Pravosuđe Saopštenje

Saša Radulović od Ustavnog suda traži da se spreči učestvovanje lažne liste DJB na izborima

Saša Radulović je uputio žalbu Ustavnom sudu sa zahtevom da hitno donese privremenu meru kojom će lažnu listu ‘’Dosta je bilo pljačke, korupcije i lopovluka – Radulović Milorad’’ sprečiti da učestvuje na izborima.

Saša Radulović podneo je i Visokom savetu sudstva zahtev za pokretanje disciplinskog postupka i razrešenje sudija Upravnog suda Gordane Džakule, Slađane Bojović i Radojke Marinković.

Podsećamo, Upravni sud je u ponedeljak 21. februara odbacio žalbu koju je Saša Radulović podneo protiv Gradske izborne komisije zbog proglašenja lažne izborne liste ‘’Dosta je bilo pljačke, korupcije i lopovluka – Radulović Milorad’’. U žalbi Ustavnom sudu se navodi da je ovo skandalozna odluka Upravnog suda kojom su prekršena ljudska prava i kandidata ali i svih birača u Beogradu.

Upravni sud je doneo rešenje kojim tvrdi da je Saša Radulović poslanik, a da nije birač i kandidat, iako jeste. Citiramo:

“Odredbom člana 51. Zakona o lokalnim izborima je propisano da svaki birač, kandidat za odbornika i predlagač kandidata ima pravo na zaštitu izbornog prava, po postupku utvrđenim ovim zakonom.

Imajući u vidu da je žalbu izjavio Saša Radulović iz Beograda, predsednik poslaničke grupe Dosta je bilo u Narodnoj skupštini Republike Srbije, po oceni suda, žalilac nema legitimaciju za njeno podnošenje.”

Saša Radulović jeste i birač i kandidat na prestojećim izborima, i ti podaci se nalaze u materijalu koji su sudije pribavile ili morale pribaviti u skladu sa članom 54 stav 2 Zakona o lokalnim izborima.

Takođe, sudije su u materijalu koji im je dostavio GIK imale  i potvrdu o biračkom pravu Saše Radulovića i izbornu listu na kojoj se nalazi ime Saše Radulovića.

Ujedno, o postojanju novog stava sudija Upravnog suda da se birači smeju dovoditi u zabludu, Radulović je obavestio i Visoki savet sudstva, kako bi se utvrdilo da li su postupajuće sudije  povredile Zakon o sudijama i osnovne norme sudijske etike.

Predlažemo da Ustavni sud obustavi izvršenje osporenih akata i to Rešenja Upravnog suda i Rešenja Gradske izborne komisije.

Razlog za ovo je šteta koja može nastupiti kako za listu ‘’Dosta je bilo i Dveri – Da ovi odu a da se oni ne vrate’’, ali i za birače koji će svoj glas dati suprotno svom političkom uverenju i svojoj slobodi misli. Ovo može naneti nesagledivu štetu javnom poretku Republike Srbije, pa je stoga neophodno da se odluka donese pre održavanja izbora, tačnije pre 04.03.2018.godine.

Dosta je bilo

Komentari

Klikni ovde da postaviš komentar

  • Cetvrti mart je i medjunarodni dan borbe protiv raka.
    Neka se bar na taj dan Beograd izleci …a posle i cela Srbija.

  • Veceras u 19h na Prvoj vidim da ce Sasa Radulovic ipak ukrstiti koplja sa Sapicem.Bice i Antic iz SPS-a.
    To je dobro,jer uvek kada ukrstite nekog od ovih koji duze egzistiraju na politickoj sceni Srbije i na nekom nivou ucestvuju u vlasti sa nekim ko je nov i propagira drugaciji pristup bavljenja politikom-kao npr.Dusana Pavlovica i Jovanovica iz DSS-a, ili Seselja i Obradovica, tu se vidi drasticna razlika, a ovi stari u odnosu na nove stvarno izgledaju jadno i prevazidjeno.
    U onom obrazlozenju TV N1 zasto nece organizovati tv duel Sapic-Radulovic pre izbora, pisalo je da je upucen poziv listi DJB-Dveri da svoj program predstave na toj televiziji, ukljucujuci i mogucnost da predsednici DJB i Dveri gostuju zajedno ili u posebnim terminima-hoce toga biti u ova 3 dana do izborne tisine ili mrka kapa?Posto su one debate sa po 6-8 ucesnika i na RTS-u i na N1 skoro pa negledljive,tj.tesko da ce one na bilo koga uticati za koga ce da glasa,pre ce ih demotivisati da izadju na izbore ili ce baciti glas na jednu od podmetnutih Vucicevih lista i cini se da se na tom demoralisanju birackog tela da izadje na izbore intenzivno radi posebno ove 2 nedelje pred izbore-sve je vise tema, i sve je vaznije nego beogradski izbori

  • Oprostite što ću se našalit na ovo Sašino, a možda ću pogoditi odgovor od riječi do riječi. AV, će preko svog ornana zavani “Ustavni Sud”, odgovoriti ovako nešto:

    “Povodom zahteva Saše Radulovića, koji inače nije glasač, a uputio je žalbu Ustavnom sudu sa zahtevom da hitno donese privremenu meru kojom će lažnu listu ‘’Dosta je bilo pljačke, korupcije i lopovluka – Radulović Milorad’’ sprečiti da učestvuje na izborima, od 27. Februara 2018. godine. Obaveštavamo Vas da predmet pod klasifikacionom oznakom SR-127/2018 nije razmatran na sednici Prvog velikog veća Ustavnog suda. Takođe, obaveštavamo Vas da je razmatranje navedenog predmeta predviđeno u planskom razdoblju april-maj 2018. godine.”.
    Molim moderatore sajta, da puste ovo, da vidim koliko ću promašiti odgovor “kvazi pravnika” , u sudu i strašljivaca.
    Pozdrav srdačan za moderatore sajta, sve glasače koalicije i dobre ljude.

    Da ne bi više bilo ovako funkcionisalo pravosuđe imate 4.mart: ”Dosta je bilo i Dveri – Da ovi odu, a da se oni ne vrate”, pod brojem 7 na glasačkom listiću.