Kosovo i Metohija Politika Policija Saopštenje Spoljna politika

Šta svet misli o političkoj pozadini ubistva Olivera Ivanovića

Ubistvo Olivera Ivanovića, u utorak u Kosovskoj Mitrovici, jedan je od onih događaja koji svaki mir mogu da pretvore u rat i svaki rat u mir, zavisno od toga ko iz svega stoji i kakvi su mu ciljevi. Upravo to je ocena koja se provlači kroz praktično sve izveštaje svetskih medija posvećene ovoj tragediji.

Mada najveći broj autora citira zvaničan stav Beograda da je u ovom slučaju reč o terorističkom aktu, većina poznavalaca više ukazuje na političku komponentu ubistva, ističući da je Ivanović bio opozicionar i politički protivnik aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Podseća se i da su pojedini članovi njegove „Srpske napredne stranke“, bez sumnje uz saglasnost svojih lidera, Ivanovića proglašavali „najvećim neprijateljem kosovskih Srba“, „izdajnikom celog srpskog naroda“, pa čak i „monstrumom“.

Mnogi zato izbegavaju da jučerašnji zločin direktno pripišu Albancima već u priču uvode i kosovske Srbe pa i one iz Beograda. A mnogi su skloni čak i stavu da ni, takozvana, međunarodna zajednica iz tragedije u Mitrovici ne može da izađe čistih ruku.

Pavel Kandelj, rukovodilac Centra za etnopolitičke i međudržavne konflikte Instituta Evrope Ruske akademije nauka, u izjavi televizijskom kanalu „Rusija24“ podvlači da se politika Olivera Ivanovića u mnogome razlikovala od zvanične politike Beograda, tačnije politike aktuelnog predsednika Vučića.

Kandelj navodi i da se ubistvo čoveka koji je tražio odlučniju ulogu Beograda u rešavanju problema sa kojima se suočavaju kosovski Srbi može gledati i u kontekstu početka rada Specijalnog suda za zločine OVK u kojem bi trebalo da se sudi i nekim sadašnjim albanskim liderima. U svakom slučaju jasan je pokušaj da se među kosovske Srbe unesu dodatni nemir i strah.

Jelena Guskova, istoričar i ekspert za dešavanja na prostorima bivše Jugoslavije, još je direktnija: „Ljudi bliski Oliveru Ivanoviću znaju ko ga je ubio. Ipak, niko ne sme da izusti ime onoga ko iza svega stoji“, izjavila je ona televiziji „Rusija 24“. „Albanci su do sada izvršili nekoliko ovakvih likvidacija, sve kako bi izbegli izlazak pred sud za ratne zločine. Takođe, sve se dešava u trenutku kada je u Briselu trebalo da otpočne dijalog Beograda i Prištine“. podsetila je Guskova.

Britanski „Telegraf“ u svom izveštaju iz Mitrovice podseća da je 2015. Ivanović od strane kosovskog suda pod pokroviteljstvom Evropske unije osuđen na devet godina robije zbog zločina nad Albancima, ali je ta presuda kasnije odbačena.

„Bi-Bi-Si“ u svojim tekstovima naglašava da je Ivanović bio umereni političar, implicirajući da zvanični Beograd ne vodi sličnu politiku. Naprotiv.

Po „Gardijanu“, ubistvo u Mitrovici otvara pitanje o ulozi međunarodnih mirovnih snaga kao i vladavini prava na Kosovu, pošto je evidentno da svi zvaničnici u pokrajini prosto zatvaraju oči pred nabujalim organizovanim kriminalom.

Sličan stav zauzima i „Vašington post“ naslovljavajući svoj tekst posvećen događaju u Mitrovici pitanjem: „Zašto su osumnjičeni za Ivanovićevo ubistvo tako nedostupni?“ List ističe i da su dolaskom Donalda Trampa na vlast u SAD narasli strahovi da bi Srbi uz pomoć Rusije mogli da anektiraju severni deo Kosova. „Ivanović je bio odlučan da spreči takav scenario“, citira list reči Vilijama Neša, bivšeg civilnog administratora UN u Kosovskoj Mitrovici i ličnog Ivanovićevog prijatelja.

Dodajmo i je da većina zapadnih ambasadora na Kosovu, kao i stranih političara umešanih u zbivanja u južnoj srpskoj pokrajini apelovala da se istraga jučerašnjeg ubistva vodi ubrzano i profesionalno.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Svima im je odgovaralo ubistvo Ivanovica.I srpskim i albanskim kriminogenim i vladajucim politickim strukturama.
    Samo narodu nije

  • Ljudi, jasno je ko je bio Oliver a ko je SNS, tu nema dileme, ne moraju da budu nalogodavci, ali okruženje koje stvaraju političari svakako je osnov za delanje aktivista, to imamo u slučaju Ćuruvija, Dada Vujasinović, Đinđić, i sada Oliver Ivanović… sve je jasno da ne može biti jasnije, a svi oni koji su zatravljeni pinkom i hepijem treba da se stide jer ne vide u čemu učestvuju, pa nek im je sa srećom!

  • Ne vidim samo problem u tome da anektiramo severni deo Kosova? Bez podrske NATO-a (citaj SAD-a), niko ne bi intervenisao na tako nesta i proterali bi i dalje postojece clanove “rasformiranog” OVK-a jednom za svagda bi resili Siptarsko pitanje na Kosovu koje je faktor nestablinosti ne samo na Kosovu nego i u BJRM, Crnoj Gori i severnom delu Grcke. Medjutim, sve je to cista mastarija, ne odlucuje o tome ni Trump, ni Hillari a ni niko drugi od politicara gde ce postavljati vojne baze, gde ce se ratovati i gde se nece ratovati. Previse su to ozbiljne i vazne odluke radi geostrateske politike i suzbijanja potencijalnih suparnickih zemlja (Ruska Federacija, Republika Kina, Iran itd.) da bi o tome odlucivali neki klovnovi u skupim odelima cije gradjansko poverenje se pokloni na 4 godine.