Beograd Obrazovanje Saopštenje

Vratićemo roditeljima preplaćen novac za vrtiće

Vratićemo novac svim roditeljima koji su preplatili vrtić, bez obzira da li su tužili Grad Beograd ili ne.

Tokom četiri godine, od 3. aprila 2010. do 31. decembra 2014. roditelji su plaćali vrtić skuplje nego što je to bilo zakonom propisano – umesto  2.700 plaćali su i do 8.700 dinara.

Neosnovano naplaćivanje počelo dok je gradonačelnik bio Dragan Đilas, a nastavilo se i 2013. kada je na čelo gradske vlasti došao Siniša Mali.

Gradske vlasti svu krivicu za potkradanje roditelja svaljuju na prethodnu gradsku vlast predvođenu Draganom Đilasom iako su Beograđani uvećanu cenu vrtića plaćali sve do 1. januara 2015. a Siniša Mali je na čelo Beograda došao u novembru 2013.

Ne samo da su nastavili Đilasovu nezakonitu praksu uvećanih cena, gradske vlasti na čelu sa Malim i SNS umesto da vrate odmah preplaćeno,  odlučile su da uđu u sudske sporove što znači da je i po tom osnovu naneta dodatna materijalna šteta gradskom budžetu. Naime, izlazak na ročište iznosi oko 100 evra, pisanje tužbe najmanje još toliko, naplaćuje se i pristup sudu što znači da će Grad svakom roditelju na ime sudskih troškova morati da plati najmanje 500 evra.

Ovo je struktura troškova jednog stvarnog slučaja, koji se nedavno završio na osnovnom sudu:

Izrada tužbe: 13.500 din.

4 ročišta: 36.000 din.

7 podnesaka: 63.000 din.

Troškovi veštačenja: 12.000 din.

Taksa na tužbu: 13.270 din.

Taksa na presudu: 13.270 din.

UKUPNO: 151.040 din.

Kako vidimo, trošak za samo jedan postupak iznosi najmanje 1.269 €. Kada to pomnožite sa 12.000 postupaka, to iznosi 15,2 miliona €. U ove troškove ne spada novac koji će roditelji dobiti nazad kao obeštećenje. To je stavka koju je u ovom trenutku nemoguće izračunati (svaka tužba ima drugačiji iznos koji mora da se vrati). Ali ona sada nije ni važna jer ne predstavlja poseban trošak za budžet — time se iz budžeta samo roditeljima vraća oni što im je prethodno uzeto. Stvaran trošak predstavlja 15 miliona € sudskih troškova koji su mogli da se izbegnu da je grad odmah vratio novac.

DJB će voditi odgovornu socijalnu politiku. Smatramo da država iz budžeta treba da plaća sve troškove boravka dece u obdaništima za sve građane Srbije, kao i da izjednači privatni sektor sa državnim i omogući i privatnim obdaništima da po istoj ceni čuvaju decu. Pravo deteta na obrazovanje i vaspitanje ne sme da zavisi od ekonomske snage njegovih roditelja.

Povezani tekstovi:

Pravično rešenje za preplaćene vrtiće

Vratićemo svim roditeljima preplaćen novac za vrtić

Mali da odgovori koliko Grad duguje roditeljima za preplaćen vrtić

Dosta je bilo

Komentariši

Klikni ovde da postaviš komentar