Београд Саопштењe Урбанизам

Полиција треба непрекидно да обезбеђује Стари савски мост

Након незаконитог, ноћног рушења објеката у Савамали, које није расветљено још од априла 2016. године, оправдана је бојазан да би и мост који актуелна власт доживљава као сметњу реализацији пројекта “Београд на води” могао бити мета фантомског рушења.

Из тих разлога, Доста је било позива полицију да одмах почне с непрекидним обезбеђењем Старог савског моста, а појачано током изборне ноћи у главном граду.

Градоначелник Синиша Мали је 23. јануара потписао уговор са Саобраћајним институтом ЦИП и представио изглед новог моста који ће бити изграђен на месту Старог савског.

Представници удружења архитеката Србије оценили су да идеја да се сруши Стари савски мост па на његовом месту направи нови није добра, док стручњаци са Саобраћајног факултета упозоравају да би рушење моста могло изазвати саобраћајни хаос.

У изборној ноћи 24. априла 2016. године дошло је до незаконитог рушења објеката у Савамали, од стране за сада непознатих лица, а полиција није реаговала на позиве грађана.

Стари савски мост је саграђен током Другог светског рата 1942, јер је тада једини мост преко реке Саве (Мост краља Александра) био срушен. Мост је од минирања 20. октобра 1944. године спасио београдски учитељ Миладин Зарић.

За време рата нацистички војници су мост звали Мост принца Еугена, а након рата га је локално становништво звало Немачки мост. Временом су се оба назива престала користити.

Трамвајске шине на мосту су постављене 1984. у склопу изградње трамвајске пруге до Блока 45 на Новом Београду. Мост је више пута реконструисан, а последњи пут 2007.године.

Доста је било

Коментариши

Кликни овде да поставиш коментар