Војводина Саопштењe Социјална заштита

Социјално и социјалније, бахато и бахатије…

Градска власт донела је нов правилник којим је од ове године ограничила субвенционисање трошкова за комуналне услуге ЈП Кикинда.

Наиме, од 1. јануара, право на овај вид помоћи имају само они социјално угрожени суграђани који су корисници Народне кухиње и ланч пакета Црвеног крста, док су остали, који такође припадају категорији социјално угрожених, остали ускраћени за ово право, иако живе у веома тешким материјалним условима.

У Кикинди има преко 1000 корисника Народне кухиње и ланч пакета Црвеног крста, док, према подацима локалног Центра за социјални рад, домаћинстава који примају новчану социјалну помоћ, има готово дупло више, што није занемарљива бројка оних који, од ионако мизерних давања, морају сада да издвајају новац за ове трошкове.

Како смо имали прилику да видимо, према последњем извештају ревизора, милиони из градског буџета одливају се незаконито и под сумњвим околностима, немилице се троши на буразерске фирме и партијске војнике, док се, с друге стране, сада помоћ укида онима којима је најпотребнија.

Сматрамо да градска власт треба подједнако да третира све угрожене грађане, уместо да одлучује који случајеви су „више или мање социјални“. На тај начин дискриминишу се они којима је сваки вид помоћи добродошао, па макар то било и ово умањење трошкова за утрошену воду и канализацију.

За локалну самоуправу то није велик издатак, али свакако јесте за оне који једва преживљавају месец. Апелујемо да надлежни што пре пронађу решење, којим би сви социјално угрожени грађани били обухваћени овим субвенционисањем трошкова.

Подсећамо да покрет Доста је било у свом програму од 20 тачака предлаже између осталог и универзалну социјалну заштиту. Свако домаћинство без примања добило би социјалну помоћ од 15.000 динара месечно, плус 5.000 динара по додатном члану домаћинства. Данас држава на систем социјалне заштите троши око 150 милијарди динара годишње, што би било довољно за пола милиона породица са око милион и по грађана, по универзалном систему. Ако желимо да друштво помаже онима који немају, мора да престане да помаже онима који имају!

Ознаке