Beograd Zdravstvo Saopštenje

Ima novca za veće plate lekara, ali mora da prestane da se krade

Broj zdravstvenih radnika i lekara u opštinskim domovima zdravlja u Beogradu je svake godine sve manji zbog čega su i pacijenti i lekari nezadovoljni sistemom zdravstvene zaštite.

Dosta je bilo i Dveri – Da ovi odu, a da se oni ne vrate se zalaže za angažovanje dodatnog zdravstvenog osoblja i bolji sistem vrednovanja rada zdravstvenih radnika. Overu zdravstvenih knjižica treba ukinuti, jer je neustavno. Svakom građaninu mora biti omogućen osnovni paket zdravstvenih usluga.

„Za koju godinu neće imati ko da nas leči. Ni nas, ni našu decu. Sve je manje lekara. Odlaze u inostranstvo  zbog ponižavajuće bedne plate i stresa. U ordinacijama nema ni flastera. Bolesni građani se svađaju sa nevidljivim kol centrom koji zakazuje pregled za pet dana. Novca ima i za novu opremu, i za zapošljavanje novih mladih lekara, ali mora da se prestane da se krade“, kazao je Vojin Biljić, prvi na listi Dosta je bilo i Dveri – Da ovi odu, a da se oni ne vrate.

Prema poslednjim podacima Instituta za javno zdravlje Batut, broj stalno zaposlenih zdravstvenih radnika u Beogradu je za dve godine, od kraja 2014 do  kraja 2016. godine, smanjen za oko dva odsto, sa 24.191 na 23.686 ljudi. Broj doktora medicine je u istom periodu pao sa 6.008 na 5.880.

U domovima zdravlja je smanjenje lekara vrlo primetno. U Domu zdravlja Lazarevac ih je četiri manje, na Paliluli je broj doktora medicine smanjen sa 181 na 172, u Domu zdravlja Mladenovac Mladenovčane je na kraju 2016. lečilo njih 58 u poređenju sa 64 na kraju 2014. Na Savskom vencu je osam lekara manje (pad sa 62 na 54), na Starom gradu čak 10 doktora manje jer ih je bilo 96 na kraju 2014. a dve godine kasnije 86. Primetno smanjenje doktora je i na Voždovcu gde je za dve godine, od njih 154 – ostalo 13 doktora manje da brinu o zdravlju Voždovčana.

 

Dosta je bilo

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • U Cacku se zakazuju pregledi na 6 meseci. Moja komsinica je u novembru 2016te, zakazala pregled kod kardiologa i dobila termin u januaru 2018te.

  • A i ovo sto bi imalo lekara, zbog zakona o zabrani zaposljavanja ceka na birou.
    Moja izabrana lekarka vec 8 godina radi na odredjeno vreme, na zamenama, sa prekidima. Takva nesigurnost ih tera da idu iz Srbije.