Beograd

Lazarevcu ukinut i “džeparac”

Porez na zarade je najveći i najznačajniji budžetski prihod lokalne samouprave. Građani Lazarevca, zaposleni u pravnim licima, godišnje na ime poreza na zarade državi plate oko 1,4 milijarde dinara, što je 1,5 puta više od svih drugih poreza i taksi koje građani i privreda plate na ime javnih prihoda.

U budžetu Lazarevca NULA!

Pa ipak, u budžetu GO Lazarevac za 2018. godinu, na poziciji prihoda od poreza na zarade stoji jedna velika NULA!
U raspodeli novca od poreza na zarade, Lazarevac već godinama unazad dobija samo mrvice, i to svake godine sve manje. Odlukom o budžetu Grada Beograda za 2018. godinu, porez na zarade Lazarevčana najvećim delom sliva se u gradski budžet, dok opštinskom budžetu pripada svega 1,48% ili oko 23 miliona dinara.

Međutim, u 2018. godini Lazarevčani ne mogu računati ni na tih 23 miliona dinara. Naime, Sporazumom između GO Lazarevac i Ministarstva finansija Republike Srbije ta sredstva se direktno usmeravaju na račune javnih prihoda za izmirenje obaveza JPKP Lazarevac, po osnovu poreza i doprinosa (a krajem 2016. godine JPKP Lazarevac je na ime poreza i doprinosa na zarade zaposlenih imao ukupan dug od 875 miliona dinara!)

I dok će se u gradsku kasu u 2018. godini sliti 1,1 milijarda dinara poreza na zarade Lazarevčana, opštinski budžet računa na svega 260 miliona dinara transfera od Grada Beograda. Grad Beograd nam svake godine uzme gotovo ceo jedan godišnji budžet, ostvaljajući time brojne razvojne, infrastrukturne, socijalne i druge projekte nerealizovanim.
Ovakvo stanje posledica je inertnosti lokalnih političara, koji su prećutno dopustili da Lazarevčani daju najveći doprinos razvoju Grada, a na štetu sopstvene opštine (samo rekonstrukcija glavne pešačke zone traje već šest godina).
Dosta je bilo se zalaže za decentralizaciju Beograda, jasno definisanje pravila podele poreskih prihoda između Grada i gradskih opština i prenos poreskih prihoda sa Grada na opštine, kao i prekid dosadašnje prakse „odokativnog“ utvrđivanja procenata raspodele poreskih prihoda (u zavisnosti od toga koliko Gradu treba).

Predstojeći gradski izbori su prilika da uvedemo red u funkcionisanje gradskih institucija. Ukoliko nam građani ukažu poverenje, ono o čemu govorimo ćemo i sprovesti, a na primeru Beograda pokazati da je moguće od Srbije napraviti zemlju u kojoj se lepo i rado živi.

Jelena Janković

Oznake

DJB Lazarevac

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar