Војводина Екологија Саопштењe

Вршац: Бизнис преко лажи и лешева

Град Вршац је још 2008. године средствима ЕУ, уз сопствено учешће, изградиo објекат за сакупљање животињског отпада са возилом, по домаћим и ЕУ прописима, први такав у Србији. Јавно комунално предузеће „Други октобар“ је лешеве животиња довозило у овај објекат, чувало их расхлађене неколико дана, док се не накупи одређена количина, а затим су се превозили на третман у неку од кафилерија. И то је тако радило годинама.

А онда је, без посебно видљивог и разумљивог разлога, Скупштина града 26. децембра 2017. године одлучила да из оснивачког акта „Другог октобра“ изузиме ову делатност. Прво је месец дана раније, са дневног реда седнице скинута одлука у којој је наведено да ЈКП није оспособљено за ову делатност, без објашњења о каквим недостацима се ради, али уз сугестију за решавање кроз јавно-приватно партнерство (прилог 1). На следећој седници je Скупштина града усвојила одлуку, али је из образложења изостављен део о неспособности ЈКП и партнерству са приватном фирмом (прилог 2). Образлажући одлуку, градоначелница Драгана Митровић је самоуверено, више пута поновила да комунално „нема решење Министарства“ и „не испуњава све законом прописане услове“ да сакупља животињске лешеве. Слагала је, а да није ни трепнула. И није јој први пут.

https://www.youtube.com/watch?v=if7s4GXVhFM&feature=youtu.be

Управа за ветерину Министарства пољопривреде, на захтев Општинског већа Вршац, издала је решење о испуњености свих услова објекта за сакупљање лешева животиња још у марту 2008. године (прилог 3). Комунално предузеће, које је преузело објекат, у јануару 2016. године обратило се истој Управи са захтевом (прилог 4) за издавање истог решења, које гласи на комунално предузеће. Управа за ветерину је решењем од 7. марта 2016. г. (прилог 5) потврдила испуњење свих прописаних услова. Дакле, ЈКП „Други октобар“ ИМА СВЕ ЗАКОНОМ ПРОПИСАНЕ УСЛОВЕ да сакупља и транспортује угинуле животиње. Да ли је градоначелница слагала из блаженог незнања, или зато што јој се може, јер нема локалних медија који ће ове чињенице пренети, није ни важно.

Фирма која ће уместо „Другог октобра“ радити овај посао, изабрана је пар недеља пре одлуке Скупштине, што је посебно занимљиво. Јавна набавка је објављена на сајту града 28. новембра, а већ сутрадан је стигла прва и једина понуда фирме „Ековет плус“ из Новог Сада, која је у Врбасу изградила спалионицу за лешеве животиња. Понуда је била у вредности од 4.780.000 динара без ПДВ-а (прилог 6).

Уместо да јавно комунално сакупља лешеве животиња у Вршцу и суседним општинама, како је годинама чинило, сада ће то да ради приватна фирма која управља спалионицом у Врбасу. Како ће то да се изведе? Да ли ће за сваку угинулу животињу по вршачким селима да дође неко из Врбаса? Или ће се ангажовати локални подизвођач? Можда баш „Други октобар“? Зашто се после толико година квари трајно и економски оправдано решење и прави краткорочна скупа импровизација? Зашто је то важно спровести, толико да се пристаје и на лупетање са скупштинске говорнице и отворено лагање јавности?

У питању је синхронизована акција за извлачење новца из локалних буџета. Спалионица у Врбасу је од Министарства добила услове пре но што је изграђена. За мање од месец дана су у 16 општина Војводине спроведене јавне набавке за услуге сакупљања лешева животиња. Свуда је једини понуђач била иста фирма са спалионицом у Врбасу, Свуда су закључени краткорочни уговори на 4 месеца, укупно вредни 62 милиона динара. То је вишеструко више него што су до сада општине годишње издвајале за исту услугу према кафилеријама. Трагови корупције воде у сам врх СНС-а, о чему су медији већ писали.

(http://voice.org.rs/uprava-za-veterinu-izdala-uslove-za-spalionicu-pre-nego-sto-je-izgradena/).

Србијoм данас владају неуки и послушни анонимуси, без стручних или каквих других достигнућа. Никаквом својом заслугом, већ искључиво милошћу господара, извучени су из положаја никога и ничега и постављени на јавне функције које далеко превазилазе њихова знања и способности. На функцијама сада спроводе интересе оних који су их ту поставили, агресивно вређају опозицију, ако затреба, ни лагање пред камерама им не пада тешко. Ако то не буду чинили, биће враћени у положај никога и ничега.

Управо такви глуме власт и у Вршцу. Град Вршац је питање сакупљања животињског отпада имао решено, боље него што то може да уради фирма из Врбаса, боље него било која друга општина у Србији. Али, локални послушници спремни су да интерес града којим управљају подреде личном интересу својих партијских шефова. Беспоговорно их слушају, у свему их опонашају, ту политикантску школу брзо су савладали. Ако су пристали да намештају послове партијској фирми, и да са лакоћом јавно лажу, преварили су се ако су помислили да су и у опозицији исте такве незналице које то неће приметити.

Доста је било

Градски одбор Вршац

ДЈБ Војводина

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар