Ауторски текст Безбедност Косово и Метохија Политика

На крају трагедије – аплауз

Непосредно након убиства Оливера Ивановића испред његове канцеларије у Косовској Митровици, уследило је обраћање председника државе Александра Вучића.

Уместо кратке и сведене изјаве саучешћа породици трагично настрадалог опозиционара и обећања да ће се у најкраћем могућем року открити налогодавци и убице, из председништва смо слушали потпуно непримерене нападе и вербалне обрачуне председника државе са новинарима и политичким неистомишљеницима. Поред председника је стајала непомична председница Владе Ана Брнабић. Није се обратила новинарима, грађанима, није рекла ни једну једину реч, ћутала је и остала неупадљива једнако као и онај сталак за микрофон испред председника.

Марко Ђурић, директор Канцеларије за Косово и Метохију, је прекинуо посету Бриселу где је управо требао почети састанак измедју Београда и Приштине. Због атентата састанак је одложен до даљењег. Из Брисела је стигла његова изјава о трагедији: Ово је напад на цео српски народ и злочиначки, терористички чин који мора да буде и биће кажњен.

Исти тај Марко Ђурић је у току предизборне кампањи за градоначелника Косовске Митровице на телевизији Пинк изјавио следеће: Сваки глас за Оливера Ивановића и било кога ко није на Српској листи је глас против интереса српског народа и глас за разбијање српског јединства у покрајини и очигледно глас против очувања органске везе државних институција Србије са српским народом у покрајини.

Оливер Ивановић је био искрен опозиционар, фер плеј спортиста, политичар господских манира, храбри политичи затвореник који се осмехом светио за неправду коју је доживео у највећој мери управо од оних који су му бесомучно цртали мету на леђима.

Албанац, преводилац који живи на Косову и Метохији послао ми је следећу поруку: Био је човек мира и помирења. Желео је добро српском народу овде, заговарао је политику сарадње и разумевања. Говорио је о отворено о криминалу. Био је драг човек, разуман и храбар. Таквих политичара има мало овде. За Србију и све Србе овде то је немерљив губитак.

Оливера Ивановића су из Косовске Митровице испратили готово сви суграђани. Непрегледна колона људи, наизглед опустошеног дела земље, ишла је у поворци за погребним колима. Ивановић је сахрањен два дана касније у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду. Митровчани су дошли да га испрате на вечни починак, а уз њих и многобројни грађани Србије, политичари из власти и из опозиције. Испред Владе Србије од Оливера Ивановића опростила се председница Владе и директор Канцеларије за Косово и Метохију. Након спуштања ковчега у гроб њих двоје су чучнули поред раке, гледајући у црнило испред себе, поново без речи. Негде сам прочитала коментар који каже – чуче тако и сигурно размишљају у чему то саучествују. Знате ли шта је најгоре од свега – ниједног тренутка нисам искључила да је то преиспитивање немогуће.

Вучић није дошао на сахрану, али је у међувремну послао захтев Влади Косова* да викенд проведе у јужној српској покрајини како би разговарао са грађанима. Најавио је да ће ићи без превеликог обезбеђења, а како смо и видели био је и голорук и гологлав. Да ли мислите да је нормално да председник једне државе који одлази у део државе у којем се тек догодило убиство одлази са најавом да му је непотребно додатно обезбеђење? Ја не мислим. Да ли бисте и ви то урадили да сте на његовом месту осим ако нисте апсолутно сигурни у своју безбедност?

Сценарио је спреман и представа може да почне. Делегацију из Србије чине председник СНС-а, Александар Вучић, директор Канцеларије за Косово и Метохију, Марко Ђурић и директор БИА-е, Братислав Гашић (керамичар).

Српска листа (странка СНС-а на Косову и Метохији која чини Владу Касова* заједно са Рамушом Харадинајем) је задужена за то да у Косовској Митровици дочека председника своје странке који је планирао да положи венац и обиђе место на којем је извршен атентат на Оливера Ивановића. Сцена је готово филмска. Вучић полаже венац, снег у Косовској Митровици веје, он гологлав и голорук спушта венац поред жардињере на којој су увенуле руже и догореле свеће, а медији у Србији преносе следеће: Грађани су српску делегацију дочекали аплаузом и гласним повицима “Србија, Србија”. (Курир, 20.01.2018. године)

Мислим да је ово први пут у новијој историји да се на месту убиства на којем се одаје пошта аплаудира и скандира. На таквим местима, непосредно након таквих догађаја се углавном погнуте главе ћути из поштовања према настрадалом. Аплаудира се на представама и на стадионима за време фудбалских утакмица…ваљда.

Док су се аутобуси пунили и одвозили људе у Лапље Село на којем је планиран централни догађај, Вучић је обишао манастир Бањска, па отишао на породичну славу породице Стевић у Грачаници, а затим је обишао и манастир Грачаницу. Наравно, све у пратњи камера и у готово директном преносу у прорежимским медијима.

Након полагања венца све даље је личило на кампању. Кампању уверавања да је све у реду и да ће све бити у реду. У кампању смо чули све друго осим да ће се председник СНС-а заузети да се детаљно прегледају снимци са камера које је Вулин ономад поставио по Косовској Митровици, да ће се у најкраћем року наћи налогодавци и убице Оливера Ивановића. Чули смо све осим ове једноставне поруке.

У Лапљем Селу су га дочекали грађани које су претходно из других места са Косова и Метохије аутобусима довезли и ријалити у директном преносу на Пинку је могао почети. У студију су чекали сви они који се у свим кампањама са ове телевизије обраћају грађанима пристрасно анализирајући политику актуелне власти: Божидар Спасић, Милорад Вучелић, Маја Гојковић, Дејан Вук Станковић, Бранко Радун, Дејан С. Милетић и многи други. Током кампања заиста делује да сви они спавају на поменутој телевизији и да по потреби иду у програм директно, као да их уредници вести и емисија скидају са неког офингера.

План је био да се смењују сцене из Лапљег Села и анализе у студију, међутим, овај део ријалитија у Лапљем Селу је изазвао велику пажњу јавности, тако да су на крају све ове планиране госте вратили на офингер одустајући од обраћања из студија.

За директан пренос из Лапљег Села све је било унапред договорено, путеви су затворени након доласка аутобуса, прецизно се знало ко, кад и шта тачно пита и коју помоћ тражи како би се из Србије такође директно јављали министру и донатори, који изгледа до синоћ нису знали да грађани на Косову и Метохији толико тешко живе, остављени на ветрометини криминалних сукоба, у највећој могућуј беди и сиромаштву.

Оцу тешко оболелог малог Василија у директном преносу је обећан новац за лечење сина, Снежани из Истока обећан је трактор, ЦСР из Прилужја обећано је теренско возило, Милану из Србца којем су оца убили Албанци док је чувао стоку обећана су јагњад…
Последњи чин ове представе биће у понедељак, у емисији Миломира Марића, када ће председник СНС-а говорити “искрено о убиству Оливера Ивановића”. То ваљда значи да је све до тад неискрено.

Државници ово не раде. Државници о народу размишљају много пре него што неко свој живот да верујући у политику мира и сарадње. Државници пазе шта потписују. Државници не понижавају сопствени народ зарад најјефтинијих политичких поена. Државници не обећавају већим силама оно што не могу да испуне. Државници то не раде.

Прави државник понавља само једну реченицу данас: У најкраћем року пронаћи ћемо налогодавце и убице Оливера Ивановића. И онда то и уради.

Породица убијеног Оливера Ивановића, грађани јужне српске покрајине и остатка Србије само то очекују – дела, не шупље приче и циркуске представе. Нас је ипак више.

Татјана Мацура
народна посланица у Народној скупштини Републике Србије
чланица Главног одбора Доста је било

 

images (1)
 

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

  • Хвала Татјана на овом искреном саучешћу, хвала на подсећању шта је политичка одговорност државних званичника највишег ранга. Хвала на колумни/омажу који нам у сећање враћа да је покојни Оливер Ивановић невин пострадао, од злочиначке руке.

    • Hvala, Samuilo!
      Jedino što je naš državni vrh dužan da uradi je da pronadje nalogodavce i ubice Olivera Ivanovića. Od njihove prazne priče nema ništa.
      Na kraju, Kosovska Mitrovica je pokrivena kamerama u celosti.

      Tatjana Macura

    • Браво све се слажем!
      ВЈЕЧНАЈА ПАМЈАТ Оливере ЈУНАЧЕ и ХЕРОЈУ и ИСТИНСКИ СРБИНЕ!!!

    • zato ja TV već dugo ne gledam, jer su mi je ogadili Vučić, dačić , Vulin i slični.. Tatjani sve pohvale za sve napisano… samo to oni koji gledaju Pink i ne mogu razumeti. Придружите се дискусији

  • Ovaj Ivanovićev slogan “Nas je ipak više” -vrlo potresno i jasno govori kakav je to nezaustavljiv borac bio,a mogli su ga zaustaviti samo sa 6 hitaca s ledja.Predsednika SNS-a ne bih komentarisala,samo ga pažljivije pogledajte i poslušajte i videćete da je tu djavo odneo šalu, da mi više nemamo posla sa normalnim čovekom,i da moramo učiniti sve što je u našoj moći da sudbina naše države i naroda ni u čemu ne zavise od njega

    • Draga Tanja,

      Olovka je rešenje. Na izborima se menja ovakva (neodgovorna) vlast. Na svakom od nas je odgovornost da prenesemo saznanja koja se ne mogu videti ili pročitati u prorežimskim medijima.

      Pozdrav,
      Tatjana Macura

    • Da li je neko gledao vesti u pola 8 na javnom servisu?Predsednik deli jaganjce,traktore,150.000,00 eura za operaciju…i tako prvih 15 minuta Dnevnika protiču u hvalospevima Aleksandru Vučiću….On je otišao na KIM da sebi napravi besplatnu reklamu na našem javnom servisu.Ne shvatate na šta liči Dnevnik.Kako smo do ovde stigli?
      Šta nam se dogodilo?

    • Sve se slažem, na žalost problem je što među našim opozicionarima ima previše političkih idealista, koji još ne shvataju sa kim imamo posla.
      Mi se suočavamo sa beskrupuloznim tiraninom, kome izbori služe samo kao paravan, za svoju ogoljenu apsolutističku vladavinu, a svako ko misli da će od njega dobiti fer izbore, naivan je do bola.
      Jedini izbori na koje će on izaći, su oni gde unapred zna, da će pobediti, krađom, potkupljivanjem, zastrašivanjem ili ako treba i fizičkom eliminacijom svojih suparnika.
      Izlaziti na izbore u nadi da ćete sa njim imati sukob programskih načela ili zbog želje za zdravom političkom konkurencijom, je teška zabluda sa nesagledivim posledicama.
      Uvek se gorko nasmejem kad pročitam na ovom sajtu neki prilog, gde DJB, nešto “traži” ili “zahteva” od ovog režima i njegovih institucija.
      Shvatite jednom za svagda, od njega nećete dobiti ništa na tacni, osim gole sile, tj dobićete isto ono što Lukašenko daje svojoj opoziciji u Belorusiji ili Putin svojim oponentima u Rusiji.
      Samo ga činjenica da smo geografski u Evropi, sprečava da se sa opozicijom obračunava, kao i Maduro u Venecueli.
      Danas se upućuju ogoljene pretnje novinaru koji se usudio da kaže, da je car go, a mi se igramo izbora, skupljamo naše fine potpise i nadamo se da će diktator da bude pobeđen u utakmici gde vodi još pre početka meča sa 5:0.
      Zato treba skinuti rukavice i ovom nakaradnom režimu reći jedno veliko Ne ili još bolje Dosta je Bilo!
      Pozvati građane na generalni štrajk, bojkotovati totalno neregularne izbore i započeti masovnu vanparlamentarnu borbu, jer je na kocki i bukvalno opstanak Srbije.
      Ako vam sudbina Olivera Ivanovića, nije dovoljna opomena, onda ćete biti saučesnici za sve ono zlo, sa kojim ćemo se svi u ovoj zemlji još više suočavati iz dana u dan.
      Vreme je da se normalni i pristojni ljudi trgnu i suprotstave ovim bahatim nikogovićima.
      Ogoliti do kostiju njihove laži i manipulacije, skinuti im tu razmazanu nazadnjačku šminku sa lica, da ceo svet, a posebno Evropa, vidi konačno u pravom svetlu, njihovo ružno iskeženo radikalsko lice.
      Ili to, ili se pripremite za još jednu u nizu, “pobedničku” konferenciju za štampu sa presrećnim diktatorom, dok ponovo sa prezrivim osmehom na licu, čita rezultate svojih “poštenih” izbora.

    • Hvala, Leonida!

      Ponekad se pitam ima li smisla sve ovo što radimo…a onda se iznova postidim dok gledam kako se jadnim ljudima manipuliše na sve strane. Bilo bi me sramota da odustanem.

      Veliki pozdrav,
      Tatjana Macura

  • draga Tatjana, velika podrska iz dijaspore iz Nemacke. Tekst je tacan i koncizan. Ali shvatite zaboga vec jednom, igrate sa njim utakmicu gde vec sto neko rece vodi sa 5:0. Ljudi nemaju mogucnost da cuju za vas, uvek ste u losem svetlu predstavljeni, sakupljanje novca i sopstvena televizija ili sta vec, drugacije ne moze.
    Sa nadom u pobedu,
    Aleksandar.

    • Dragi Aleksandre.

      Protiv toga kako nas predstavljaju u prorežimskim medijima teško je boriti se i uzaludno je gubljenje energije.

      Podržavamo izdavanje nezavisnog nedeljnika koji se za sad prodaje u Beogradu samo. Aktivno tražimo i druge načine za probijanje medijskog mraka, ali nam najveća podrška su nam gradjani i prenos poruke od čoveka do čoveka. Pomozite i Vi.

      Svesni smo da ljudi iz dijaspore odlično razumeju naš program i promene koje želimo da uvedemo jer žive u uredjenim sistemima.

      Veliki pozdrav za Vas,

      Tatjana Macura

  • Tekst je odličan.A Vučićeva konferencija na dan ubistva je najsramnija konferencija koju sam ikada gledao iz bilo koje društveno-političke oblasti.Nije da to nisam očekivao od njega.Sve posle toga je čista kampanja.Ovo navedeno iz teksta nisam gledao, nemam stomak ali verujem da je bilo baš ovako kako je prepričano.I što neko reče… kako smo dospeli do ovakvog stanja?
    Juče vidim onaj snimak što se sada vrti po fejsu oko Pinkove reportaže o Oliveru pre par meseci.Prošla me je neka misao, u stilu, oni su takvi kakvi su, šta da radimo… A to što im takvo ponašanje prolazi je to naša sramota.Velika sramota svih nas.Nažalost mislim da će još dugo prolaziti

    • Dragi Parisseržermen,

      Promene dolaze na izborima, olovkom. Nadam se da smo dostigli kolektivno tačku usijanja preko koje nećemo preći i da će poslednji sramni slučaj zloupotrebe jedne užasne tragedije motivisati sve nas da u što većem broju izadjemo na birališta.

      Veliki pozdrav za Vas,

      Tatjana Macura

  • Nisam opredeljena ni za jednu politicku opciju,ali skidam Vam kapu za ovaj tekst. Neki pasusi su bukvalno od reci do reci moje licno razmisljanje tokom gledanja onog rijalitija. Ja kapiram da je na sve strane na hiljade botovskih ovaca ali ne kapiram jel oni tamo stvarno veruju da smo svi mi ovce i da niko bas svojom glavom ne razmialja?!