Економија Јужна Србија Социјална заштита

Нови циклус мера активне политике (ПАРТИЈСКОГ) запошљавања

     Национална служба за запошљавањe је 14. фебруара објавила јавни позив за доделу субвенција за самозапошљавање у 2018. години, заједно са осталим јавним конкурсима који наводно имају за циљ смањење стопе незапосленoсти.

     Чињеница је да су такозване мере активне политике запошљавања одувек коришћене у политичке сврхе, али се мора признати и то да су њихову злоупотребу СНС функционери довели до савршенства. Нема, наиме, боље прилике од ове за испољавање политичке бахатости, за награђивање тзв. сендвичара и ботова и чланова њихових породица, као и за кажњавање свих оних који нису на чувеном партијском списку.

     Да је чланска карта најважнији критеријум када се бирају директори јавних установа није никакво чудо, али забрињава то што човек који се за све пита мора да одобри и запошљавање чистачице или возача у некој од тих установа. Због тога је постала редовна пракса да Национална служба за запошљавање, која би у теорији требало да бира кандидате за извођење јавних радова, заправо само посредује између главних и одговорних у општини и у Републици и неколицине одабраних, оних са списка.

     Редовна је појава да субвенцију за самозапошљавање не добијају људи са најбољом бизнис идејом, већ они који су на било који начин блиски власти, па макар и успешно пословали дуги низ година, наравно, под именом и презименом неког од чланова породице, који ће у неком наредном циклусу такође конкурисати и добити исту ову субвенцију.

     Покрет “Доста је било” најоштрије осуђује овакав вид политичког деловања, јер стручни, поштени и вредни људи заслужују своју шансу.

     Зато смо се обратили Националној служби за запошљавањe за доставу информација у вези са прошлогодишњим позивом за доделу субвенција за самозапошљавање, како би утврдили како је одрађен конкурс, ко је оцењивао пристигле захтеве и на који начин и колико пута је вршена контрола поштовања Уговора о стране корисника.

Општински одбор „Доста је било“ Прокупље

ДЈБ Топлички округ

Коментар

Кликни овде да поставиш коментар

  • Svaka čast na ovoj izvanrednoj inicijativi. Medjutim, poslovice ne bi postojale da nisu rezultat viševekovnog iskustva i saznanja, Ona gorka izreka ‘i od goreg ima gore’ može se primeniti i u “politici” zapošljavanja. Naime, postoji politička sprega i izmedju “institucija” i privatnog sektora pa se podobni članovi po principu ucena ili uzvracanja usluga masovo udomljavaju i u privatnom sektoru, pogotovo u velikim i srednjim kompaniijama, tako da je nepartijsko zaposljavanje u Srbiji ne samo u javnom već i u privatnom sektoru prava retkost, da ne kazem čudo.