Београд Финансије

Како ћемо да платимо бесплатне уџбенике, бесплатне вртиће и преполовљену цену превоза?

Одакле паре? Ово је најчешће питање које нам грађани с разлогом постављају. Само што за разлику од других странака – ми имамо одговор. Прва тачка сарадње Доста је било и Двери јесте да у Србији желимо да се НЕ КРАДЕ. То ћемо постићи тако што за сваки динар из буџета Београда мора да се зна на шта је потрошен, по ком уговору и ком правном лицу је извршена уплата, за све јавне набавке мора бити објављена сва документација. Објавићемо све уговоре и пре и након 2012. године. Пописаћемо имовину Града и објавити ко је користи, а и све систематизације радних места ће бити јавне.

То ниједна власт, ни ова сад, ни она пре ње, није урадила јер тако има простор за злоупотребу, извлачење новца грађана, уграђивање, уцењивање и друге методе лоповлука, злоупотребе јавног новца и имовине. Јавност рада и трошења из градске касе ништа не кошта и може одмах да се спроведе.

Други извор новца за оно што желимо да урадимо у Београду је неизграђено градско грађевинско земљиште. То је најважнији и највреднији природни ресурс сваког великог града. Метрополе граде метрое, не кредитима, већ уређењем, продајом и опорезивањем грађевинског земљиштa. У Београду се градско грађевинско земљиште поклања и практично од њега не убира никакаве порез. Ово су дакле реалне паре, оне постоје, само их неко краде. ДЈБ и Двери ће то променити.

У Србији је спроведена пљачкашка приватизација у практично свим случајевима управо зарад неизграђеног градског грађевинског земљишта. Разни назови инвеститори повезани са врховима политичких странка на власти, у то време ДСС-а, ДС-а, Г17, и многих данашњих коалиционих партнера СНС-а, су куповали предузећа будзашто, отпуштали раднике и очекивали да ће продати земљиште и друге некретнине.

Лука Београд има преко 200 хектара вредног грађевинског земљишта уз Дунав чија тржишна вредност далеко превазилази милијарду евра. ИМТ, ИМР, Авала Филм и небројена друга друштвена предузећа су уништена зарад градског грађевинског земљишта на вредним локацијама у Београду. Реституција није спроведена. Само пљачка. Земљиште је купљено будзашто. Ради се о стотинама милиона евра. Нови власници су не само отпустили раднике и зауставили или смањили производњу, већ данас на то земљиште практично не плаћају никакав порез.

Осим што ништа није урадио у вези са процесуирањем пљачке и тако преварио бираче, СНС је праксу наставио поклањањем. Београду на води је поклоњено преко 100 хектара највреднијег грађевинског земљишта у Савском амфитеатру. Његова тржишна вредност је преко милијарду евра. Карићи би требало да граде у Макишком пољу а тиме ће угрозити водно снабдевање Београда. Примера је велики број.

Колики порез се плаћа на неизграђено грађевинско земљиште? Закон каже да физичка лица која не воде пословне књиге порез плаћају на сваки квадрат земљишта чију вредност утврђује град Београд. Град Београд је утврдио да је вредност неизграђеног квадрата земљишта на коме обично може да се гради 5 или 10 квадрата стамбеног или пословног простора, 2 до 5 пута мања од вредности квадрата изграђеног стамбеног или пословног простора.

А правна лица која воде књиге? Они порез плаћају на књиговодствену вредност под којом земљиште воде у пословним књигама, а код већине стоји да је вредност нула. Закон такође каже да ако вредност некретине у књигама не одговара фер тржишној вредности, онда Пореска администрација Београда сама разрезује порез без обзира на књиге. Међутим, Пореска администрација Београда то не ради, тако да се порез на неизграђено грађевинско земљиште практично не плаћа, јер град не ради свој посао.

ДЈБ и Двери ће радити свој посао. Уколико добијемо поверење Београђана на наредним изборима, ДЈБ и Двери ће свим власницима разрезати порез на неизграђено грађевинско земљиште у складу са фер тржишном вредношћу имовине. Једино ДЈБ и Двери имају храбрости да заустави пљачку Београда и испостави рачун. Ово важи и за Луку Београд и за Београд на води и за све друге ”инвеститоре”. По нашим проценама ради се о цифри од преко 100 милиона евра на годишњем нивоу. Површина града Београда износи преко 320 хиљада хектара. Централне градске општине преко 100 хиљада хектара. Ово је тачка 7. Плана ДЈБ и Двери за Београд.

Доста је било

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Eksta porez razrezati i za ekstra lokaciju BDG H20, ove zgrade na slici, tu porez na nekretninu mora biti bar 5-10 puta veci od recimo na periferiji, ove stanove su kupovali kriminalci, tajkuni, kulaci, politicari na vlasti, srednji sloj tj. obican narod nema novaca za ovakve stanove.