Istočna Srbija Privreda Saopštenje

Skupo nas koštaju tajni ugovori, Brnabić da ih sve objavi

Bivši direktor Železare Smederevo Peter Kamaraš, prema pisanju Politike, tužio je državu Srbiju jer nije navodno ispoštovala ugovor koji je potpisala sa njegovom firmom HPK Inženjering.

Očigledno je da će ovaj tajni ugovor dodatno koštati građane Srbije zbog čega ponovo pozivamo premijerku Anu Brnabić da objavi sve ugovore.

Železara Smederevo potpisala je 2015. godine ugovor o poslovnom upravljanju sa Peterom Kamarašom, koji nikad nije objavljen i koji skupo košta građane Srbije.

Kamaraš je u Železari ostavio gubitak od 144 miliona evra, a ugovor sa njim raskinut je 2016. godine nakon dolaska kineske kompanije “Hestil”.

Ono što je poznato, Vučićeve “spasioce” iz menadžerskog tima “HPK Inženjeringa” plaćali smo 350.000 evra mesečno da bi napravili 40 odsto veći gubitak i milionskim dugovanjima Železare Smederevo dodali novih 144 miliona evra. Sav taj novac pao je na teret građana Srbije.

Železara Smederevo  2014. godine je napravila gubitak od 134 miliona evra, a dobila subvencije od 36 miliona evra. U 2015. godini je napravila gubitak od 142 miliona evra. Ukupno, preko 270 miliona evra gubitka.

U novembru 2017. godine poslanička grupa Dosta je bilo podnela je Skupštini Srbije predlog za osnivanje Anketnog odbora radi utvrđivanja razloga ogromnih gubitaka koje ostvaruje Železara Smederevo od 2014. godine do danas, ukupnog iznosa državne pomoći koja je dodeljena Železari u istom periodu i štetnosti svih ugovora koje je Vlada RS zaključila u vezi sa poslovanjem Železare.

Odbijajući da ovaj predlog stavi na skupštinsku raspravu, vladajuća većina na čelu sa SNS-om štiti korupciju i tajne ugovore, a posledice loše politike snose građani.

DJB je do sada podneo preko 30 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka protiv najviših državnih funkcionera i službenika zbog skrivanja važnih dokumenata i kršenja Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Tajni ugovori otvaraju prostor za korupciju a vlast tajnim poslovanjem potkrada budžet i državnu imovinu. Svaki put kada se potpiše neki tajni ugovor, to znači da ima manje novca za obdaništa, za škole u Beogradu, za porodilje, za javni prevoz.

DJB će uvesti potpunu transparentnost rada javnog sektora. Zabranićemo potpisivanje tajnih ugovora i ceo javni sektor objaviti sve potpisane ugovore, mesečno objavljivati ko dobija novac od grada i gradskih opština, javnih komunalnih i drugih gradskih preduzeća, svih zdravstvenih, kulturnih, prosvetnih i svih drugih ustanova.

Dok je bio ministar privrede u Vladi Srbije Saša Radulović je predlagao uvođenje reda u Železaru i ostala javna preduzeća, govorio da treba popisati i proceniti svu imovinu i obaveze, izvršiti restruktuiranje, analizu tržišta i napisati investicioni poslovni plan.

Vučić je zaustavio ovo uvođenje reda da bi mogao da nastavi da pljačka uz pomoć tajnih ugovora, kao što je to slučaj i sa Železarom Smederevo.

Podsećamo, Srbija ima najnižu stopu privrednog rasta u celom regionu i to je posledica politike subvencija stranim investitorima i firmama koje posluju s gubitkom poput Srbijagasa, EPS-a i Železare.

DJB je predložio potpunu promenu ekonomske politike. Nama je potrebna ekonomska politika okrenuta domaćoj privredi, ne stranim investitorima. Strani investitori su dobrodošli.

Povezani tekstovi:

Objavićemo sve tajne ugovore

Brnabić da objavi sve ugovore države sa investitorima

Vučić da kaže koliki je gubitak Železare za Srbiju

U prilogu:

Železara Smederevo (1)

Dosta je bilo

Komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Sada je prilika da na svim skupovima i gostovanjima u medijima taksativno navedete sve katastrofalne poteze ove vlade. Od rasta BDP-a, povecanja poreza, akciza, taksi, otimanja od penzionera i smanjenja plata do zaduzivanja zemlje za nekoliko milijardi eura. O svim neispunjenim obecanjima i lazima koje je izneo AV, i svim posledicama po drustvo od Kosova do migracije mladih ljudi. Na SVAKOM pojavljivanju u javnosti da se probije medijska blokada gde ga prikazuju ,,kao uspesnog i voljenog,,.O korupciji ,,vrsackim vinogradima, 24 stana u Bugarskoj, prodaje zemljista strancima….