Zdravstvo Ljudska prava Politika Saopštenje

Navala na besplatne preglede dokaz da su građani na ivici bede, a zdravstveni sistem nakaradan

Tokom pet dana akcije besplatnih zdravstvenih pregleda koju je organizovalo Ministarstvo zdravlja pregledano je skoro sto hiljada građana, dok je samo u jednom danu u više od sto zdravstvenih ustanova širom Srbije preventivni pregled obavilo više od dvadeset hiljade građana.

Ovako ogroman odziv na besplatne preglede pokazuje da građani ne mogu da plate ni participaciju od pedeset dinara za uobičajenu posetu lekaru niti da se izbore s komplikovanim sistemom redovnog zakazivanja pregleda.

Sadašnji sistem zdravstvene zaštite je neefikasan pa bolesni ljudi odlažu odlazak lekaru ili nikad i ne odu na pregled jer nemaju overenu knjižicu.

Ministarstvo zdravlja organizacijom besplatnih pregleda plasira javnosti  navodnu zabrinutost za zdravlje nacije, a u stvari se bavi prikrivanjem sistemskih slabosti u svom resoru.

Način overe knjižica  u Srbiji je protivustavan. Ustav svim građanima garantuje pravo na zdravstvenu zaštitu. Dosta je bilo zahteva da osnovno zdravstveno osiguranje svima bude plaćeno iz budžeta.

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • A tek sistem podizanja lekova u apotekama,kad god odem,stativa.Dok se uhoda njihova digitalizacija,ce pocrkamo.U svakoj apoteci mi kazu drugacije ,nema isteklo,3 dana prei 5 posle,pa 7dana pre i 7 posle ,pa umesto 26.1. bice 10.2.HAOS.