Politika Saopštenje

MSP da omogući glasanje u dijaspori

Dosta je bilo je uputio zahtev Ministarstvu spoljnih poslova za obezbeđivanje uslova za glasanje u inostranstvu na predstojećim izborima u Boru, Beogradu i Aranđelovcu, zakazanim za 4. mart 2018. godine.

S obzirom na to da postoji praksa glasanja u inostranstvu na parlamentarnim i predsedničkim izborima, ne postoji razlog da se ona ne primeni i kada su u pitanju lokalni izbori.

Prema procenama, izmeđi dva i četiri miliona naših građana živi u dijaspori, što je značajan broj u odnosu na sedam miliona u celoj Srbiji. Samo u prethodnih pet godina gotovo 150.000 građana napustilo je Srbiju. Njihovi glasovi su važni. I principijelno i zbog legitimiteta rezultata izbora.

Dosta je bilo od samog svog nastanka ima veliku podršku iz dijaspore.

Dijaspora veruje u Dosta je bilo jer zna da podrška nama znači borbu za uvođenje sistema nalik onom u uspešnim zemljama razvijene demokratije i da će im to omogućiti da se vrate u zemlju.

Na izborima u aprilu 2016. godine pripadnici naše dijaspore pokazali su da žele pobedu Dosta je bilo. U Holandiji je za nas glasalo 41.77%, u Velikoj Britaniji 38.28%, Norveškoj 35.29%, UAE 28.32%, Austriji 29.41%, Belgiji 27.61%, SAD 24.73%, Češkoj 22.96%, Švajcarskoj 19.21%, Francuskoj i Rusiji preko 16%, u Nemačkoj 14.69%.

SKMBT_22318013110251 (2)

Zahtev GIK (1)

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Ovo je pravo pitanje i havala DJB-u što ge je postavio. Ljude u dijaspori interesuje šta se događa kod kuće, ali ih je nemogućnost glasanja potpuno pasivizirala i skoro su u potpunosti izgubili interes da kažu šta misle na bilo kom nivou izbora. Ja sam rođen u Zemunu i naravno da me interesuje ko i kako će da vlada u mom “gradu”. Mnoge druge zemlje su obezbedile pravo glasa svojim državljanima. Postojanje elektronskog ili glasanja putem pošte bi itekako povećalo izglede opzicionih stranaka na izborima. Ne znam da li je i pravo glasa svojih državljana ma gde oni bili i jedan od uslova koje Evropska unija zahteva od svojih članica?