VIDEO Београд Образовање Саопштењe

(ВИДЕО) Мали да одговори колико Град дугује родитељима за преплаћен вртић

Војин Биљић, први на листи ‘’Доста је било и Двери – да ови оду а да се они не врате’’, затражио је данас од градоначелника Синишe Малог да објави колико износи дуг Града према родитељима који су годинамa противправно плаћали увећану цену боравка деце у вртићима.

У писаном захтеву, Биљић је питао и градску правобранитељку Љиљану Благојевић колико је укупно Град Београд потрошио на судске и адвокатске трошкове поводом тужби родитеља због одбијања да им се врати неосновано наплаћен новац, и да ли би ти трошкови настали да су грађанима добровољно вратили новац?

Доста је било и Двери су градску заштитницу грађана  питали да ли је упозорила градоначелнике Ђиласа и Малог, као и правобранитељку Благојевић, да одбијање враћања новца родитељима и сакривање иза застарелости представља повреду права на имовину из члана 1 протокола 1 уз Европску конвенцију и члана 58 Устава Републике Србије?

Доста је било и Двери ће свим родитељима који су преплатили вртић вратити новац, без обзира да ли су тужили Град Београд или не.

Током четири године, од 3. априла 2010. до 31. децембра 2014. родитељи су плаћали вртић скупље него што је то било законом прописано – уместо  2.700 плаћали су и до 8.700 динара.

Неосновано наплаћивање почело док је градоначелник био Драган Ђилас, а наставило се и 2013. када је на чело градске власти дошао Синиша Мали.

Градске власти сву кривицу за поткрадање родитеља сваљују на претходну градску власт предвођену Драганом Ђиласом иако су Београђани увећану цену вртића плаћали све до 1. јануара 2015. a Синиша Мали је на чело Београда дошао у новембру 2013.

Не само да су наставили Ђиласову незакониту праксу увећаних цена, градске власти на челу са Малим и СНС уместо да врате одмах преплаћено,  одлучиле су да уђу у судске спорове што значи да је и по том основу нанета додатна материјална штета градском буџету. Наиме, излазак на рочиште износи око 100 евра, писање тужбе најмање још толико, наплаћује се и приступ суду што значи да ће Град сваком родитељу на име судских трошкова морати да плати најмање 500 евра.

SKMBT_22318020516100

Повезани текстови:

(ВИДЕО) Зашто је одлазак у вртић битан?

Вратићемо свим родитељима преплаћен новац за вртић

Вртићи затворени за сиромашну децу

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • To je svugde tako,ne samo u Beogradu.Decu dovoze i odvoze rodielji sa skupim kolima,Prosle godine u Novom Sadu mladja zena 32 godine,poznajem osobu posto smo isli u istu osnovnu skolu,je svog sina dovezla u jedan vrtic u novom mercedesu.A muz te zene je privatnik koji ima registrovanu firmu za otkupljivanje i prodaju poljoprivrednih proizvoda.To samo govori da su politicari pravili vrtice za svoju decu i decu lokalnih biznismena.Ja kada sam isao u predskolsku ustanovu pre 30 godina,vrtici su bili pristupni svakoj porodici,bez obzira na to da li su siromasni,srednji ili bogati.