Београд Интервју Политика

Интервју Војина Биљића за Данас: Циљ нам је да будемо најјача опозициона листа

И из Двери и из ДЈБ пре одлуке о заједничком наступу долазиле су поруке да имате већу подршку у јавном мнењу од оне која вам се даје те да и самостално прелазите цензус. Чему онда заједнички наступ? Зар није природније и разумљивије па и поштеније, да самостално наступите и пређете цензус него да након избора раздвајате одборничке клубове зарад самосталног и независног вођења сопствене политике, како пише у Декларацији коју сте потписали?

То је веома важно и озбиљно питање, али пре свега за Ђиласа, Јанковића, Јеремића, Стефановића, Петровића, Веселиновића, Шутановца, Живковића, Тадића и све остале коалиционе партнере, а за нас је кључно питање зашто сви они не желе да потпишу такву декларацију и зашто, када су на власти, раде исто ово што СНС ради данас. ДЈБ и Двери имају веома различите идеологије и те разлике ће остати. Оно што спаја ДЈБ и Двери је борба против корупције, партократије и партијске државе. Наш циљ је победа на изборима на тој платформи. Главна кампања против нас је била преко лажних истраживања јавног мњења и сејања страха да нећемо прећи цензус. Отуда и техничка коалиција. Њом смо утврдили око чега се слажемо и сахранили цензус кампању против нас. Испада да се лакше договорити око потпуне транспарентности и укидања партијског запошљавања са идеолошки далеким, него са онима који су нам на речима идеолошки блиски. Што се поштења тиче, непоштено је потписивати тајне уговоре и крити их од јавности, красти, страначки запошљавати, утицати на медије, извлачити новац из буџета. Непоштени су и послови око фонтана и јарбола, и Београд на води и Бус Плус, и послови око моста на Ади. Коалиција ДЈБ и Двери за београдске изборе је једна поштена коалиција поштених и озбиљних људи који желе демонтажу партијског паразитског система који убија Србију.

На чему базирете оптимизам да би на овим изборима могли и до двоцифреног резултата? Саша Радуловић је у Београду на председничким изборима освојио 1,54 одсто гласова, а Бошко Обрадовић 2,28 одсто?

На изборима 2016 године, ДЈБ освојио преко 11% гласова у Београду. Наш кол центар долази до податка да тренутна подршка ДЈБ није далеко од тог резултата. Свакоме је јасно да резултати председничких избора немају везе са локалним изборима, и то не само због њихове природе већ и зато што је наша тадашња кампања била несебично усмерена на повећање излазности, а не на победу. Подсетићу да тада Јанковић није хтео никакав разговор са Вуком Јеремићем јер је говорио да му је идеолошки далек, да имају различит систем вредности, а сада наступају заједно. А наша процена о резултату тих избора се на жалост показала као тачна, Вучић је победио у првом кругу јер су неодговорни кандидати радили за себе и своје позиционирање, неки чак и прогласли своју победу након катастрофалонг пораза. Исто ће бити и са садашњом проценом. Наш циљ на овим изборима је да будемо најјача опозициона листа и да дођемо у позицију да спроведемо наш програм. Сваки резултат испод двоцифреног ћемо сматрати неуспехом.

Да ли сте сигурни да вас ваши бирачи неће казнити и на овим и на следећим изборима због ове коалиције?

Наши бирачи су интелигентни људи са интегритетом, којима је јасно да је кључни проблем друштва корупција и партократија која своје интересе ставља не само изнад идеологије већ и изнад закона. Наши гласачи знају да је кључна тачка програма ДЈБ борба против корупције и партијске државе. Они такође знају смо понудли сарадњу свим новим, неукаљаним људима. Покрет слободних грађана је одбио наш позив за сарадњу и одлучио да стане иза Ђиласа. Не давимо Београд је одлучио да наступи самостално, а Двери су прихватиле сарадњу. Број бирача који не одобравају коалицију је симболичан, а све чешће чујемо и досадашње апстиненте који кажу да напокон имају за кога да гласају.

Да ли вам заиста не смета то што ваш коалициони партнер сматра да је Ратко Младић херој? Какву поруку шаљете својим присталицама када легитимишете такав однос према жртвама геноцида?

Да подсетим још једном, ово су локални, београдски избори. Ако вам кућа гори, да ли ћете у помоћ позвати комшију или ћете размишљати о његовим ставовима о Ратку Младићу? А град је у таквом стању да га треба спасавати. Ми имамо своју политику, Двери своју, ни једни ни други је нећемо мењати, али смо одлучили да заједнички прекинемо ово отимање од грађана. И у томе ћемо успети. Најважнија порука коју шаљемо присталицама је да је могуће да поштени људи пронађу оно што их спаја упркос разликама. Да је могуће окупити се око борбе против корупције, против партијске државе, за бесплатне уџбенике и вртиће, преполовљену цену градског превоза, ваучере за културу, опорезовање неизграђеног грађевинског земљишта прибављеног кроз пљачкашке приватизације. И да је то потпуно нова црвена линија политике која раздваја људе који живе од свог рада с једне, и партијских паразита који живе од привилегија, с друге стране.

Једна од ствари која вас веже са ДЈБ је како кажете у ДЈБ што сте најнападанија посланичка група. Бошко Обрадовић се показао како много агресивнији, чак је и физички насрнуо на политичког противника, у сукобу с властима. Какву поруку шаљете младима и како објашњавате деци такво понашање?

Мени лично је много страшније како медији извештавају о дешавањима у скупштини, колико не информишу грађане о вербалном насиљу које се спроводи према истинској опозицији. Сигуран сам да Двери имају одговоре на питања која имате о њиховом понашању. За нас је много теже објаснити младима и деци распад државе, непостојање правила, пљачку, живот људи испод егзистенцијалног минимума, Бус Плус, фонтане и јарболе, намештене тендере, ријалити програме, чињеницу да нас воде најгори и да се у политици већ готово тридесет година врте исти људи. Од свега ми је најтеже објаснити зашто медији нападају једину истинску опозицију у парламенту која се бори за промену накарадног система.

С обзиром на то да осим ваше коалиције, Не давимо Београд и Белог, никог више не сматрате правом опозицијом, да ли то знаци да Ђилас, Шутановац, Шапић раде за Вучића и да уколико уђете у Скупштину нећете у коалицију са њима не би ли се свргла власт СНС, или ћете после избора о томе калкулисати и преговарати?

Не знам за кога раде Ђилас и остали, то је питање за њих. Једино знам шта су радили док су били на власти. Оно што сигурно знамо је да никада нећемо ући у коалицију са СНС-ом, али и да никада нећемо подржати било чију власт која потписује тајне уговоре, не поштује потпуну транспарентност, крије како троши новац и која партијски запошљава. Наш циљ је да имамо најбољи резултат у Београду и дођемо у позицији да формирамо власт поштујући сопствене принципе.

Један од ваших планова за Београд је да цена градског превоза буде дупло мања, 1.500 динара. Како? Укинућете Бус-плус систем?

И не само то. Ученици и студенти ће имати бесплатне карте. Избацићемо приватну компанију коју је Ђилас штетним, тајним уговором увео у посао и вратити цео систем у надлежност ГСП-а. Градски превоз није луксуз већ основна потреба Београђана. Београђани не купују карте не зато што неће, већ зато што немају новца. Неразумно је очекивати да неко ко је из Лазаревца, а ради близу центра града и чија је плата 30.000 динара, плаћа 5.000 динара месечно за превоз. Увешћемо годишње карте које ће у зонама 1. и 2. на месечном нивоу износити 1.500 динара, а у зонама 3. и 4. 2.500 динара месечно. Град ће плаћати ГСП-у све месечне карте за све посебне категорије путника, од пензионера до ученика. У ГСП ћемо увести ред и поставити компанију на здраве основе.

Залажете се за бесплатне вртиће и уџбенике за сву децу. Како то планирате да спроведете?

Пре увођења бесплатних вртића и уџбеника, најпре ћемо вратити родитељима новац који су од њих противправно присвојили прошла и ова власт јер су им наплаћивале вртиће дупло више него што то закон дозвољава. Бесплатни вртићи и уџбеници су право детета на образовање, а не обавеза родитеља. ДЈБ је познат по свом програму и за Србију и за Београд. Наш програм почињу сви да копирају што је добро за грађане. Али једну тачку нашег програма нико не копира, ону која се тиче неизграђеног грађевинског земљишта које је отуђено кроз пљачкашке приватизације. Кроз опорезивање неизграђеног грађевинског земљишта, од чега друге метрополе праве метрое, а код нас то земљиште служи за поклон тајкунима, приходи града ће значајно порасти. Наше процене говоре за око 100 милиона евра годишње. На пример, сто хектара земљишта у Савском амфитеатру које је покоњено “Арапима” је вредно око милијарду евра и има годишњи порески потенцијал од преко 10 милиона евра. О Луци Београд и тамошњих двесто хектара земљишта уз Дунав да и не говоримо. Ниједна власт до сада није хтела да се бави овим најважнијим питањем. Ми хоћемо.

Доста је било

Коментари

Кликни овде да поставиш коментар

 • Videli smo juce one koji su vladali od 2000 do 2012,nisu mogli da okupe vise od 1000 ljudi.To znaci da gradjani ne zele vise iste ljude 30 godina na politickoj sceni.Ako sto pre Tadic,Sutanovac,Zivkovic,Djilas,Petrovic,Jeremic,Jankovic odu u politicku istoriju veca sansa ce biti da normalna opozicija dodje na vlast.Zbog tih bivsih Vucic vlada toliko dugo,jel misle da im je Vucic bolji od gore navedenih,a za druge opozicione lidere nisu culi zbog medijskog mraka.Nadam se da ce Vucic i gore navedeni otici u istoriju vrlo brzo.

  • A medijski mrak ćete pobediti tako, što ćete sedeti kod kuće i nećete se pobuniti protiv jednoumlja na tom rts-u koji je javni servis svih građana srbije, a ne samo sns-a.
   Što se tiče Vučića, žao mi je ali on neće otići sa vlasti, vašim nadanjem i lepim željama, niti će ikome dati bilo šta na tacni, već će za sve morati krvavo da se izborite.
   Ako ste možda zadovoljni rts-om, zašto se onda uopšte DJB pridružio zahtevima i ovom protestu, a onda u roku od nekoliko sati skinuo tu vest sa svog sajta??
   Lepo je i što pratite Pink, jer su jedino oni prebrojali 580 ljudi na protestu, ali čak i da je bilo toliko, to je i dalje 580 više od onih koji su ostali kući, da se slučajno ne uprljaju pri susretu sa ostalim opoganjenim opozicionim liderima, a medijski mrak ćemo da pobedimo intenzivnim tihovanjem.
   Kad smo kod Pinka, javite Bošku Obradoviću da je Pink privatna stanica i da mogu da izveštavaju i pristrasno ako to žele, dok je rts finansiran novcem svih građana Srbije i zato nemaju pravo da budu medijski servis samo jedne stranke.
   Što se tiče intervjua g. Biljića, njegove opservacije ću komentarisati 4. marta u 21h, čisto da vidimo koliko je bio vizionar i da li je bolje biti u društvu heroja Ratka Mladića ili zlikovca Dragana Djilasa.
   Ko zna, možda mu se i posreći, mada za mene takav izbor ne postoji.
   I u jednom i u drugom slučaju važi izreka – s kim si, onakav si.

  • Ako se neko zalaže za slobodu medija, to je upravo DJB. Nema političke organizacije koja je pod većom blokadom od njih. Ali da učestvuju u partijskim skupovima Đilasa, Jankovića i Jeremića, to nećemo gledati. Malo je licemerno boriti se za slobodu medija a to raditi sa Đilasom koji je 10 godina držao medije pod svojom kontrolom. I sad protestvuju kako bi jednu neslobodu zamenili drugom. Uostalom, građani vide tu neiskrenost. Zato i 1000 ljudi.

  • Odlično, onda oni svi zajedno neće ni cenzus preći i dupla korist za sve nas.
   Šalu na stranu, pitanje je zašto je DJB onda uopšte podržao ovaj protest, ako je tako kako vi pričate i to zajedno sa 12 drugih političkih organizacija, što znači da se dobro znalo, ko će se tu pojaviti.
   Mali broj ljudi je onda zajednička sramota svih, čemu sad licemerno pranje ruku?
   Druga stvar je mnogo bitnija, nije cilj tog protesta bio da se dođe zbog Djilasa, Janka ili Marka, nego valjda zbog sebe, pogotovo ako nema organizacije pod većom medijskom blokadom od DJB-a.
   Dajte da budemo dosledni do kraja. Jel nećemo da imamo ništa sa strankama bivšeg dos-a? Nećemo.
   Onda nema nikakve saradnje s njima, kao ni sa sns-om, ni sada pre izbora, ni posle, nikad.
   Lepo kažemo, se dok sami (ili sa Dverima), ne dođemo do 50+1% i sprovedemo svoje ciljeve u delo, čekamo i baš nas briga da li će Vučić vladati još 20 godina do tada, jer mi želimo da ovi odu, a da se oni ne vrate.
   E, to bi onda bio iskren nastup.
   Ali dobro, eto oni su taj skup održali makar bio i simboličnog značaja, sad je tamo na platou ispred rts-a sve prazno i slobodno, dajte da i DJB održi jedan mnogo masovniji skup, sa sve Boškom Obradovićem, ali ovaj put na pravom mestu, ispred javnog servisa svih građana, a ne ispred neke privatne televizije.

  • Da znate, Zorane, da Vam to nije loša ideja.Skup Dveri i DJB-a ispred RTS-a.Baš da vidimo koliko će ljudi doći.
   A sada za vas jedno pitanje: kako ste mogli? Kako ste mogli tako da nas izdate posle svega što smo preživeli 90-tih?
   I onog 5.oktobra da vas nismo ugurali u Skupstinu, još bi palamudili na onom stepeništu.
   Ovi su bili i ponovo su potvrdili da su bagra,a vi, sa kojima smo se borili za bolju Srbiju-kako ste mogli?
   Ne bojte se, u ličnoj karti člana i simpatizeraDJB-a jasno piše “beskompromisan,ali ne i tvrdoglav” – eto uzdajte se u to

  • Nikog ja nisam izdao, gospođo ili gospođice.
   I meni su nade izneverene posle 5. oktobra, ništa nisam dobio od tabananja na mitinizima 90-ih, nisam se ugradio niti okoristio o funkciju ili radno mesto.
   I baš zato, što sam simpatizer i glasač DJB-a, a ne ostrašćeni stranački vojnik, neću da previše hvalim i tapšem po ramenu, već ću tvrdoglavo da kritikujem, sve što smatram da je pogrešno u stranci do koje mi je stalo.
   Ako sam prevaren i izneveren 2000-e, neću da dozvolim sebi, da mi se to desi ponovo.
   Ljudi su znate kvarljiva roba i sve što mogu je da se držim nekih svojih principa i da biram one koji se u te okvire najviše uklapaju, a to je u ovom trenutku DJB.
   Jedan od tih principa je nulta tolerancija za nacionalizam, promociju retrogradnih ideja i guranje ove zemlje u još veću zatucanost, kao da već nije dovoljno zaostala.
   Zato sam i toliko protiv onih koji nas guraju u zagrljaj sa Rusijom, kojima su zločinci heroji i koji se zalažu da i to malo perspektive i nade da budemo deo civilizovanog sveta, bacimo i vratimo se u 19 vek.
   Inače, prvi efekti ove saradnje se već vide, jer jedna proevropska stranka, kao što je DJB, nije pozvana na sastanak sa evropskim komesarom i to je veoma jasan signal šta misle o onima, koji su protiv EU i koji se sa njima druže.
   A vama preporučujem da ubuduće izbegavate tu jeftinu patetiku, osim ako me ne poznajete lično, u šta sumnjam jer ja biram društvo, a u njega ne spadaju ni dosovci, ni sns klika, ali ni Dveri.

 • Kao da nije predizborna kampanja,24 dana do izbora,lepo vreme,aktivnosti slabe,stranka nevidljiva.Ako nemate papira za flajere,izadjite na trgove i ulice da vas ljudi vide,samostalno i sa Dverima u duetu,ako mislite da napravite tako dobar rezultat kao sto najavljujute.Gde je tim za BG da promovise program stranke?Vidimo samo Biljica,jedva.Sta se ceka?Najavite akcije i obavestavajte javnost o tome.

  • Dragi moji, sve je rijaliti – IGRE BEZ GRANICA?! Sluđuje se ovaj jadni narod, “… koji globe davati ne može ni trpiti turskoga zuluma…” Svi radite u korist narodne štete?! Ovaj izborni sistem je tako koncipiran da jedni te isti, putem kojekakvih koalicija, su doveka na vlasti Dok se ne promeni IZBORNI ZAKON, džabe krečite a svi meljete u RADIKALSKOJ VODENICI?!