Државна управа Интервју Јужна Србија

Нишка борба против партијске поделе плена, показна вежба за целу Србију

Први пут у некој странци у Србији: ДЈБ је на конкурсу “препустио” 18 места у надзорним одборима грађанима, које друге странке годинама деле међу собом као део партијског плена. Овако ће бити и у Београду и где год ДЈБ буде чинио владајућу већину. О овоме разговарамо са Дејаном Соврлићем, градским координатором ДЈБ за Ниш.

Одакле идеја да се организује јавни конкурс за чланове надзорних одбора?

Једна од главних ствари за које се ДЈБ залаже јесте транспарентност и бирање функционера на јавним конкурсима. Напросто, тако нешто никада се није доводило у питање. То је оно што смо бирачима обећали пред изборе и то је оно што смо спровели чим се створила могућност.

Зашто 18 чланова и да ли су сва заиста неплаћена?

Као најбројнија опозициона одборничка група у скупштини града Ниша у складу са Статутом града по проценту заступљености припао нам је највећи број чланова, осамнаест. Одборничке групе „Ниш мој град“ је добио 15, а ДС 11 чланова.

Да, сва места су неплаћена јер по статутима тих јавних институција надзорни одбор није плаћен. Плаћена места су у одборима јавних предузећа и њих је владајућа коалиција, наравно, задржала за своје чланове јер знају да би имали непремостиве проблеме када би опозиција имала своје представнике, јер извештаји надзорних одбора ЈП у Нишу често буду одбијени на корисничком савету скупштине града.

Куриозитет је да је председник тог корисничког савета из редова СРС, а владајућа коалиција има већину у њему, па опет, извештаји бивају одбијени. То говори о неозбиљности политички постављених, нестручних, чланова надзорних одбора. Чак и када би се десило да добијемо плаћена места, процедура би била иста, јавни конкурс.

Каква је била структура кандидата?

90% кандидата је било високо стручно и упознато са пословима надзорних одбора. Заиста смо имали тежак посао да изаберемо најбоље. Оно што је заједничко за све њих јесте да сви имају јаку жељу да као појединци оставе печат и дају свој допринос у покушајима да у наш град уведемо некакав систем. Додуше, имали смо и активне чланове других странака које њихова странка није желела да делегира, али никоме није било забрањено да конкурише.

На какву реакцију сте наишли у граду? Код грађана, припадника других политичких опција, медија…

Грађани најпре нису веровали да нека странка тако нешто ради. Питања која су нам често постављали је „Зар нисте имали довољно својих чланова?“ и „Коме ће ти људи да одговарају, ако нису чланови странке?“ Морали смо да објашњавамо да није поента распоређивати своје чланове иако имамо и више него квалификовање људе у својим редовима. Циљ је показати грађанству да је овакав систем могућ и да грађани треба да узму удео у функционисању јавних институција. Што се одговарања некоме тиче, припадност странци апсолутно не значи ништа, јер управо смо у Нишу били сведоци прелета који је десетковао одборничку групу ДС у Општини Медијана. У сваком случају грешке су могуће, уколико не будемо задовољни радом делегираних чланова, увек могу бити замењени, али сам веома сигуран у избор који смо направили.

Медији су били јако заинтересовани за цео процес, могу чак рећи нестрпљиви, звали су нас стално да виде докле смо стигли у процесу. Како смо обећали, наше саопштење су добили следеће јутро након изгласавања листе на Градском одбору и врло брзо су све пренели. Наравно ту се ради о локалним медијским кућама, републички, иако су такође били обавештени, нису показали интересовање за ту вест, али зато су уредно известили ко се са киме посвађао у ријалитију претходну ноћ.

Што се колега из политичких странака и покрета тиче, нико нас није контактирао, иако смо свима понудили да пренесемо наша искуства у организацији оваквог конкурса и олакшамо им посао. Ту помоћ смо искрено понудили свима и позицији и опозицији, нису се одазвали, дакле или могу сами, или ће на та места распоредити своје чланове. То ћемо знати када надзорни одбори буду почели да се састају. Наши чланови, сигурно, не иду тамо да губе време.

Какви су даљи планови у раду са изабраним члановима?

Листа кандидата је предата Скупштинској управи и очекујемо да буде озваничена на следећем Одбору за именовања. Када сва постављења буду и званична, биће органзована обука за све чланове надзорних одбора како би знали на шта се треба фокусирати у анализи пословања сваке појединачне институције, где су најчешћи пропусти, као и како стручно сагледати финансијска документа. Такође, списак чланова уз краћу биографију биће објављен на нашем сајту.