Medija centar Beograd
Autorski tekst Politika Spoljna politika

Milošević i Vučić – razlika

Miloševićev nacionalizam bio je osvajački, dok je Vučićev uglavnom demagoški

Nisam siguran da se slažem sa tezom o sličnosti Miloševića i Vučića. Tačno je da su i Milošević i Vučić pre svega motivisani opstankom na vlasti, jer je prvi morao očekivati da će ga demokratizacija brzo skinuti sa vlasti, dok se drugi suočava sa privrednim, pre svega, neuspesima i može da očekuje smenu na nekim od predstojećih vanrednih ili redovnih izbora. Tako da je posezanje za nacionalizmom i za ruskom podrškom i jednome i drugome bilo politički korisno, ali, kao što sam rekao, iz različitih razloga.

Takođe, Miloševićev nacionalizam bio je osvajački, dok je Vučićev uglavnom demagoški. Razlika je takođe i u ruskoj politici. Milošević i ljudi oko njega očekivali su odlučnu rusku podršku, koja je izostala jer je Rusiji bila potrebna podrška Evrope i Amerike da se stabilizuje i stoga je sa njima bila u partnerskim odnosima. Vučić se nada ruskoj podršci, ali ruska politika na Balkanu nije naročito uspešna. I to u državama i među narodima koji su tradicionalno naklonjeni Rusiji – u Grčkoj, Bugarskoj, Makedoniji, Crnoj Gori čak. To je tako u nemaloj meri zbog toga što ruske vlasti nisu spremne, a nemaju ni sredstva, da preuzmu veću odgovornost na Balkanu. Pa podržavaju autokrate i sirove nacionaliste čiji su politički dometi mali. Nespremnost na veću angažovanost izražava se u stavu da Rusija podržava Srbiju u onome čemu ona teži, a kako su srpske mogućnosti veoma ograničene, i ciljevi su takođe. Što, naravno, omogućava ruskim vlastima da se ne angažuju previše, osim na nekoj vrsti bratstva i jedinstva.

I u onome u čemu se čini da postoji sličnost nje zapravo nema. Milošević je posle Dejtonskog sporazuma, koji je bio izuzetno povoljan po njega, mogao da normalizuje odnose sa evropskim silama i sa Amerikom, i da obezbedi političko rešenje kosovskog problema. On je precenio svoju ulogu i uticaj, što je takođe jednim delom posledica njegovog agresivnog nacionalizma.
Vučić je u sasvim drugom položaju. To se videlo po reakciji na makedonske političke promene. On je sebe video kao sledeću metu, jer je u makedonskoj demokratizaciji slutio američke prste. Usled toga, on pribegava nacionalizmu koji ga potencijalno vodi položaju u kojem se nalazi Dodik, a Srbija bi se postepeno transformisala u neku verziju Republike Srpske. To je daleko od Miloševićevog viđenja i sebe i Srbije.

Konačno, kao i u vreme Miloševića posle 1995, opozicija greši zato što se žali na politiku Evropske unije i Sjedinjenih Država. Oni posluju sa onim ko je na vlasti. I kako ga politički i privredni neuspesi budu vodili većem oslanjanju na Rusiju, opozicija bi trebalo da pokaže sposobnost da preuzme obaveze vladanja i partnerski odnos upravo prema Evropi i Americi, čak nezavisno od svih nedoumica koje se kod njih javljaju kada je reč o Srbiji i Balkanu. Takođe, nema potrebe dići ruke od Rusije. Od druge Rusije. Nije ova vlast zadnja reč Rusije.

Piše: Vladimir Gligorov

Preuzeto sa: http://beogradski-glas.rs/milosevic-vucic-razlika/

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Evropska unija i Sjedinjene drzave posluju sa poslusnim. Ko god ne slusa eto njemu zamena. A zamena je iz opozicije i to oni koji obecaju da ce da izdaju bolje. Do tada opozicija moze samo da se koprca i ceka svoju ulogu , koju ce joj dodeliti EU I SAD , naravno ako zele da se toga prihvate. Nema tu nista nejasno.

    • Postujem vase misljenje, ali to je defetisticki stav i ne treba ga preterano forsirati,jer gradjani su vec ubijeni u pojam.
      Valjda i mi gradjani svojim glasom mozemo na nesto da uticemo

    • Sve je to istina pod jednim uslovom da imate prosjacku koncepciju privrede i da vam je osloni zid od uvek gladnih jastrebova.Trajete dok finansijski mozete da izdrzite , tojest dok imate priliv novca veci ili isti sa rashodima.Pored davljenja privrede porezima[tuci konja koji vuce] izmedju ostalog prodajete sve sto neko hoce da kupi , mesto za odlaganje opasnog otpada , segmente nase nezavisnosti , energetiku , rudna bogatstva , bebe ,oruzje …i ko zna sta jos.
      Ako radite i zaradjujete niko ne moze da vas ucenjuje i prisiljava na bilo sta. Ili tacnije mnogo mu je teze da to postigne.

    • Vaspitavajtu decu da budu sktomna. Naravno, privilegovanih ne sme da bude a to se moze resiti jedino demontazom ovog nakaradnog sostema. Ukoliko je narod skroman i svestan onog cime raspolaze niko ga ne moze ucenjivati . Dovoljno je samo spreciti pljacku budzetskih para i nama bi vec bilo bolje.
      Bilo kojoj vlasti ne odgovara ekonomski jak i nezavistan seljak (poljoprivrednik) kao i bilo koji privrednik, rednik ili obican gradjanin. Tekve politika ne interesuje i sa njima se teze manipulise.

  • Milosevic je bas bio nacionalista,rodoljub,do bola.To mi uvek smeta.Valjda nacionalista voli svoj narod,a ovaj nas nagrdi za vjek i vjekov.Volim i ja vas fukaro,taj nije bio nista ko i ovaj sada AV,voli samo sebe.