK-a jednom za svagda bi resili Siptarsko pitanje na Kosovu koje je faktor nestablinosti ne samo na Kosovu nego i u BJRM, Crnoj Gori i severnom delu Grcke. Medjutim, sve je to cista mastarija, ne odlucuje o tome ni Trump, ni Hillari a ni niko drugi od politicara gde ce postavljati vojne baze, gde ce se ratovati i gde se nece ratovati. Previse su to ozbiljne i vazne odluke radi geostrateske politike i suzbijanja potencijalnih suparnickih zemlja (Ruska Federacija, Republika Kina, Iran itd.) da bi o tome odlucivali neki klovnovi u skupim odelima cije gradjansko poverenje se pokloni na 4 godine.